Fertilitatea romancelor, pericol national

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 13 februarie 2014

mama cu bebe

Faptul ca romancele stabilite in Marea Britanie sunt mai fertile decat cele ramase in tara natala a fost unul dintre subiectele „arzatoare” care s-au aflat in paginile celor mai importante publicatii din regat in primele zile ale lunii februarie. Informatia a ajuns in atentia opiniei publice britanice dupa ce Oficiul National de Statistica a comunicat un raport cu date oficiale referitoare la evoutia numarului de nasteri inregistrate in Regatul Unit.

 

Marea Britanie stimuleaza fertilitatea

Media nasterilor este de 2,93 la romancele stabilite in Regatul Unit, in timp ce aceasta se cifreaza la doar 1,25 pentru femeile care traiesc in Romania, isi informa tabloidul Daily Mail cititorii, in 4 februarie. Polonezele se afla, de asemenea, pe lista „campioanelor” fertilitatii printre femeile imigrante, conform aceluiasi articol. Rata nasterilor pentru mamele nascute in Polonia si stabilite in regat a crescut cu doua treimi dupa ce si-au parasit tara natala. Ele au avut aici in medie 2,13 copii, fata de numai 1,30 in cazul mamelor din Polonia.

Multe dintre femeile imigrante se hotarasc sa dea nastere la copii in Marea Britanie dupa ce au recurs la amanarea unei sarcini in asteptarea emigrarii, este explicatia furnizata de ONS cu referire la fenomenul de crestere a fertilitatii in randul mamelor care nu sunt originare din regat. Nivelul mai ridicat al veniturilor si al beneficiilor sociale la care acestea au acces in Marea Britanie, conditiile de viata superioare din aceasta tara sau sistemul avansat de invatamant constituie motivele principale ale acestei realitati, mai sustin reprezentantii ONS.

 

Topul mamelor imigrante

Cresterea natalitatii in Marea Britanie ar putea fi una din consecintele directe ale ridicarii restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari, deduc cei de la Daily Mail, comentand ultimele date raportate de Oficiul National de Statistica cu privire la evolutia numarului de nasteri in regat. Raportul mai arata ca rata fertilitatii la femeile de origine britanica a fost de 1,88 copii, conform recensamantului populatiei efectuat in 2011, in timp ce in randul imigrantilor cifra medie de nasteri a ajuns la 2,21.

Romancele se afla pe locul 11 din punctul de vedere al numarului total de nasteri in aceasta tara, in clasamentul pe nationalitati al femeilor care au devenit mame in Marea Britanie, realizat de ONS. Primele zece locuri ale acestui top sunt ocupate in ordine de poloneze, pakistaneze si indience, urmate de femeile din Bangladesh, Nigeria, Somalia, Germania, Africa de Sud, Lituania si China.

Datele publicate de ONS sunt rezultatul prelucrarii informatiilor culese pe parcursul desfasurarii recensamantului populatiei din Marea Britanie din 2011 si al statisticilor realizate la nivel european de catre Eurostat.

 

Romancele si fertilitatea, analizate de The Guardian

„Numarul nasterilor din mame romance pe teritoriul britanic” a fost interpretat diferit de ziarele britanice, in functie de propriile interese ale publicatiilor, remarca The Guardian, intr-un articol in care se comenteaza cifrele comunicate de Oficiul National de Statistica.

„Media nasterilor prin care trece o romanca din Regatul Unit este dubla fata de aceea inregistrata in randul mamelor din Romania”, a fost principala informatie desprinsa de The Telegraph din datele transmise de catre ONS cu privire la nasterile din Regatul Unit. Cotidianul The Times si-a informat, la randul sau, cititorii ca romancele din Marea Britanie sunt cele mai fertile dintre mamele imigrante.

„Ambele cotidiene au transmis informatii false”, subliniaza cei de la The Guardian in articolul „Adevarul despre numarul nasterilor romanesti din Regatul Unit”, publicat in 10 februarie. Autorul textului adauga ca tabloidele Daily Mail si The Times au abordat in mod asemanator raportul Oficiului National de Statistica, referindu-se in special la femeile originale din Romania.

The Independent a fost singura publicatie care a remarcat ca natalitatea in crestere din Marea Britanie se datoreaza imigrantilor din a doua generatie. „Toate articolele citeaza aceeasi sursa – ONS – , dar ele ne furnizeaza mai mult informatii despre interesele autorilor respectivelor texte decat despre semnificatia reala a cifrelor”, concluzioneaza cei de la The Guardian.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!