Fermieri doar „cu buletinul”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2014

Aproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a începe afaceri cu ferme la ţară, în ultimii ani, s-au mutat în mediul rural doar „cu buletinul”, iar de afacere s-au ocupat părinţii sau rudele acestora. Peste 500 de beneficiari sunt în situaţia de a restitui sumele primite.

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat că agenţia are „probleme” cu măsura 112 privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, deoarece aproape 20% nu au respectat condiţiile de mutare propriu-zisă la sate, iar în situaţii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse, potrivit Mediafax.

„Cam 20% din tineri nu s-au instalat în mediul rural pentru că au venit din Canada, din America, au stat aici câteva luni, au plecat înapoi, iar de toată treaba aceasta s-au ocupat părinţii, fraţii, mamele şi nu este în regulă”, a declarat Popa.

„Vreau să vă spun că avem mulţi tineri în această situaţie şi o să avem în vedere ca pentru programul viitor să îi atenţionăm la modul cel mai serios pe cei care vor să facă proiecte şi să acceseze proiecte pe această măsură să nu mai greşească cum au făcut-o cei din programul 2007-2013”, a adăugat el.

El a precizat că în programul financiar 2007-2013 pe măsura 112 privind instalarea tânărului fermier în mediul rural au fost primite în întreaga ţară 26.000 de cereri, iar aproximativ 13.000 dintre solicitări au fost finanţate. Prima sesiune de cereri de proiecte aferentă măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisă în decembrie 2008. „Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta sub 40 de ani şi care desfăşoară o activitate agricolă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!