FC România în Cupa Angliei

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 7 iulie 2013

Echipa de fotbal FC România, formată din tineri români stabiliţi în Marea Britanie, ar putea evolua în ediţia din acest an a Cupei Angliei, prestigioasa competiţie recunoscută ca fiind cea mai veche întrecere fotbalistică din lume. Formaţia a obţinut această performanţă unică după ce, la sfârşitul lunii mai, ea a promovat în liga a noua engleză de fotbal, trecând de la nivelul destinat amatorilor la semi-profesionişti.

Succesul a fost oficializat de federaţia de specialitate The Football Association (FA.)

„Îndeplinim toate condiţiile pentru a participa la Cupa Angliei, aşteptăm doar confirmarea de la federaţia engleză, care se va pronunţa în acest sens în intervalul 5-7 iulie”, ne-a declarat Ionuţ Vintilă, managerul clubului.

FC România, o echipă formară din jucători români, va evolua în sezonul fotbalistic 2013-2014 în Essex Senior League, step 5, nivelul 9, în cadrul Premier Division, se anunţă pe website-ul formaţiei, fcromania.com. „Începând cu acest an, FC România va juca în competiţii semi-profesioniste”, conform aceleiaşi surse.

Conducătorii formaţiei susţin că scopul activităţii lor sportive a fost, în permanenţă, obţinerea dreptului de a evolua în Cupa Angliei. Acum, odată ce acest ţel este aproape atins, românii îşi propun să promoveze în liga următoare, a opta, din fotbalul englez.

 

Dublă promovare într-un singur an

Echipa londoneză de fotbal FC România a promovat în The Essex Senior Football League, după un sezon în care a evoluat în liga a 11-a engleză. Românii au reuşit să se claseze pe locul al II-lea la finele competiţiei.

„(…) Acest lucru reprezintă cea mai mare performanţă a acestui club în fotbalul englezesc. Suntem singura echipă care reprezentăm o comunitate în fotbalul englezesc la nivel de semi-profesionişti”, declara managerul echipei Ionuţ Vintilă, în ultimele zile ale lunii mai, imediat după terminarea campionatului, citat în Gazeta Sporturilor.

FC România a fost promovată direct în liga a noua, deşi în ultimul sezon a evoluat în liga 11. Românii au beneficiat de acest avans pentru că, în acest an, FA a reorganizat competiţiile la nivel semi-profesionist. Oficialii grupării au aplicat, în consecinţă, pentru înscrierea în liga a noua. Echipa a fost acceptată, în condiţiile măririi numărului de echipe din această ligă şi luându-se în considerare baza de antrenament de care FC România dispune.

„Vom avea adversari în ligă echipe înfiinţate de peste 100 de ani!”, mai afirma managerul echipei pentru aceeaşi publicaţie.

Dacă vor evolua în Cupa Angliei, românii se vor afla pe acelaşi tabel cu celebra Everton, echipă din Premier League. „Indiferent de adversar, pentru noi va fi o onoare să jucăm în această competiţie”, a mai adăugat managerul echipei.

 

Din pasiune pentru fotbal…

Existenţa FC România se leagă de pasiunea managerului ei pentru sportul cu balonul rotund.

„Fotbalul este pasiunea mea şi în România, am fost jucător de fotbal de performanţă. Venirea în Marea Britanie a întrerupt acest vis al meu, în prima fază… Până când am descoperit London Football League, o ligă londoneză care programează competiţii destinate fotbaliştilor amatori. Mi-a plăcut foarte mult ideea, mai ales că acest campionat, chiar dacă e destinat amatorilor, este extrem de bine organizat şi pus la punct… Ca tot ce fac britanicii, de altfel. Şi atunci am început să acţionez în intenţia de a înfiinţa FC România, o echipă a românilor care să evolueze în London Football League”, declara Ionuţ Vintilă pentru Diaspora Românească, în 2008.

„În 2007, la prima participare în London Football League, am şi câştigat campionatul destinat amatorilor. Asta pentru că încercam să ne facem treaba la modul profesionist. Discutam şi ne consultam foarte mult şi pregăteam meciurile tactic. Deşi toţi lucram şi nu prea avem timp de antrenamente…”, îşi mai amintea managerul FC România.

