Farmacistii NHS

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 24 ianuarie 2010

La ce sa ma astept de la farmacie?

Farmacistii (uneori numiti chimisti) sunt experti in medicamente si in modul in care functioneaza acestea. Ei joaca un rol extrem de important in punerea la dispozitie a unor tratamente de calitate. Lucrand in spitalele pentru comunitate sau de urgenta, farmacistii isi folosesc experienta clinica pentru a asigura folosirea adecvata a medicamentelor de catre pacienti si public.

Serviciile care pot fi oferite de farmacie sunt:

– contraceptie de urgenta;

– ajustarea suportului de hernie;

– incontinenta;

– schimb de ace;

– teste de sarcina;

– oxigen.

Ei va pun la dispozitie retetele ce vi se prescriu, putand avertiza asupra unor afectiuni minore sau a unor eventuale efecte secundare.

Afectiunile minore includ:

– virusi;

– raniri usoare;

– probleme stomacale;

– sanatatea femeii;

– probleme ale pielii;

– alergii;

– dureri;

– probleme ale celor mici.

Un farmacist trebuie sa fie inregistrat la Royal Pharmaceutical Society of Great Britain (Societatea Farmaceutica Regala a Marii Britanii) si sa fi lucrat macar un an sub supervizarea unui farmacist experimentat si calificat, intr-un spital sau farmacie comunitara.

 

Exista diferite tipuri de farmacisti?

De regula, farmacistii lucreaza in doua arii distincte: fie la spital, fie in farmaciile comunitare. Cele din urma sunt cele mai raspandite si implica prepararea si eliberarea medicamentelor date pe reteta publicului. De asemenea, la acestea sunt gasite si medicamente pentru care nu este nevoie de reteta.

Farmacistul comunitatii va fi capabil sa dea clientilor sfaturi legate de modul in care sa foloseasca medicamentele si va sublinia faptul ca unele medicamente nu trebuie sa fie folosite impreuna cu alcool sau cu alte tipuri de medicamente.

Farmacistul de spital este o parte a echipei spitalicesti, punand la dispozitie, preparand si eliberand medicamente, mai ales catre pacientii care sunt sau au fost tratati in spitalul respectiv.

 

Ce sfaturi imi poate da un farmacist?

Farmacistii (numiti cateodata „chemists” – chimisti) sunt experti in medicamente si in modul in care functioneaza acestea. Ei pot da sfaturi legate de diferite afectiuni sau simptome, cum ar fi tusea, raceala, temperatura, dureri sau intepaturi, ca si altele, inclusiv unele legate de mancatul sanatos sau fumat.

Ei va pot ajuta sa decideti daca sa vedeti sau nu un doctor. Puteti vorbi cu incredere cu farmacistul, chiar si despre cele mai personale simptome aparute, mai ales ca nu trebuie sa va faceti o programare pentru asta.

 

Ce inseamna „in afara orarului” cand vine vorba de o farmacie?

Farmaciile comunitatii joaca deja un rol important in ceea ce se cheama „out of hours” (OOH), program ce extinde orarul unitatilor, serviciilor si liniilor de urgenta. Oricum, exista suficiente modalitati de implicare in OOH, schemele fiind diverse.

Trebuie sa stiti ca, in majoritatea ariilor, cei inclusi in acest program vor trebui sa dispuna de provizii pentru a putea sa functioneze si cu orar prelungit.

Retineti faptul ca in cazul in care o reteta este obtinuta prin intermediul OOH, atunci taxele aferente se aplica de fiecare data, doar daca pacientul nu este exonerat de acestea, iar metoda de plata poate fi diferita de la o farmacie la alta.

Informatii despre costurile implicate puteti afla de pe http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcosts/Pages/Abouthealthcosts.aspx.

 

Trebuie sa am programare pentru a vedea un farmacist?

In mod normal, nu este necesara o programare. Este posibil sa mergeti in orice farmacie si sa discutati cu unul. S-ar putea ca acestia sa dispuna de timpul necesar pentru a discuta cu dumneavoastra.

Oricum, acest lucru nu este mereu posibil, mai ales de-a lungul perioadelor aglomerate cand farmacistii va pot sugera sa veniti ceva mai tarziu, cand se mai linistesc lucrurile. Unii dintre ei dispun chiar de spatii retrase, unde puteti avea putina intimitate.

 

Trebuie sa urmeze farmacistii un cod etic?

Da, acestia au de urmat un cod etic instituit de Royal Pharmaceutical Society. Codul subliniaza datoriile fundamentale ale farmacistilor si un numar de principii pe care este intemeiata respectiva meserie. Codul subliniaza ca prima grija a farmacistului este sanatatea pacientului, aditional faptului ca trebuie sa reactioneze mereu manierat si profesional.

La fel ca si in multe alte profesiuni de profil, farmacistii trebuie sa respecte confidentialitatea oricaror informatii aflate in cursul practicii profesionale, fara a le dezvalui altora fara acordul prealabil al pacientului.

