FATA „ASCUNSA” A OLIMPIADEI

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 22 iulie 2012

Diaspora romaneasca_Fata ascunsa a Olimpiadei

Spectacolul Jocurilor Olimpice de la Londra va fi fascinant doar pentru persoanele care au reusit sa isi cumpere bilete la competitiile sportive; sau pentru acei oameni care au timpul si dispozitia necesare spre a „savura” tensiunea acestui eveniment care se consuma o data la patru ani.

In acelasi timp insa, pentru numerosi locuitori ai metropolei de pe Tamisa, Olimpiada va aduce cu sine si cateva inconveniente… Ea va genera aglomeratie si un aflux enorm de turisti.

In plus, pentru multi dintre romanii stabiliti la Londra, Jocurile Olimpice din aceasta vara au adus cu ele si alte aspecte neasteptate si nedorite. Avertizarile publice referitoare la ingreunarea circulatiei cu mijloacele de transport in comun sunt percepute ca o amenintare la adresa celor obisnuiti sa se deplaseze zilnic, disciplinati, la locurile de munca de pe intinsul vast al orasului. Si femeile care lucreaza in domeniul asigurarii serviciilor de curatenie asteapta cu teama „nebunia” cauzata de mult asteptata Olimpiada. Iar numerosii barbati romani care muncesc in constructii tocmai au aflat cu stupoare ca cele mai mari companii constructoare din Londra si-au inchis santierele de pe raza metropolei pentru urmatoarele doua luni…

 

 

Aglomeratie si… somaj

 

Olimpiada de la Londra nu va aduce bucurie pentru barbatii romani care lucreaza la Londra in constructii, nici pentru numeroasele femei care muncesc in „cleaning”. De altfel, pentru multi dintre locuitorii metropolei, Jocurile Olimpice care vor incepe in 27 iulie pot reprezenta mai degraba un eveniment nedorit, decat o atractie mult asteptata. Pentru ca ele vor aduce in capitala de pe Tamisa aglomeratie, cai de circulatie blocate, santiere inchise si chiar potentiale pierderi de locuri de munca.

 

Somaj „stimulat” de Jocurile Olimpice

Promisiunea numarului mare de noi locuri de munca generate in constructii, la Londra, datorita Jocurilor Olimpice, se apropie de sfarsit. Multi dintre romanii care au lucrat in acest domeniu pe numeroasele santiere ale capitalei britanice se plang ca nu mai au de lucru. In consecinta, unii sustin ca s-au vazut nevoiti sa isi ia concediu pe toata perioada desfasurarii Olimpiadei, in timp ce altii doar constata cu nedumerire cum perspectivele de a-si gasi noi angajamente s-au imputinat simtitor…

„O sa vina o perioada cand foarte multi dintre constructorii romani din Londra o sa cam trebuiasca sa plece acasa”, indraznea sa anticipeze in urma cu cativa ani Stefan, un constructor roman, referindu-se la anul 2012 si la etapa care va urma dupa Jocurile Olimpice. „Cred ca in acest moment, multi dintre romanii care lucreaza in constructii stau aici chiar daca sunt conditii mai grele, pentru ca este un moment favorabil cand se vor incepe lucrari foarte mari pe santierele noi pentru Olimpiada din 2012. Va fi nevoie de mii de angajati si de aceea, cred ca momentul final va fi vara lui 2012. Spun asta mai ales pentru marea majoritate a romanilor care lucreaza in constructii. Cand acest domeniu va scadea, multi dintre ei vor decide probabil sa plece din Marea Britanie”, continuau spusele barbatului pe nume Stefan Radu. Iar declaratia sa, facuta pentru publicatia Diaspora Romaneasca in 2008, revine in actualitate in prezent…

 „Am inteles ca multi romani isi gasesc tot mai greu de lucru”, remarca Ioan Bud, un roman care lucreaza ca fierar betonist, in primele zile ale acestei luni. „Am cativa prieteni care mi-au spus ca nu mai au de lucru deloc, in acest moment. Eu am noroc ca firma la care lucrez eu are si santiere in afara Londrei. Dar stiu ca aici, in capitala, toate proiectele din constructii au fost blocate pe timpul Olimpiadei. Eu am inca de lucru – dar sacrificiul pe care il fac este sa merg zi de zi pana in Fareham, langa Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei. Este foarte greu, dar altfel ramaneam fara munca pentru mai mult de o luna”, adauga Ioan Bud.

