Farmaciile, la control

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 noiembrie 2014

Ministerul Sănătăţii va verifica dacă fiecare farmacie respectă regulamentele privind compensarea integrală a medicamentelor, a anunţat ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu. El a arătat că sunt multe farmacii care oferă la vânzare medicamente similare, dar necompensate integral.

„Sunt foarte multe situaţii în care, deşi pacienţii sunt beneficiari de medicamente compensate 100%, se duc la farmacie şi de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca şi substanţă activă, dar la un alt preţ» şi diferenţa trebuie să o suportaţi dumneavoastră. Vreau să anunţ că demarăm practic cea mai amplă acţiune de control pe fiecare farmacie de acest gen”, a spus Bănicioiu presei.

El a precizat că ministerul a retransmis farmaciilor informaţii privind toate procedurile şi protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost înştiinţaţi de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării preţului de referinţă.

„Deci, ei ar trebui să aibă medicamentele prescrise de medic la compensare 100%, de exemplu, adică nu ar trebui să mai existe acea coplată sau acea diferenţă pe care o suportă pacientul”, a spus ministrul, adăugând că vor fi aplicate sancţiuni administrative acelor farmacii care nu respectă legislaţia şi regulamentele în vigoare.

El a anunțat și introducerea pe lista medicamentelor compensate a 23 de noi produse pentru tratarea unui număr de 29 indicaţii terapeutice. Bănicioiu a precizat că lista va cuprinde astfel medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar şi medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!