Fermierii din Kent: „Ce ne facem fara romani?”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 24 februarie 2014

agricultura_la cules de prune

Agricultura britanica risca sa intre in colaps in absenta fortei de munca sezoniere asigurata de imigrantii veniti in special din Europa de Est, respectiv din Romania si Bulgaria, se atrage atentia intr-un articol aparut in 16 februarie, in publicatia locala Kent News, distribuita in sud-estul Angliei.

Relaxarea pietei muncii pentru romani si bulgari poate dauna agriculturii britanice, avertizeaza fermierii din sud-estul Angliei. „In timp ce cotidienele nationale publica articole alarmante cu titluri negative referitoare la imigrantii din Romania si Bulgaria, acestia ar putea prefera, incepand din acest an, locurile de munca mai putin solicitante, dar mai bine platite, decat cele disponibile in fermele din Marea Britanie”, se avertizeaza intr-un ziar care apare in Kent, una din cele mai importante regiuni pentru agricultura regatului.

 

Agricultura, afectata

Romanii si bulgarii care obisnuiau sa munceasca anii trecuti in agricultura britanica pot opta in prezent pentru locuri de munca din orice domeniu de activitate, ca urmare a liberalizarii pietei muncii dupa 1 ianuarie 2014, afirma cu teama fermierii din sud-estul Marii Britanii.

„Munca la cules de fructe si legume este foarte solicitanta din punct de vedere fizic. Romanii si bulgarii pot alege acum alte joburi, in cafenele, de pilda, sau in domeniul constructiilor”, a afirmat Kevin Attwood, presedintele filialei regionale a Uniunii Nationale a Fermierilor (NFU), fermier in micuta localitate Doddington. Acesta a adaugat cu ingrijorare ca unii dintre romanii si bulgarii, care vor accepta totusi sa munceasca in ferme, o vor face doar pe termen scurt, pana vor obtine numarul de asigurare obligatoriu National Insurance Number, ce le va permite sa lucreze legal oriunde in Marea Britanie.

„Asistam in prezent la destructurarea fortei de munca de care am beneficiat in agricultura in ultimii ani”, a mai spus Kevin Attwood, citat in publicatia Kent News.

 

Cine va lua locul romanilor si bulgarilor?

Renuntarea la aplicarea Seasonal Agricultural Worker Scheme (SAWS – Programul pentru Lucratori Agricoli Sezonieri) pentru romani si bulgari va declansa o crestere a costurilor fortei de munca si va provoca scumpirea fructelor si legumelor, se arata intr-un raport al Comitatului Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Committee – MAC).

„SAWS nu a fost nicidecum un program care a oferit locuri de munca imigrantilor in dauna fortei de munca locale. In realitate, chiar a existat un deficit al fortei de munca in agricultura si de aceea a fost nevoie de instituirea acestei scheme”, sustine profesorul David Metcalf, presedintele MAC. El a adaugat ca actuala situatie din agricultura britanica da nastere unei probleme „spinoase”. „Sectorul agricol a functionat pana acum cu lucratori necalificati, in mare parte imigranti. Iar acum se pune intrebarea daca este posibil ca forta de munca autohtona sa accepte toate aceste locuri de munca disponibilizate”, a spus David Metcalf.

 

Britanicii „stramba din nas”

Aproximativ 22.000 de romani si bulgari au avut dreptul sa lucreze anual, in conditii legale, in fermele din Regatul Unit, pana la 1 ianuarie 2014, in conformitate cu programul SAWS. Multi dintre acestia obisnuiau sa munceasca la culesul fructelor, in fermele din comitatul Kent, situat in sud-estul Angliei.

Terenul agricol din zona reprezinta doar 3% din intreaga suprafata arabila a Angliei, dar asigura in jur de 40% din totalul productiei fructifere din intreaga tara. Mai putin de 3% din totalul celor care lucreaza in fermele de pe intinsul comitatului Kent este asigurat de forta de munca locala.

„Lucratorii autohtoni «stramba din nas» cand aud de munca grea din agricultura, in principal la culesul fructelor si legumelor. In consecinta, angajatorii locali i-au primit cu satisfactie pe muncitorii imigranti”, se arata in articolul din Kent News.

Circa 2.200 de ferme isi desfasoara activitatea in regiunea care se intinde din vecinatatea Londrei si pana pe coasta sudica a regatului. Acestea ofera locuri de munca pentru aproximativ 13.000 de lucratori agricoli.

 

Beneficii pentru comitatul Kent

Cel mult 8.600 de romani si bulgari s-ar putea stabili in comitatul Kent din sud-estul Angliei in urmatorii ani, se estimeaza intr-un raport realizat de administratia publica locala din zona. Ei ar putea constitui o solicitare suplimentara pentru scolile si spitalele din zona, generand costuri ce se cifreaza la peste trei milioane de lire sterline, sustine Paul Carter, liderul consiliului local din Kent. Munca lor va aduce, insa, contributii la bugetul local in valoare de aproximativ 70 milioane de lire sterline, conform aceluiasi raport.

„Chiar daca o mare parte din beneficiile economice rezultate de pe urma imigrantilor va ajunge la bugetul national, majoritatea acestora se vor resimti la nivel local, prin reducerea costurilor serviciilor publice din Kent”, concluzioneaza raportul citat.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!