Fertilizarea in vitro va fi reluată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 2 octombrie 2014

Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că programul de fertilizare in vitro va fi reluat, probabil din 2015. El a spus că „a fost rău că s-a întrerupt” după 2011, pentru că este un program bun, dar trebuie stabilite mai atent criteriile de selecţie a clinicilor şi cuplurilor.

„Undeva după 2011, după foarte mult timp şi aşteptări, a fost lansat un astfel de program, pe care predecesorul meu nu a mai simţit să îl continue, dar pe care sper ca, din anul 2015, să îl cuprindem în buget şi va putea fi redeschis”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax.

Ministrul sănătăţii a precizat că, în anul 2011, programul de fertilizare în vitro a avut o rată foarte mică de reuşită, respectiv după 1.129 de proceduri de fertilizare s-au născut doar 197 de copii.

Criterii mai stricte

„Este bine că îl vom redeschide, dar trebuie să fim atenţi, pentru ca banii pe care îi alocăm, o sumă considerabilă, să aibă efectele scontate şi să ajungă la acele persoane care au nevoie de el şi care merită. Cifrele din 2011 trebuie îmbunătăţite, şi asta se poate face doar printr-un management foarte bun”, a spus Bănicioiu.

Ministrul sănătăţii a precizat că trebuie stabilite mult mai atent criteriile de selectare a clinicilor şi a cuplurilor. El a precizat că statul va finanţa dosarele care vor fi depuse de către cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar după o verificare temeinică de către Comisia de Specialitate, pentru că Ministerul Sănătăţii nu are cum să se substituie acesteia.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!