FATA „ASCUNSA” A OLIMPIADEI

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 22 iulie 2012

Diaspora romaneasca_Fata ascunsa a Olimpiadei1

 

Menajere „olimpice”

 

Anunturile de recrutare pentru locurile de munca create special cu ocazia organizarii Jocurilor Olimpice de la Londra nu reprezinta intotdeauna o oportunitate si nu garanteaza neaparat conditii de munca, de salarizare sau de cazare ireprosabile. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns jurnalistii britanici de la cotidianul Daily Mail, dupa ce au investigat conditiile in care se vor asigura serviciile de curatenie in spatiile „olimpice”. Si asa am aflat si noi, stand de vorba cu o romanca, ce trebuie sa faci pentru a obtine un astfel de „job temporar”.

 

Secretele „cleaning”-ului olimpic

„Sute de locuri de munca sunt disponibile in perioada 27 iulie – 9 septembrie pentru persoanele care vor sa lucreze pentru asigurarea serviciilor de curatenie si de menaj in spatiile de desfasurare ale Jocurilor Olimpice. Pentru a aplica pentru aceste locuri de munca, dar si pentru a obtine informatii suplimentare, adresati-va companiei organizatoare LOCOG, prin e-mail.” Acesta a fost textul unui anunt publicat pe website-ul consiliului local al districtului metropolitan londonez Tower Hamlet, cu referire la organizarea Jocurilor Olimpice. Dincolo de interesul pe care il poate trezi promovarea unui asemenea job, candidatii pot descoperi insa… dezamagire.

Cateva sute de persoane vor munci la Londra pentru a intretine curatenia in perioada Jocurilor Olimpice, iar o mare parte dintre acestea au venit special din strainatate pentru aceste locuri de munca. Aceasta in ciuda promisiunilor autoritatilor locale ca Olimpiada va fi un bun prilej pentru a oferi joburi localnicilor. In plus, viitorii responsabili cu curatenia in siturile olimpice au fost pusi sa semneze documente prin care le este interzis sa stea de vorba cu reprezentanti ai mass-media. Totodata, acestia nu vor putea primi vizite din partea familiilor si nu vor putea primi prieteni sau cunostinte in spatiile de cazare, «din motive de securitate», conform unui articol aparut in 15 iulie in cotidianul Daily Mail.

Ne-am intrebat de ce aceasta „secretomanie” in organizarea unui eveniment public ce se adreseaza lumii intregi. Iar realitatea ne-a fost confirmata ulterior de catre o romanca. Tanara originara din Romania traieste de mai multi ani la Londra si a incercat anul trecut sa raspunda anuntului de recrutare de personal citat anterior.

„Am vrut chiar eu sa ajung acolo. Am incercat sa ma implic in aceasta activitate ca voluntar. Am renuntat in final, cand am realizat ca timpul nu imi permite sa fac asta in afara orelor de lucru”, ne-a relatat romanca.

Ea a recunoscut ca a fost surprinsa de procedurile severe de verificare a candidatilor. „Mi-au cerut foarte multe detalii si imi amintesc ca, la inceput, una din conditiile impuse pentru cei care voiau sa faca aceasta activitate in regim de voluntariat era sa dovedeasca faptul ca au trait in Marea Britanie in ultimii cinci ani”, ne-a relatat romanca, declarandu-se contrariata.

Dar regretele ei nu sunt justificate… Pentru ca un articol publicat de cotidianul Daily Mail, in 15 iulie, dezvaluie ca angajatii veniti din strainatate care vor asigura curatenia in Parcul Olimpic au fost cazati cate zece intr-o camera, in interiorul unor baraci amplasate provizoriu pe un intins spatiu viran. Ei vor trebui sa traiasca acolo in conditii mizere, impartind cate 25 de indivizi o toaleta, in timp ce fiecare dus existent va trebui sa deserveasca 75 de persoane. Terenul cu pricina este situat in estul Londrei, ascuns de ochii publicului, mai sustin jurnalistii de la Daily Mail.

 

Conditii mizere, la umbra Parcului Olimpic

Unii dintre lucratorii care au sosit la Londra pentru a munci in „cleaning” pe perioada olimpiadei au refuzat sa accepte conditiile de cazare pe care le-au considerat „oribile”, preferand sa se intoarca in tarile lor de origine, sustin cei de la cotidianul Daily Mail.

Mai mult, ploile din prima jumatate a lunii iulie au inundat zona in care acestia vor locui, in containere confectionate din metal. „Dormitoarele” stationeaza acum printre baltile de apa persistente; si, ca sa aiba acces la propriul pat, menajerele trebuie sa paseasca grijulii pe pietrele dispuse din loc in loc, in apa de ploaie care balteste…

Cativa dintre ei au mai fost neplacut surprinsi cand au aflat ca, desi au ajuns deja in capitala britanica, vor incepe sa lucreze doar dupa inceperea competitiilor sportive. Cu toate acestea, ei vor fi obligati sa suporte pana atunci costurile cazarii in baraci de metal, in valoare de 18 lire sterline/zi, respectiv circa 550 de lire sterline pe luna.

 „In momentul in care am vazut in ce conditii va trebui sa dormim, nu mi-a venit sa cred. De fapt, de la inceput, de cand am vazut cum este ingradit locul, baracile la care se ajunge trecand de niste porti de fier si turnul inalt amplasat in centru acestui spatiu, am avut senzatia ca am ajuns la puscarie. Am refuzat sa accept jobul. Doua prietene ale mele au ramas acolo, dar cred ca, in final, vor regreta”, a declarat Andrea Munroz, o studenta de 21 de ani din Madrid.

