Farmaciile nu pot refuza livrarea compensatelor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 noiembrie 2014

Farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă, în 24 de ore, medicamentele compensate şi gratuite pentru bolile acute care s-au epuizat şi în 48 de ore pe cele pentru suferinţele cronice. În caz contrar, farmaciile riscă să rămână fără contract, atenţionează Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au demarat, recent, verificări privind respectarea obligaţiilor pe care le au farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate. Astfel, timp de o lună, echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

Conform prevederilor legale, farmaciile au obligaţia de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuţie personală, mai precis medicamentele compensate şi gratuite.

„În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.

Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescripție denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.

Totuşi, o schimbare în reguli făcută de Ministerul Sănătăţii i-a pus la mare cheltuială pe părinţii copiilor cu boli psihice. De peste jumătate de an nu mai pot face rost de reţete compensate, pentru că ministrul sănătăţii a introdus restricţii medicilor care scriau aceste reţete. Prin urmare, acum, familiile trebuie să plătească lunar aproape un salariu mediu pe economie ca să cumpere medicamente la preţ întreg, relatează Digi24.

Medicamentele antidepresive, cele împotriva tulburărilor de comportament, schizofreniei sau autismului erau prescrise de medici psihiatri specializaţi în tratarea copiilor. Aceştia au fost, însă, excluşi de pe lista doctorilor care pot scrie reţete şi, în lipsa prescripţiei, părinţii trebuie să dea bani grei pe medicamente.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!