Si Marius Coman, care lucreaza ca vopsitor, a recunoscut ca Jocurile Olimpice l-au lasat fara loc de munca. „De peste o luna, de cand s-a terminat ultimul proiect la care am lucrat, imi caut si tot caut. Nu s-a sincronizat prea bine acest ultim job pe care l-am avut cu Jocurile Olimpice. Pentru ca am ramas fara lucru intr-un moment foarte dificil. Acum nu se mai incep lucrari si abia mai gasesc cate o zi-doua de munca, chestii minore. Toate agentiile imi zic ca sunt slabe sansele sa imi mai ofere ceva”, a spus M. Coman.

 

Vacanta „obligatorie”

Multe dintre proiectele de lucrari inca nefinalizate din interiorul metropolei londoneze si-au inchis portile pentru urmatoarele doua luni. Iar oamenii au fost trimisi in vacanta…

„Am inteles ca va fi o activitate mai restransa in general, pentru ca accesul in Londra va fi mult mai greu, se va circula numai pe o banda. Cu masini mai mari va fi si mai greu de circulat. In domeniul meu, de instalari de schele, toate au trebuit date jos de pe ruta olimpica oficiala si nici nu vom putea intra in Londra cu ele pe perioada jocurilor. De aceea, la lucru va fi foarte scazuta activitatea. Seful ne-a anuntat deja de ceva vreme ca nu vom avea prea mult de lucru, asa ca am planuit vacanta de vara exact in aceasta perioada. Voi merge in Romania cu familia”, ne-a dezvaluit Petre Matei, un roman care lucreaza ca instalator de schele.

 Si lucrarile de intretinere a cailor ferate au de suferit pana in luna septembrie, afirma Nicolae Iuga. Romanul, care lucreaza la o companie ce livreaza utilaje pentru mentenanta in domeniul feroviar, isi va petrece urmatoarele sase saptamani in tara natala. „Din 15 iulie, de cand autoritatile spun sa nu mai intram in centrul Londrei, va fi automat mult mai greu sa ne facem jobul. Eu lucrez la «Network Frame» si foarte multe lucrari de intretinere la trenuri au fost anulate pe perioada Jocurilor Olimpice. Cum munca de cele mai multe ori se face in weekend, cand se puteau restrictiona anumite servicii, acum pe perioada jocurilor si sosirii participantilor, nu e voie sa se mai opreasca niciun serviciu, la niciun moment. Deja volumul de munca a scazut cu aproape 50% in ultimele saptamani si de aici inainte vom avea si mai putin de lucru. Asa ca, decat sa lucrez o zi pe saptamana si in restul sa astept sa fiu chemat la munca, m-am gandit ca mai bine imi iau vacanta. Situatia asta va dura mai mult de sase saptamani, dar mai mult nu pot sa imi iau, si asa trei saptamani din astea sase mi le iau fara plata. Dar pana la urma nu e chiar asa rau, mai trebuie sa ne investim timpul si in altceva decat bani, mai petrecem timp cu familia”, opineaza Nicolae Iuga.

 

 

Cine a paralizat activitatea in constructii?

 

In timp ce constructorii romani se plang ca au ramas fara locuri de munca, autoritatile de la Londra pretind ca nu au luat nicio decizie care sa conduca la oprirea activitatii pe santiere. Practic, nicio institutie britanica nu a dispus incetarea lucrului in constructii. Nici organizatorii Olimpiadei nu stiu nimic despre acest aspect…

„Nu exista nicio decizie luata de catre primaria Londrei pentru a interzice sau stopa lucrul pe santiere private in timpul jocurilor olimpice. Acest lucru va fi organizat de fiecare consiliu local in parte, cu contractorii respectivi. Depinde si de locatia respectivei lucrari, daca este in vecinatatea apropiata a unor obiective de interes pentru desfasurarea Jocurilor Olimpice, este posibil ca primariile sa fi dat anumite directive in privinta folosirii spatiului public, dar nu putem da nicio directiva prin care contractorii sa inceteze”, au raspuns reprezentantii Primariei Generale a Londrei, la insistentele publicatiei Diaspora Romaneasca.

