Fenomenul „Nigel Farage”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 19 mai 2014

uk_Nigel Farage2

UK Independence Party (UKIP) nu conta aproape deloc în sondajele de opinie privind intenţiile de vot ale britanicilor în urmă cu câţiva ani. Astăzi, partidul extremist şi ultra-naţionalist se află pe primul loc în preferinţele votanţilor din Regatul Unit. Formaţiunea politică a devansat, pentru prima dată în istoria modernă a ţării, cele două partide mari, tradiţionale de pe eşicherul politic britanic, Partidul Conservator şi Partidul Laburist. Iar analiştii consideră că ascensiunea politică neaşteptată a UKIP se datorează unui singur om: Nigel Farage, fondatorul şi liderul partidului.

 

Cine e Farage?

Britanicul Nigel Farage s-a născut la 3 aprilie 1964 în Farnborough, oraş din comitatul Hampshire aflat în sudul Angliei. Acesta a fost membru al Partidului Conservator, însă a părăsit formaţiunea politică în 1992, ca formă de protest, imediat după semnarea Tratatului de la Maastricht. El a devenit atunci membru fondator al Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), pe care îl şi conduce în prezent. 

Nigel Farage a fost votat pentru prima dată de alegătorii britanici ca europarlamentar în 1999. Acum, el îşi exercită la Strasbourg al treilea mandat în Parlamentul European, unde a obţinut şi funcţia de co-preşedinte al grupului eurosceptic „Europe of Freedom and Democracy”.

 

Un euro-sceptic de temut…

Farage este recunoscut ca un aprig contestatar al proiectului monedei unice europene şi al UE. El este un eurosceptic convins, susţinând că o uniune economică europeană nu poate fi acceptabilă în condiţiile în care ţările membre ale zonei euro beneficiază de economii structural diferite. Liderul UKIP mai susţine că deciziile luate în UE nu se bazează pe votul cetăţenilor săi, aşa cum ar trebui să se întâmple într-o structură democratică.

„Cine dracu vă credeţi voi? Sunteţi într-adevăr foarte periculoşi. Obsesia voastră de a crea cu orice preţ statul UE duce la concluzia că sunteţi bucuroşi să îndepărtaţi democraţia. Se pare că vă face plăcere să condamnaţi mii şi milioane de persoane la şomaj şi sărăcie. Nenumăraţi oameni trebuie să sufere pentru ca voi să trăiţi mai departe acest vis numit Uniunea Europeană. Ei bine, nu va funcţiona”, le-a spus Farage într-un discurs extrem oficialilor UE, în plenul unei şedinţe desfăşurate în iunie 2011.

 

 

Istoria se repetă

 

Furia actuală sesizabilă în societatea britanică împotriva românilor şi bulgarilor, prin intermediul discursurilor politicienilor şi a mass-media nu este o noutate. O situaţie similară s-a mai înregistrat în urmă cu aproape 50 de ani… Nigel Farage al acelor vremuri se numea Enoch Powel, iar evoluţia sa politică a avut, de asemenea, similitudini cu cea a actualului lider UKIP.

 

Un discurs celebru…

John Enoch Powell a trăit între anii 1912 şi 1998. El a fost un politician britanic, lingvist şi poet care a fost parlamentar în Camera Comunelor, reprezentând Partidul Conservator, din 1950 şi 1974. Apoi el a trecut în partidul unionist nord-irlandez Ulster Unionist Party, în cadrul căruia a re-obţinut mandatul de parlamentar din 1974 până în 1987.

Powell avea să devină o notorietate în urma unui speech celebru, susţinut în 1968 şi care a rămas în memoria publică ca discursul „Râurilor de sânge” (Rivers of Blood).

Aşa cum Nigel Farage îşi direcţionează în prezent discursul politic împotriva est-europenilor stabiliţi în Marea Britanie, Enoch Powell îi alegea, în urmă cu aproape jumătate de secol, ca ţinte electorale, pe imigranţii de origine africană.

„Dacă aş avea bani să plec din Marea Britanie, aş părăsi imediat această ţară”, susţinea Powell că i-ar fi spus, în acea perioadă, un alegător britanic. „Peste 20 de ani (adică aproximativ în anul 1988 – n.r.), oamenii de culoare îi vor domina pe oamenii albi”, se plângea acelaşi personaj evocat în speech-ul lui Powell.

 

„Râuri de sânge”

Argumentele folosite de politicianul britanic conservator John Enoch Powell erau aceleaşi pe care le întâlnim în prezent în retorica liderului UKIP.

„Trebuie să fim efectiv o naţiune de nebuni ca să acceptăm un flux anual de 50.000 de întreţinuţi social, care nu fac altceva decât să sporească prezenţa imigranţilor în Marea Britanie”, atrăgea atenţia acesta, în discursul care l-a făcut celebru.

Powell făcea în continuare referire la situaţii ipotetice în care nevestele britanicilor nu vor mai avea locuri suficiente pentru a naşte în maternităţi, în timp ce copiii din familiile localnicilor se vor confrunta cu lipsa locurilor disponibile în şcolile din propria lor ţară.

„Când privesc spre viitor, mă cuprind multe presimţiri, aşa cum romanii prevedeau în antichitate că «fluviul Tibru va spumega de sânge»”, este fraza care a rămas celebră din discursul susţinut de Powell împotriva imigranţilor, la 1968.

Vorbele sale au declanşat o adevărată „furtună” în politica britanică a vremii, iar John Enoch Powell a devenit atunci o personalitate aclamată public. Sondajele de opinie arătau că 74% din populaţia Marii Britanii ar susţine afirmaţiile conservatorului.

 

Primejdia xenofobiei

Discursul „râurilor de sânge” rostit de Powell i-a asigurat acestuia mai multe mandate de parlamentar, conform analiştilor politici. De-abia în 1987, la 19 ani după acel discurs, politicianul a pierdut competiţia electorală şi a pierdut fotoliul din Camera Comunelor.

Vorbele sale au avut ecouri până în prezent. Două personalităţi publice importante au făcut referire, anul trecut, la spusele fostului parlamentar britanic, şi anume Vince Cable, unul din liderii Partidului Liberal Democrat, respective Desmond Tutu, lider religios în Biserica Anglicană. Ambii au atras atenţia asupra consecinţelor negative pe care le pot avea atitudinile anti-imigraţie asupra societăţii…

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!