Faţă de alţi est-europeni, românii nu stau mai deloc pe social

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK, despre români pe data 19 octombrie 2015

londra_strada

Într-un material pregătit de Daily Express se arată că numărul de locuinţe sociale alocat est-europenilor s-a triplat faţă de acum opt ani, în timp ce numărul de locuinţe ocupat de etnicii britanici s-a redus în aceeaşi perioadă. Doar 2% din locuinţele ocupate de est-europeni sunt luate de români, faţă de aproximativ 60% care sunt luate de polonezi.

În anul 2014/2015 primăriile şi asociaţiile de locuinţe au închiriat 9.128 de locuinţe chiriaşilor proveniţi din ţările est-europene care au devenit în ultimii ani membre UE. Faţă de cele 2.800 de proprietăţi închiriate acestora în anul 2008/2009, creşterea este semnificativă. În acelaşi interval de timp, procentul de locuinţe pe social închiriate britanicilor s-a redus de la 94 la 91%.

În 2007 doar Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia erau membre UE, în timp ce România şi Bulgaria au devenit membre în 2008, iar Croaţia în 2014.

Din totalul locuinţelor închiriate est-europenilor de către primăriile locale, 60% au fost acordate polonezilor, 12% lituanienilor, 10% letonilor, 5% cehilor, 4% slovacilor, 3% ungurilor, câte 2% românilor şi bulgarilor şi câte 1% croaţilor, estonienilor şi slovenilor.

Asociaţiile de locuinţe au închiriat cu mai bine de 50% mai multe locuinţe est-europenilor decât primăriile locale, distribuţia pe naţii fiind următoarea: 63% au fost închiriate polonezilor, 11% lituanienilor, 8% letonilor, 5% cehilor, 4% slovacilor, câte 2% ungurilor şi românilor, respectiv câte 1% bulgarilor, estonienilor şi slovenilor, croaţilor proaspăt integraţi în UE revenindu-le doar 0,5% din locuinţe.

Cifrele publicate de către Departamentul pentru Comunităţi şi Guvern Local sunt provizorii şi acoperă doar locuinţele închiriate pentru nevoi generale, nu şi cele care intră în categoria “supported housing”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!