Farage, la dezbaterea destinată viitorilor prim-miniștri

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 octombrie 2014

uk_Nigel Farage1

Nigel Farage, președintele partidului extremist UKIP, a fost invitat să ia parte la dezbaterile televizate ce vor avea loc între principalii lideri politici de la Londra în campania electorală premergătoare alegerilor parlamentare care vor avea loc anul următor, a informat BBC News în 13 octombrie. Includerea sa alături de David Cameron, Ed Milliband și Nick

Clegg printre oamenii politici importanți ce ar putea deveni viitori  prim-miniștri în Marea Britanie i-a înfuriat  pe reprezentanții celorlalte formațiuni politice din regat.

 

Schimbări pe scena politică

Televiziunile naționale BBC și Channel 4, împreună cu reprezentanții posturilor TV Sky și ITV, și-au anunțat intenția de a organiza și transmite trei dezbateri televizate înainte de alegerile parlamentare ce urmează să se desfășoare în mai 2015. Una dintre acestea îi va avea ca protagoniști pe premierul David Cameron, vicepremierul Nick Clegg, liderul opoziției Ed Milliband, dar și pe Nigel Farage, președintele UKIP. A doua confruntare îi va opune pe David Cameron, conducătorul Partidului Conservator, și pe laburistul Ed Milliband. În fine, o a treia dezbatere televizată va avea loc între cei doi alături de Nick Clegg, președintele Partidului Liberal-Democrat, conform planurilor anunțate de conducerile televiziunilor.

Reprezentanții principalelor posturi tv au explicat că au gândit această formulă de dezbateri publice televizate ținând cont de ultimele evoluții și modificări de pe scena politică din Marea Britanie. Ei au făcut aceste precizări pentru a justifica prezența ca invitați a celor patru lideri de formațiuni politice, după ce la alegerile trecute, desfășurate în 2010, confruntarea i-a vizat doar pe conducătorii celor trei partide tradiționale istorice, conservator, laburist și liberal-democrat.

 

Oamenii politici împotriva președintelui UKIP

Includerea lui Nigel Farage printre principalii lideri politici ai momentului este puternic contestată de reprezentanții celorlalte formațiuni politice parlamentare și neparlamentare din Regatul Unit.

Naționaliștii scoțieni de la Scotish Natioanl Party, ecologiștii de la Green Party și cei de la Plaid Cymru, formațiune politică din Țara Galilor, au criticat propunerea reprezentanților mass-media.

Invitarea lui Nigel Farage la dezbaterile tv ridică „unele semne de întrebare”, a declarat și premierul David Cameron. Acesta a afirmat că nu înțelege de ce liderul UKIP ar trebui să participe la confruntările electorale, în timp ce conducătorii ecologiști nu sunt luați în calcul, deși ambele formațiuni politice au câte un loc de parlamentar în Camera Comunelor.

„Nici că se putea mai bine”, a reacționat Nigel Farage cu satisfacție, la aflarea știrii. „Cel puțin este recunoscută ascensiunea din ultima perioadă a UKIP. Iar dacă scena politică va mai suferi schimbări, vom solicita televiziunilor să ia în considerare includerea UKIP în două dezbateri televizate, în loc de una singură”, a mai adăugat președintele formațiunii politice naționaliste.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!