Femeile ţin 10 ani cure de slăbire

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 aprilie 2015

diet yo-yo from lose weight diet with poor nutrition

Femeile îşi petrec zece ani din viaţă ţinând cure de slăbire, relevă un studiu citat de cotidianul britanic „Daily Mail“. Practic, o femeie ţine anual două cure de slăbire, fiecare cu o durată medie de cinci săptămâni, ceea ce face ca, între 18 şi 70 de ani, să ţină până 104 diete, echivalând cu 10 ani de regim continuu. Există şi cazuri când, pe parcursul întregii vieţi, femeile recurg la un regim alimentar strict cu o durată totală de 25 de ani. Studiul mai arată că 41% dintre reprezentantele sexului frumos se consideră la dietă mai tot timpul, fiind foarte atente la ce mănâncă.

Sondajul a fost făcut la cererea LIPObind, companie care produce suplimente naturale pentru slăbit. Acesta arată că o treime dintre respondente s-au apucat de prima cură de slăbit la vârsta de 16 ani sau chiar mai devreme. De asemenea, 39% dintre femeile chestionate au povestit că au încercat să slăbească pentru că le era ruşine de modul în care arătau, iar 32% s-au declarat îngrijorate de faptul că vor fi responsabile de greutatea pe care o vor avea copiii lor, obezitatea fiind cea mai mare temere.

Rezultatele studiilor arată însă că a ţine regim o viaţă nu înseamnă nici pe departe că şi reuşeşti să arăţi bine. Aşa se face că un sfert dintre femei nu pierd niciun kilogram, per total, pentru că imediat după terminarea curei pun la loc tot ce au dat jos. Cu toate astea, mai mult de 41% dintre femei au declarat că se simt de parcă ar fi permanent la cură, fiind atente la ceea ce mănâncă, 44% au răspuns că nu pot pierde în greutate orice ar mânca, iar 59% cred că nu vor ajunge niciodată la silueta pe care şi-o doresc.

 

De câte calorii avem nevoie?

Medicii nutriţionişti din cadrul campaniei Reductostart, lansată de Abbott Laboratories, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii Publice din România, spun că necesarul zilnic mediu de energie este de aproximativ 1.600-1.800 kcal pentru bărbatul adult, iar pentru femei de 1.200-1.400 kcal. Oamenii care sunt activi fizic, fie la muncă, fie în timpul liber au nevoie de mai multe calorii decât cei sedentari. Bărbaţii activi au nevoie de aproape 3.000 kcal/zi, iar femeile de 2.500 kcal/zi. Atleţii care fac antrenamente foarte grele şi lucrătorii manuali uneori ajung la un necesar zilnic de 5.000 kcal.

Atunci când doreşti să scapi de grăsime trebuie să fii sinceră cu tine şi să te încadrezi în categoria de greutate potrivită, evaluată real, având în minte noua categorie în care doreşti să te înscrii. Nu trebuie să mai faci nicio greşeală pentru că orice surplus alimentar faţă de raţia prescrisă este totdeauna depozitată ca grăsime. Un kilogram de grăsime este echivalentul a 7.000 kcal de energie stocată. De fiecare dată când „arzi” 7.000 kcal în plus faţă de ceea ce consumi, atunci foloseşti şi 1 kg de grăsime. Prin arderea a 500 kcal/zi în plus faţă de ceea ce manânci, vei ajunge să pierzi 0,5 kg de grăsime pe săptămână.

Aminteşte-ţi totdeauna că 1 kg de grăsime este egal cu 1,4 kg de ţesut adipos. Acest lucru se explică prin faptul că ţesutul adipos conţine pe lângă grăsime: vase de sânge, ţesut conjunctiv şi o mică cantitate de apă. Cea mai uşoară metodă de a aprecia cantitatea de grăsime din corp este aparatul de măsurare a pliului cutanat, care are la bază principiul depunerii grăsimii subcutanat. Cu cât ai mai multă grăsime în organism, cu atât va fi mai gros stratul adipos aflat sub piele.

O anumită cantitate de grăsime este totuşi necesară în organism, pentru a menţine starea de sănătate. Valorile minime sunt: 3% pentru bărbaţi şi 13 % pentru femei. Această diferenţă se explică prin faptul că femeile au nevoie de o mai mare cantitate de lipide pentru a fi pregătite să hrănească fătul, în cazul unei sarcini. De reţinut că un bărbat obişnuit, de vârsta 20-30 ani are în organism 15-18 % grăsime, iar femeia de aceeaşi vârstă are 25-28 %.