 „Nu putem sa inchidem santiere si nu putem sa dictam companiilor din constructii ca in perioada aceasta sa nu mai lucreze”, sustin si reprezentantii Health and Safety Executive (HSE), institutia britanica responsabila cu siguranta muncii pe santiere. „Firmele de constructii sunt obligate doar sa respecte normele de protectia muncii in vigoare si atunci, in mod ideal, activitatea lor nu va interfera in niciun fel cu desfasurarea Jocurilor Olimpice”, mai cred cei de la HSE.

 „Credem ca firmele de constructii vor putea sa isi desfasoare activitatea in parametrii absolute normali si ca acestea vor avea aceeasi activitate ca si intr-o vara obisnuita. Londra este un colos, nu se va bloca din cauza organizarii unor competitii sportive. In opinia noastra, in fiecare domeniu de activitate se va incerca continuarea activitatii, indiferent de evenimentele olimpice”, considera in final London Media Centre, centrul media pentru jurnalisti in perioada Jocurilor Olimpice.

 

 

Transportul public a inchis santierele

 

Restrictiile severe de circulatie pe drumurile publice din Londra si interzicerea oricaror lucrari pe suprafata carosabila par a fi principalele cauze care au dus la decizia stoparii activitatii pe santiere de catre marile companii constructoare. Iar Transport for London (TfL), compania londoneza de transport public, este singura responsabila pentru introducerea acestor limitari.

 

Restrictiile TfL

„Toate lucrarile de pe drumurile capitalei vor fi inchise, in pregatire pentru Jocurile Olimpice Londra 2012”, au recunoscut reprezentantii TfL pentru Diaspora Romaneasca.

„De la 1 iulie, nu vor exista lucrari pe strazile importante din Londra. Acest lucru este parte din pregatirile pe care TfL si primariile din Londra le fac pentru Jocurile Olimpice. Iar decizia a fost luata in conformitate cu planificarile realizate pentru acest eveniment inca din 2007”, se sustine in raspunsul inaintat redactiei noastre de catre compania de transport public londoneza.

Reprezentantii acesteia au mai precizat ca au fost consultate in acest sens consiliile locale ale districtelor metropolitane Newham si Tower Hamlets, dar si companiile furnizoare de utilitati. Ministerul Transporturilor din Marea Britanie si Olympic Delivery Autority (ODA), institutia responsabila pentru realizarea infrastructurii necesare desfasurarii Jocurilor Olimpice, au elaborat si aprobat aceste masuri in 2008, in concordanta cu strategia de dezvoltare a metropolei in acest scop.

 

Londra supra-aglomerata

Peste un milion de vizitatori vor invada strazile metropolei in fiecare zi in lunile iulie si august, conform asteptarilor celor implicati direct in organizarea mega-evenimentului sportiv. Acesti vizitatori pot suplimenta cu aproximativ trei milioane numarul de calatorii efectuate pe retelele de transport public in cele mai aglomerate zile. In consecinta, compania de transport public londoneza ar trebui sa satisfaca cu succes un total de 15 milioane de solicitari de calatorie in fiecare zi pe durata jocurilor olimpice.

Pana si controlorii de trafic aerian vor trebui sa dirijeze circa 4.000 de zboruri in plus decat in perioadele de solicitare medie. Iar la nivel terestru, locuitorii Londrei, dar si numerosii turisti care vor dori sa se deplaseze la Stadionul Olimpic pentru a urmari competitiile sportive, trebuie sa fie pregatiti sa astepte la cozi pentru a ajunge in autobuze, trenuri sau metrouri, dupa cum avertiza un documentar BBC la inceputul lunii iunie.

Zona London Bridge si statia de metrou cu acelasi nume vor fi probabil cele mai aglomerate de pe intinsul Londrei, cred cei implicati direct in organizarea Jocurilor Olimpice.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!