Femeia gravidă și urmărirea sarcinii în NHS

Articol publicat in sectiunea Doctor pe data 14 aprilie 2014

pregnant

Cum am menţionat şi în alte articole, există diferenţe majore între sistemul medical britanic şi cel românesc, iar intenţia articolelor pe care le scriu este de a ajuta cetăţenii români care locuiesc în Marea Britanie să înţeleagă mai uşor sistemul medical britanic. De asemenea, doresc să reiterez că, în Marea Britanie, se practică o medicină bazată pe evidenţă, deci ceea ce se face are un sens şi o logică.

Şi încă un lucru deosebit de important şi pe care mulţi îl uită: este un sistem de sănătate public, în adevăratul sens al cuvântului, nu se plăteşte asigurare medicală şi orice persoană cu drept de rezidenţă în Marea Britanie are acces la orice tip de tratament, în funcţie de necesităţi, indiferent de statutul social.

În contextul celor de mai sus, m-am gândit că de data aceasta ar fi de folos să mă refer, pe scurt, la femeia gravidă, respectiv la sarcină, unde trebuie să se ducă gravida şi de către cine este urmărită sarcina în sistemul medical britanic.

 

Testul de sarcină este pozitiv. Ce este de făcut mai departe?

În această situaţie, femeia se prezintă la GP (medicul de familie) de care aparţine, anunţă că este gravidă şi i se va face trimitere către o moaşă. Moaşa va contacta pacienta şi îi va face programare pentru ceea ce se numeşte „Booking with the midwife”, respectiv luarea în evidenţă.

 

Ce se întâmplă la prima întâlnire cu moaşa?

La luarea în evidenţă, femeia va fi întrebată date generale despre ea şi partener, apoi va trebui să răspundă la întrebări legate de starea generală de sănătate, istoric familial, istoric social, dacă a avut și alte sarcini şi cum au evoluat. Acestea sunt întrebări care se adresează tuturor femeilor la luarea în evidenţă cu scopul de a detecta posibile aspecte ce pot complica sarcina. Un exemplu poate fi diabetul, preeclampsia în sarcini anterioare, dar şi probleme sociale, precum violenţa domestică. Fumatul, alcoolul, de asemenea, pot avea repercusiuni asupra sarcinii.

Dacă femeia este sănătoasă, alte examinări fizice de rutină nu sunt necesare. Examinările fizice se fac doar în cazul în care femeia are anumite simptome care impun examinarea. În lipsa lor, nu este cazul.

 

trimiteri-sus-4

NASTEREA: AICI SAU ACASA…

ȘAPTE ANI DE-ACASĂ. CONTEAZĂ ÎN UK?

NHS, DEZBRACAT DE SECRETE

Şcoala de şoferi, o experienţă… cu frâna trasă

trimiteri-jos-4

 

Testele sangvine de rutină

La luarea în evidenţă se ia sânge pentru următoarele teste:

 • Hemoleucograma: aici se studiază mai ales nivelul hemoglobinei. Pacienta poate suferi de anemie, una dintre cele mai comune cauze fiind deficitul de fier. În această situaţie, pacientei i se va recomanda tratament cu fier pe cale orală.
 • Grupa de sânge şi statusul Rhesus D, respectiv prezenţa anticorpilor împotriva eritrocitelor (celulele roşii). Dacă pacienta este Rhesus negativ şi fătul este rhesus pozitiv, se pot forma anticorpi antiD în sângele matern. Aceştia nu sunt periculoşi în prima sarcină, dar pot afecta celulele unui viitor făt rhesus pozitiv. Pentru a preveni acest lucru, gravidei i se vor oferi injecţii antiD mai târziu în sarcină.
 • Rubeola. Se testează prezenţa anticorpilor faţă de virusul rubeolei. Dacă anticorpii sunt prezenţi, înseamnă că gravida este imună la această boală. În cazul în care gravida nu este imună, este recomandat ca în perioada sarcinii să evite pe cât se poate persoanele care ar putea avea această boală. Este, de asemenea, recomandată vaccinarea imediat după naştere pentru a proteja viitoarele sarcini. Este important de reţinut ca rubeola afectează fătul în mod sever, în consecinţă este recomandată testarea statusului rubeolei înainte ca femeia să rămână gravida, astfel încât să poată fi vaccinată dacă este cazul.
 • Boli ale eritrocitelor/hemoglobinei. Testele sangvine pot detecta dacă pacienta este purtător de siclemie, talasemie sau alte patologii ale hemoglobinei.
 • Infecţii. Anumite infecţii mai puţin obişnuite, dar cu implicaţii severe, precum: HIV, hepatită B, sifilis.

Un alt test de sânge este oferit la 28 de săptămâni pentru a observa eventuala stare de anemie şi anticorpii împotriva eritrocitelor (celulelor roşii).