 

Arde grăsimile prin sport

A mânca mai puţin şi a urma un program de exerciţii fizice este singura metodă de a scădea în greutate. Nu există nicio metodă rapidă. Dietele sărace sunt dezechilibrate, nerealiste şi nesănătoase, deoarece sunt eliminate grupe importante de nutrienţi, precum carbohidraţii, de care este nevoie pentru a menţine o stare de sănătate adevărată. De asemenea, unele diete impun un aport caloric atât de scăzut, încât nu numai că se pierde masa musculară, dar se ajunge la afectarea organelor interne şi chiar la modificări de personalitate. De obicei, greutatea corporală care se pierde constă într-o combinaţie de muşchi, grăsime şi altele, dar ceea ce se depune la loc după întreruperea regimului este în mare măsură numai grăsime.

Nutriţioniştii recomandă consumarea unor porţii mici de hrană, însă după mai mulţi ani de experimente s-au descoperit metode mult mai eficiente de a scăpa de ţesutul adipos, cum ar fi: regim bine stabilit şi exerciţii fizice. Dacă doreşti, spre exemplu, să reduci aportul de calorii la 1.500 kcal/zi întocmeşte-ţi un plan. Micul dejun ar trebui să aibă în jur de 600 kcal şi să fie alcătuit în principal din carbohidraţi (de exemplu cereale cu lapte degresat). Prânzul ar trebui să aibă tot aproximativ 600 kcal, dar cu o compoziţie de 50% carbohidraţi şi 50% proteine (de exemplu curcan, pui, peşte sau ouă şi chiar paste, orez sau cartofi copţi). La cină cantitatea de calorii trebuie să fie în jur de 300 kcal, iar hrana clasică poate fi înlocuită cu suplimente nutritive. Nu mânca seara, mai târziu de ora 20. Acest tip de dietă îţi împarte raţia zilnică în următoarele proporţii: micul dejun 40%, prânzul 40%, cina 20%.

Chiar dacă obişnuieşti să consumi mai mult sau mai puţin de 1.500 kcal/zi, încearcă să te menţii în limitele procentelor prezentate. Acest regim are calitatea de a împărţi energia adusă de nutrienţi astfel încât aceasta să nu lipsească organismului în niciun moment al zilei. Carbohidraţii consumaţi dimineaţa vor asigura suficientă energie până la miezul zilei, apoi masa de prânz va acoperi perioada până la apusul soarelui. Mâncând seara târziu sau dacă cina este prea copioasă, procesul de depunere a lipidelor va fi iniţiat, deoarece surplusul de energie nu va fi utilizat, ci depus sub formă de ţesut adipos. Se ştie că dacă te duci la culcare flamând, te vei trezi dimineaţa mai uşor. Încearcă să înfrângi senzaţia neplăcută de a merge la culcare cu stomacul gol şi ai depăşit o parte din problemă. Dacă cedezi, atunci te afli pe drumul către eşec.

Mulţi oameni descoperă că prin dietele cu restricţie la calorii, metabolismul lor se încetineşte şi astfel pierd în greutate. Pentru a preveni pierderea concomitentă de masă musculară trebuie să introducem în stilul nostru de viaţă exerciţiile fizice. Spre exemplu, 25 de minute de plimbare uşoară pot să ardă 100 kcal. Acelaşi efect se poate obţine şi prin 10 minute de alergare. Tot 100 kcal se pot consuma şi prin 12-15 minute de ciclism (la un ritm moderat) sau prin înot. Fotbalul şi rugby-ul consumă, de obicei, 100 kcal în 15 minute.

Ciclismul şi joggingul par a fi cele mai bune tipuri de exerciţii în cazul unui program susţinut, iar cel mai bun loc unde pot fi efectuate este o sală de fitness, pentru că aici nu există probleme legate de vreme. Lucrând 30 de minute la bicicleta staţionară se vor consuma 200 kcal. Multe dintre aparatele moderne au ataşat echipament computerizat de măsurare a parametrilor cardiovasculari, astfel încât nu mai este nevoie să ţii socoteala în minte, vei avea afişat pe un ecran câte calori ai consumat.

În concluzie, mâncând mai puţin şi făcând mai multe exerciţii, grăsimea depusă pe abdomen, coapse, şolduri, braţe va fi utilizată ca material energetic şi astfel consumată. Făcând exerciţii vei construi masa musculară care cântăreşte de 1,2 ori mai mult ca grăsimea. Astfel vei câştiga masă musculară, vei pierde grăsime şi totuşi îţi vei menţine greutatea.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!