Farmaciile, pline de nereguli

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 aprilie 2015

Controalele făcute la aproape 60% dintre farmacii au scos la iveală mai multe nereguli, printre care lipsa unor medicamentele compensate şi gratuite, dar şi produse neaduse la timp, deşi potrivit contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligate să le asigure.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, a declarat, pentru Mediafax, că verificările au fost făcute la furnizorii de medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, în perioada 6-28 noiembrie 2014, de către echipele mixte de control, în baza unui ordin comun al ministrului sănătăţii şi preşedintelui CNAS.

Echipele de control au făcut verificări la peste 5.200 de farmacii, puncte de lucru şi oficii locale de distribuţie, reprezentând 57% din totalul acestora. Au fost găsite mai multe nereguli, pentru care s-a propus diminuarea cu 5%, respectiv 10% a valorilor de contract pentru aceşti furnizori, în cuantum total de 116.400 lei.

Dintre farmaciile controlate, 1.000 (20%) au încălcat obligaţia contractuală de a se aproviziona continuu cu medicamentele din lista de compensate şi gratuite, cu prioritate cu medicamentele al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu cel de referinţă.

De asemenea, aproape 550 de farmacii (10%) nu au respectat obligaţia contractuală de a asigura cu prioritate acoperirea cererii de produse la preţurile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor şi de a se aproviziona, în maximum 24 de ore, cu medicamente pentru bolile acute şi subacute şi în 48 de ore pentru bolile cronice, dacă acestea nu există în unitate la momentul solicitării. În astfel de cazuri, solicitarea de către asigurat se face în scris, iar farmacia trebuie să facă dovada demersurilor efectuate în acest sens.

Alte peste 280 de farmacii (5%) nu au respectat prevederile privind obligaţia furnizorilor de a-şi stabili programul de funcţionare, pe care să îl afişeze la loc vizibil în farmacie.

De asemenea, peste 220 de farmacii (4%) au încălcat obligaţia de a păstra în unitate, la loc vizibil, condica de sugestii şi reclamaţii. Condica trebuie să fie numerotată de farmacie şi ştampilată de Casa de Asigurări de Sănătate cu care furnizorul se află în relaţie contractuală.

În urma controalelor, la peste 130 de farmacii (3%) au fost constatate încălcări ale obligaţiei privind prezenţa unui farmacist în unitate şi la oficiile locale de distribuţie pe toată durata programului de lucru declarat şi prevăzut în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!