Fără România la summit-ul PPE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 iulie 2016

România nu a fost reprezentată la reuniunea Partidului Popular European (PPE) care a avut loc marți, înaintea summit-ului Consiliului European, primul după Brexit, pentru că președintele Klaus Iohannis a declinat invitația primită. De ce? Nu știm. Răspunsul oficial al Administrației Prezidențiale a fost că „programul nu i-a permis”. Potrivit presei de la București, Cotroceniul nu a vrut să dezvăluie ce alt program a fost mai important pentru președinte decât să participe la summit-ul unde se hotăra atitudinea PPE față de Marea Britanie.

Conform agendei publice de pe site-ul Administrației, luni, pe 27 iunie, președintele nu a avut planificat niciun eveniment, iar marți, în ziua cu summit-ul, de asemenea e gol programul până la ora 17:00, când a început Consiliul European.

Singura explicație a venit de la președintele PPE, Joseph Daul, care a spus, practic, că Iohannis nu a avut niciun gând să participe – i-a zis încă de vinerea trecută că nu se duce, scriu cei de la ziare.com.

Europarlamentarul Siegfried Muresan, purtătorul de cuvânt al PPE, a vorbit pentru sursa citată despre caracterul excepțional al reuniunii de marți a popularilor europeni. „Toate deciziile importante luate de Consiliul European de-a lungul ultimilor 10 ani au fost bazate pe poziții agreate anterior la summit-urile PPE. Summit-ul PPE pregătește reuniunea Consiliului European înaintea fiecărei reuniuni. Este locul unde membrii consiliului aparținând familiei noastre politice, șefi de state și de guverne, precum și președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului European (care participă fără excepție la acest summit), pregătesc reuniunea. Este locul unde Donald Tusk, Jean Claude Juncker și Angela Merkel iau în cerc restrâns, informal, în cadrul unor discuții foarte deschise, decizii privind summit-ul ce urmează. Discuțiile în cadrul familiei politice sunt în mod evident mult mai deschise decât sunt după aceea la nivelul tuturor celor 28 de state membre, deci este o oportunitate pentru fiecare șef de stat și de guvern de a cunoaște cu adevărat poziția celorlalți, nu doar ceea ce urmează a fi exprimat public, ci și argumentele ce stau în spatele poziționărilor. Este, de asemenea, și o oportunitate de a face cunoscută propria poziție colegilor din aceeași familie politică”, a declarat Siegfried Mureșan pentru Ziare.com.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!