 

Testele urinare de rutină

Urina este testată la luarea în evidenţă şi la fiecare control prenatal pentru a detecta:

 • Proteine (după 20 săptămâni, prezența lor în urină poate fi semn de preeclampsie).
 • Glucoză (poate fi semn de diabet zaharat, fie că femeia suferea de el înainte de a rămâne gravidă, fie că este indus de sarcină).
 • Nitriți (pot fi semn de infecţie urinară).
 • Leucocite (pot fi semn de infecţie urinară).
 • În cazul prezenţei nitriților şi leucocitelor, urina va fi trimisă la testarea de laborator şi se vor prescrie antibiotice.
 • Corpi cetonici (semn de deshidratare, de exemplu în cazul hiperemezei gravidarum).
 • Sânge în urină.

 

Testele ecografice de rutină

Într-o sarcină normală, care nu a prezentat nici un fel de complicații, sunt oferite două ecografii:

 1. „Dating Scan”: este oferită în jurul a 12 săptămâni de sarcină (între 11 şi 13 săptămâni + 6 zile de sarcină). Această ecografie prezice data estimativă a naşterii bebeluşului, dar tot ea face anumite măsurători, precum „nuchal transluscency”, respectiv grosimea lichidului de la nivelul cefei fătului. O grosime mare a lichidului de la nivelul cefei, în funcţie şi de mărimea fătului, este un prezicător al riscului de sindrom Down sau altă afecţiune cromozomială. În cazul în care rezultatul va fi de risc crescut, este recomandat „Chorion Villous Sampling” (CVS), o investigaţie care se poate face în primul trimestru de sarcină, în caz contrar se poate aştepta până la 15 săptămâni, şi se recomandă amniocenteza.
 2. „Anomaly Scan”, o ecografie efectuată la 18-21 săptămâni, care măsoară lungimea oaselor mari, circumferinţa capului, abdomenului fătului, aceasta este o ecografie detaliată care poate detecta eventuale anomalii fetale.

Dacă sarcina este lipsită de evenimente deosebite, nu există sângerări, dureri care să alarmeze pacienta sau alte probleme descoperite la întâlnirile stabilite cu moaşa, sarcina va fi urmărită în totalitate de către moaşă, iar naşterea va avea loc în ceea ce în UK se numeşte „Midwife Lead Unit”, respectiv cu o moaşă. Aceasta este sarcina normală, fiziologică, respectiv naşterea de aceeaşi natură.

Există şi situaţii în care pacienta va fi trimisă la medic:

1. există o problemă detectată la luarea în evidenţă şi este necesară opinia medicului, eventual urmărirea sarcinii şi de către medic;

2. pacienta suferă de hiperemeză în primul trimestru şi se prezintă la spital, sau sângerare, durere abdominală, când pacienta se prezintă la spital, ori moaşa îi face trimitere. Dacă este o problemă care apare înainte de 20 săptămâni de sarcină (sau înainte de a face „Anomaly Scan” în anumite spitale), pacienta va fi văzută în serviciul de Sarcină Timpurie „Early Pregnancy Unit”. În cazul în care există plângeri mai târziu de perioada sus menţionată, gravida se va prezenta la Triage, în cadrul Maternităţii. În funcţie de situaţie, în urma consultului, pacienta va fi trimisă înapoi la moaşă înspre urmărirea de rutină sau va fi luată în evidenţă şi în spital, înspre a fi și sub observaţia medicului.

De reţinut: NU toate sarcinile au nevoie de intervenţia medicului! Sarcina este un fenomen fiziologic, normal, drept pentru care este urmărită de către moaşă, medicul îşi găseşte rolul atunci când este o eventuală deviere de la ce înseamnă normal, fiziologic.

 

Cum nasc?

Natura ne-a lăsat să naştem normal, pe cale vaginală. În spatele acestui fenomen există o explicație fiziologică, de normalitate, de bună funcţionare a organismului matern. Nu este un lucru întâmplător.

Operaţia de cezariană nu face parte din normalitatea şi fiziologia organismului, este o operaţie majoră în cele din urmă, care presupune anumite riscuri pentru mamă şi bebeluş, iar recuperarea postoperatorie este mai anevoioasă decât după o naştere pe cale vaginală. Importante sunt de menţionat şi eventualele viitoare naşteri după operaţii de cezariene, sau cezarienele după cezariene, unde apar aderenţe şi alte complicaţii de ordin chirurgical. În Marea Britanie, deşi mama are dreptul să opteze pentru cezariană, aceasta nu este oferită pur şi simplu. Operaţia de cezariană se face atunci când există o motivaţie medicală. Când aceasta nu există, ci, pur și simplu, viitoarea mamă îşi doreşte acest mod de naştere, ea va trebui să consulte 2 sau 3 specialişti (în funcţie de spital), să meargă la sesiuni de „counselling”, astfel încât să înţeleagă ce înseamnă o naştere fiziologică şi o cezariană. În mod obişnuit, această operaţie nu este oferită de rutină oricărei paciente care ar opta pentru ea.