Daca un farmacist incalca acest cod, ei ar putea fi eliminati din societatea din care fac parte si, automat, li se va interzice si dreptul la libera practica.

 

Cum fac o plangere legata de un farmacist?

Orice plangere legata de un farmacist sau de directorul uneia trebuie adresata in scris la:

Fitness to Practise and Legal Affairs

Royal Pharmaceutical Society of Great Britain

1 Lambeth High Street

London SE1 7JN

Fax: 020 7572 2510

E-mail: complaintsaboutpharmacists@rpsgb.org

 

Ce este Electronic Prescription Service

The Electronic Transmission of Prescriptions (ETP) (Transmiterea electronica a retetelor) este un program care implementeaza Electronic Prescription Service, dar si integrarea sa cu NHS Care Records Service. Programul ETP este parte a Programului National de IT, care este livrat de NHS Connecting for Health.

Acesta va permite eliberarea retetelor electronice, transmiterea si receptionarea acestora de catre farmacist, in asa fel incat ele sa ajunga rapid la cei care au nevoie. In multe cazuri, aceste retete le inlocuiesc deja pe cele de hartie, clasicec.

Cu peste 1,3 milioane de retete eliberate in fiecare zi si cu o crestere asteptata de 5%, sistemul clasic, bazat pe hartie, trebuie sa se schimbe catre unul electronic, mult mai eficient, consistent si precis, unul care va fi gata sa faca fata cresterilor estimate. Ca un exemplu, aproximativ 70% dintre retetele de azi sunt unele repetate, asa ca se asteapta ca sistemul sa reduca timpul pierdut cu astfel de retete.

De-a lungul timpului, ETP va aduce si alte beneficii pacientilor, medicilor generalisti si altor categorii de personal. Extinderea sa va depinde de unele circumstante dar, de exemplu, se va ajunge la reducerea cazurilor in care pacientii merg la medicul generalist pentru a lua o reteta, economosind timp pentru ambele categorii. Precizia si siguranta se vor imbunatati si ele, deoarece reteta nu va mai trebui recrisa de farmacist si va fi completa cu toate detaliile medicamentelor ce sunt prescrise.

Pentru multi farmacisti, nevoia de a colecta retetele pacientilor de la medicul generalist va deveni o metoda scoasa din uz. Retetele nu vor trebui sa mai fie inchise in sertare sau dulapuri, iar fluxul de lucru va cunoaste imbunatatiri dramatice.

 

De unde pot sa ridic oxigen?

De ceva vreme, modul in care oxigenul le este livrat pacientilor acasa s-a schimbat. Oxigenul pentru acasa va fi pus la dispozitie direct de catre companii specializate pe furnizarea oxigenului.

Farmaciile nu vor mai livra oxigen. Oamenii vor primi in continuare cilindri sau concentratoare de oxigen, iar furnizorul care va varia in functie de zona de resedinta.

 

Pentru cei din: Avon; Birmingham; Black Country; Cheshire; Cumbria; Dorset; Gloucestershire; Grt Manchester; Lancashire; Leicestershire; North London; Merseyside; North Lincolnshire; Northants; Rutland Trent; Shropshire; Somerset; South West Peninsula; Staffordshire; Wales; West Midlands South; Wiltshire; Yorkshire, furnizorul este:

  • Air Products, tel: 24/7 Helpline gratuit 0800 37 35 80.

 

Pentru cei din: Hampshire; Isle of Wight; Kent; Medway; South East London; South West London; Surrey; Sussex; Thames Valley, furnizorul este:

  • Allied Oxycare / Medigas, tel: 24/7 Helpline gratuit 0500 82 37 73.

 

Pentru cei din: Bedfordshire; Cambridgeshire; Essex; Herts; Norfolk; Suffolk, furnizorul este:

  • BOC, tel: 24/7 Helpline gratuit 0800 13 66 03.

 

Pentru cei din: County Durham; Northumberland; Tees Valley; Tyne & Wear, furnizorul este:

  • Linde Gas, tel: 24/7 Helpline gratuit 0808 202 09 99.

 

Persoanele care au alte intrebari sau doresc alte lamuriri pot suna la British Lung Foundation, tel. 08458 50 50 20, luni-vineri, 10:00-16:00.

La aceasta fundatie poate fi gasit si un fluturas de informare al pacientilor.

 

Cum pot deveni farmacist?

In Marea Britanie, pentru a obtine calificarea de farmacist trebuie:

– sa aveti un Level A in chimie, plus nivele A-/AS in biologie si matematica;

– sa aveti un master de patru ani in farmacie la o institutie britanica de profil;

– sa aveti un an de practica intr-o farmacie, dupa terminarea studiilor („preregistration training”);

– sa treceti de o examinare la sfarsitul anului de practica, pentru a va putea inregistra la Royal Pharmaceutical Society.

Mai multe informatii despre aceste lucruri puteti afla de pe site-ul societatii: http://www.rpsgb.org.uk/.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!