„Conditiile sunt mizerabile, dar nu avem alta alternativa. Am fost socati cand am vazut intregul amplasament. Venind intr-o tara ca Anglia ne asteptam sa beneficiem de conditii mult mai primitoare. Toaletele sunt murdare si toate incaperile sunt atat de mici. Iar prin unele dintre aceste baraci metalice se infiltreaza apa cand ploua. Am remediat singuri aceste probleme. Dar doua dintre colegele noastre au plecat dezamagite, cand au aflat ca va trebui sa imparta spatiile de cazare inclusiv cu barbati straini, despre care nu stiu nimic”, a adaugat si o unguroaica de 24 de ani.

 

Ce spun organizatorii?

Proiectul de amenajare a acestor locuinte temporare a fost initiat de Locog, companie implicata in organizarea Jocurilor Olimpice, si a fost pus in aplicare cu girul consiliului local din districtul metropolitan londonez Newham. Cu toate acestea, inspectorii de mediu au recunoscut ca spatiile sanitare, toaletele si dusurile nu sunt nici suficiente, nici adecvate. Si inspectorii locali de urbanism au atras atentia ca locurile de cazare puse la dispozitie sunt supra-aglomerate.

Alesii locali din Newham au decis, totusi, sa se pronunte in favoarea crearii amplasamentului, argumentand ca aceasta va reprezenta doar o situatie temporara. Ei au sustinut ca nemultumirile si plangerile celor cazati in respectivele conditii nu sunt suficiente pentru a refuza desfasurarea intregului amplasament.

Conform normelor locative in vigoare in Marea Britanie, orice incapere in care locuiesc mai mult de doua persoana intra in categoria spatiilor supra-aglomerate. Si regulile de sanatate si siguranta prevad ca angajatorii care pun la dispozitie spatii de cazare sa asigure un minim de cinci toalete si cinci cabine de dus pentru o suta de lucratori.

Contrar acestor prevederi, Craig Lovett, reprezentantul firmei Spotless International Services, care administreaza intregul spatiu, pretinde ca numarul toaletelor si dusurilor puse la dispozitia celor chemati sa intretina curatenia in siturile olimpice este suficient. Acesta a subliniat faptul ca dotarile puse la dispozitie pentru cazare cuprind in plus acces la reteaua de internet, spatii de recreere si servicii medicale. Craig Lovett a recunoscut, totusi, ca conditiile meteo au creat probleme suplimentare, dar a promis ca toate acestea vor fi remediate prin efortul companiei pe care o reprezinta.

„Nu suntem intr-o inchisoare. Nimeni nu este obligat sa stea aici cu forta. Multi dintre acesti lucratori au venit aici din state in care rata somajului este foarte ridicata si sunt multumiti ca li s-a oferit o sansa de a munci cu ocazia desfasurarii Jocurilor Olimpice. Intotdeauna se gasesc, insa, persoane nemultumite. Si, din pacate, acestea nu s-au gandit sa ne adreseze noua problemele cu care se confrunta, cu toate ca era de datoria lor sa procedeze asa”, a mai spus Craig Lovett pentru Daily Mail.

„Am primit asigurari de la cei care administreaza spatiile de cazare ca vor pune la dispozitie lucratorilor conditii de locuit potrivite”, s-a multumit sa remarce, in concluzie, un purtator de cuvant al Locog, compania organizatoare a Jocurilor Olimpice de la Londra.

 

 

Romancele din hoteluri

 

Romancele care lucreaza in cleaning vor avea mai putin de suferit in perioada desfasurarii Olimpiadei de la Londra. Tatiana Dospinescu ocupa o functie de conducere in cadrul companiei Hotel Care Ltd, specializata in recrutare de personal pentru servicii de curatenie in hoteluri. Ea ne-a explicat cum s-a pregatit firma pe care o reprezinta pentru a face fata solicitarilor din perioada Jocurilor Olimpice.

„Va fi intr-adevar o perioada extrem de aglomerata in Londra, in lunile iulie si august din punct de vedere turistic. Iar acest aflux se va simti mai ales in domeniul hotelier”, spune Tatiana. „Totusi, firma pentru care lucrez nu a fost cuprinsa de panica, asa cum se intampla probabil la alte companii din acest domeniu. Noi ne-am pregatit din timp si am luat masuri ca sa putem lucra la capacitate maxima. Angajatii si colaboratorii nostri nu pot pleca in concediu in perioada desfasurarii Jocurilor Olimpice din acest an. A fost o regula pe care am stabilit-o inca de acum un an. Asa ca, in prezent, recrutam personal ca menajere pentru curatenie in hoteluri in parametrii normali, pentru ca nu ne confruntam cu deficit de oameni”, spune Tatiana Dospinescu.

Aglomeratia din transportul public va fi, in consecinta, singura dificultate pe care o vor intampina menajerele romance care asigura curatenia in hoteluri prin intermediul Hotel Care Ltd. „Am dat indicatii precise celor care lucreaza pentru noi sa isi rezerve timp mai indelungat pentru deplasarea spre si de la locul de munca. Totusi, cred ca nici cu circulatia nu va fi o problema chiar atat de mare pe cat se anticipeaza”, a remarcat pe un ton moderat Tatiana Dospinescu.

Romanca de la Hotel Care Ltd a sesizat, insa, un aflux neobisnuit de barbati de origine romana care au lucrat in constructii pe santierele din centrul Londrei si care isi cauta acum de munca in „cleaning”. „Vin la noi foarte multi romani care au muncit pe santier, dar, din pacate, nu ii pot ajuta in niciun fel in aceasta perioada”, a tinut sa sublinieze Tatiana.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!