La început, FC România se autofinanţa. „Componenţii echipei investeau în echipamentul propriu şi plăteau organizatorilor de competiţii din Londra taxe la fiecare meci, pentru teren şi arbitraj. Am avut întotdeauna echipamentul nostru specific în care evoluam, cum este şi normal, în roşu, galben şi albastru, culorile naţionale. Costurile unui sezon fotbalistic în cadrul London Football League se ridicau pe atunci la aproximativ 9.000 de lire. Iar cei 16 jucători ai echipei din acea perioadă plăteau împreună peste o mie de lire lunar”, mai afirma Ionuţ Vintilă pentru Diaspora Românească.

Echipa a fost fondată în 2006, în Londra, Marea Britanie. „Până în 2010, echipa a fost finanţată de proprii jucători. Începând din 2011, sponsorul nostru este Conarg Ltd”, susţine Ionuţ Vintilă pe fcromânia.com.

——————————————-

Componenţa echipei în sezonul 2012-2013

 

Portari: T. Ursachi, G. Stroe, Adr. Purcăreanu.

Fundaşi: L. Daia, St. Dumbravă, M. Ionică, I. Vetrea, I. Vintilă, D. Ciolca, L. Anghi, N. Tudorie, M Lungan.

Mijlocaşi: L. Kumanov, Fl. Pelecaci, A. Baciu, I. Crăciun, C. Dimcea, M. Munteanu, A. Vraciu, I. Petculescu, O. Copcioaie, V. Mironescu, E. Arkali, G. Marin.

Atacanţi: Sg. Pitaru, A. Sârbu, V. Vasile, D. Taplău, P. Budean.

Manager: Ionuț Vintilă.

Antrenor principal: Florin Pelecaci.

——————————————-

 

FC România şi vedetele ei

Ca orice echipă care se respectă, FC România are propria sa vedetă. Aceasta este Florin Pelecaci, jucător şi antrenorul principal al echipei, care a evoluat sub comanda lui Dan Petrescu, pe vremea când juca la Urziceni.

Pelecaci a evoluat 52 de meciuri în Liga I din România, pentru echipele Gloria Bistriţa, Unirea Urziceni şi FC Naţional, înscriind şi un gol pe prima scenă a fotbalului românesc.

El se declară fericit că a ajuns în Marea Britanie şi că şi-a continuat cariera la FC România. Antrenorul-jucător în vârstă de 32 de ani a povestit pentru Gazeta Sporturilor cum în fiecare dimineaţă antrenează copiii pasionaţi de fotbal, în şcolile din Londra, iar seara se antrenează alături de coechipierii şi elevii săi de la FC România.

Florin Pelecaci a mărturisit că succesele echipei românilor din Londra au ajuns să fie cunoscute în România. „Ne sună inclusiv băieţi din liga a doua din România, dar ei se aşteaptă să câştige bani jucând în echipa asta, ceea ce nu se poate. Nu există salarii, nici prime… Şi strâmbă din nas când află că ar trebui să-şi caute de muncă în Anglia ca să poată juca alături de noi. Au mai fost şi jucători din Liga a doua care au venit, s-au antrenat cu noi, au jucat un pic şi au realizat că nu se descurcă. Pur şi simplu, nu făceau faţă în al 11-lea eşalon din Anglia! Cheltuim cam 1.500 de lire pe lună, dintre care cei mai mulţi bani îi dăm pe terenul închiriat. La meciuri, achităm brigada de arbitri şi când suntem gazde, avem obligaţia să le asigurăm apă şi sandviciuri oaspeţilor. Aşa prevede regulamentul”, a spus antrenorul FC România, vorbind despre modul în care echipa românilor din Londra a ajuns să aibă performanţe.

FC România a promovat în Liga a noua pornind de la Liga a 16-a pe parcursul a șapte sezoane competiţionale. Cei mai mulţi români din echipă muncesc în construcţii, câştigând fiecare între 1.000 şi 1.500 de lire lunar.

Formaţia se pregăteşte în prezent pe un teren cu instalaţie de nocturnă, aflat în estul Londrei, în vecinătatea stadionului echipei Leyton Orient din liga a treia engleză. Utilizarea terenului costă 6.000 de lire pe an.

Echipa evoluează în tricouri galbene, şorturi albastre, jambiere galbene, la meciurile disputate pe teren propriu, respectiv în portocaliu când joacă în deplasare, conform website-ului fcromania.com.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!