Femeile, mai predispuse la artroza

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 20 noiembrie 2015

artroza3Te dor frecvent genunchii, ai probleme musculare sau articulare, înțepenești de mijloc? Într-un cuvânt, ai sentimentul că ți-au ruginit de tot încheieturile? Ei bine, s-ar putea să fie vorba de artroză, o afecțiune la care sunt mai predispuse femeile, și care poate fi combătută cu remedii naturale.

Artroza e o formă de reumatism degenerativ, localizat în special la nivelul genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale, și duce, pe termen lung, la deteriorarea și distrugerea cartilajelor articulare.

Simptomele nu lasă loc niciunui dubiu: dureri articulare și musculare, „înțepeniri”, inflamații, tumefiere, roșeață locală. Mai trebuie precizat că suferindele – căci femeile sunt cele mai afectate – sunt meteosensibile: durerea se acutizează la schimbările de vreme.

Cauzele bolii

O cauză este legată de procesul de îmbătrânire propriu-zis, care duce, invariabil, la uzura cartilajelor (deși această uzură ar trebui să aibă loc cât mai târziu cu putință…); o alta este cauzată de carențe nutriționale, dar și de un stil defectuos de viață. Suprasolicitarea unor articulații anume, lipsa exercițiilor fizice sau traumatismele repetate pot declanșa afecțiunea.

Ține cont însă că și factorii ereditari, tulburările endocrine, obezitatea pot favoriza instalarea artrozei.

E grav?

În stadii avansate, se poate ajunge la distrugerea totală a articulației, ceea ce duce inevitabil la proteză articulară.

Tratamentele clasice includ antiinflamatoare și corticoizi. Din nefericire, acestea nu acționează asupra cauzei, ci numai asupra efectului, iar efectele secundare nu sunt de neglijat.

De aceea, numeroși specialiști recomandă terapia cu plante, dublată de un regim alimentar bogat în vitamine, minerale și acizi grași.

Cu ce o tratezi

Cura cu câteva dintre plantele propuse mai jos trebuie să dureze minimum 6 săptămâni și să fie repetată de mai multe ori pe an. Rezultatele pot fi spectaculoase!

Coada calului (infuzie): conține siliciu, care favorizează reconstrucția cartilajelor. Siliciul este esențial pentru producerea colagenului – când îmbătrânim, nu mai asimilăm corect acest compus.

Arnica (unguent): efect antiinflamator.

Urzica (infuzie): ajută și ea la regenerarea cartilajului uzat și combate durerea.

Coacăzele negre (infuzie): frunzele plantei reduc inflamația și au rol detoxifiant.

Frasinul (capsule): acțiune antiinflamatoare.

Crețușca (tinctură): reduce durerea la nivelul articulațiilor, datorită conținutului natural de acid acetilsalicilic – nu degeaba i se spune aspirina vegetală!

Măceșul (pudră): acțiune antiinflamatoare.

Salcia albă (extract): o altă formă de „aspirină naturală”.

Gheara diavolului (capsule): plantă originară din Africa, ale cărei rădăcini sunt utilizate de sute de ani ca remediu împotriva durerilor osteo-articulare.

Ceaiul verde: antioxidant, deci remediu anti-îmbătrânire.

Ghimbir și curcuma: puternic rol antiinflamator.

Mișcarea face bine!

Exercițiile fizice care nu suprasolicită articulațiile – înotul, spre exemplu – , o dietă sănătoasă și măsuri eficiente anti-frig și anti-umiditate sunt căi sigure de prevenire a apariției bolii.

Cură cu cartilaj de rechin

Cartilajul de rechin conține în mod natural glucozamină și sulfat de condroitină, două substanțe care stimulează buna funcționare a cartilajelor în organismul nostru. Ambele substanțe sunt disponibile sub formă de tablete, capsule sau pudră.

Vitamine, minerale, acizi grași

O dietă sănătoasă anti-artroză presupune suplimente de:

  • Zinc: indispensabil bunei funcționări a articulațiilor, acțiune antiinflamatoare.
  • Vitamine C și E: rol antioxidant, anti-îmbătrânire.
  • Acizi grași omega 3: rol antiinflamator.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!