Într-un articol viitor voi aborda şi problema pierderilor de sarcină, un subiect sensibil, şi un fenomen extraordinar de des întâlnit, fără ca femeia să sufere de vreo boală.

De asemenea, articole viitoare vor fi dedicate subiectelor importante precum: preeclampsia, diabetul indus de sarcină, colestaza obstetricală, patologii care pot apărea în sarcină, şi nu în ultimul rând, ce înseamnă o naştere „normală” versus o operaţie cezariană.

Informaţiile furnizate în acest articol sunt prezentate succint, am selectat ce am considerat că este esenţial. Sunt încântată să răspund la întrebări mai specifice, în cazul în care acestea apar.

Bibliografie:

 • www.patients.co.uk;
 • http://www.screening.nhs.uk/cms.php?folder=2419.

Autor articol: Dr. Felicia Elena Buruiană, PhD


Comentarii

10 pareri la “Femeia gravidă și urmărirea sarcinii în NHS”

 1. Domnica Spune:

  Buna ziua! Sunt cetateana romana cu domiciul in strainatate. Sunt in uk de 4 saptamini,am aflat ca sunt insarcinata cu putin timp sa plec din tara, iar medicul meu ginecolog era plecat in concediu. Acum suntem in dificultatea de a ma pune la rezidenta pentru a aplica asigurarea INO, din cauza ca suntem la niste prieteni care din anumite motive nu poate sa ne ajute in acest sens. Vreau sa stiu cum pot fi vazuta de un medic, pentru a imi evalua strarea mea? Vreau sa menionez ca nu am de cind sunt in sarcinata nu am mers inca niciodata la medic… Ce pot face in asa situatie? Multumesc, anticipat!

 2. Ruxandra Spune:

  Nu inteleg de ce ai nevoie de cineva ca sa ți faci Nino ul. Suni,te ai programat , te duci la programare si gata . In caz ca ți se cer nu stiu ce acte spui la telefon Ca le ai iar când te duci le spui ca nu le ai . Eu așa am făcut . Am fost doar cu buletinu si carnetu de conducere . Succes

 3. Ella Spune:

  Buna ziua ! Sunt însărcinată in 20 de săptămâni si as dori sa mă mut de la un spital la altul , știe cineva procedura ??? Multumesc anticipat !

 4. Gabriela Spune:

  Buna ziua ma numesc gabriela si sunt insarcinata in 33 de sapt,ieri am fist la ecograf mua spus ca bebe cantareate 2.020 g dar nu mua spus ce lungime are,mia dat o foaie cu niste termeni oe care nu ii inteleg ,ma poate ajuta cineva ce inseamna acesti termeni va rog frumos??FL(mm)59.8 HC(mm)301.9 AC(mm) 291.6 AFI 20.3 cm ,va rog frumos sa imi explicati ce inseamna va multumesc frumos

 5. Tania Spune:

  Buna.AM si eu o nedumerire, ar putea cineva sa-mi spuna, in care cazuri nasterea este achitata in uK si care e taxa ? si in cind nu se achita ? Multumesc !

 6. Elena Spune:

  Buna.e cineva pe aici care pe timpul sarcinii s-a mutat di Uk in Romania sau alta tara? Ce a facut cu toate pricedurile? Cartea verde,Programari scan etc?

 7. Izabella Spune:

  Buna as avea si eu o întrebare …sunt însărcinată in 6 saptamani si as dori sa ma duc sa fac un ecograf mai devreme.. Ecograful se numește early pregnancy ultrasound scan… Știe cineva unde il pot face si cât costa?

 8. Flori Spune:

  Buna seara. Locuiesc in Anglia de 2 ani si tot de 2 ani lucrez legal la aceeasi companie. Acum sunt insarcinata in 8 saptamani, le-am adus la cunostinta si au spus ca nu ma pot ajuta cu nimic pana la 12 saptamani, in conditiile in care lucrez numai cu cutii care ajung la 20 kg. Nu ma simt bine. Dupa o zi de munca am dureri persistente de burta😭. Cui ar trebui sa ma adresez? Multumesc anticipat

 9. Bianca deanu Spune:

  Buna ziua sunt bianca si sunt gravidă pe 18 fac 2 luni . As vrea sa va intreb daca eu am probleme de sarcina adica vars într-una si nu pot să mă duc la muncă de fapt nu muncesc de 2 luni , și am auzit ca se poate primi bani ca nu poti munci atata timp cat este o sarcina cu probleme . Ce as putea face in situatia asta ?

 10. Oleg Spune:

  Buna ziua, am si eu o situatie specifica, lucrez de 3 luni in Anglia si sotia e insarcinata in a 30 saptamina si acum in septembrie acum as vrea sa vina incoace pentru prima data, intrebarea este daca la asa termen este posibil sa te pui la evidenta si daca o sa dispunem de nastere gratuita, am Nino, am card bancar, contract de chirie. Ajutati-ma cu un sfat cine cunoaste va rog. Multumesc

Spune-ti si tu parerea!