Festival românesc la New York

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 20 mai 2015

Muzica românească a răsunat, în 9-10 mai, pe străzile din New York. Celebrul oraș a găzduit cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești.

Peste 26.000 de persoane au participat la Festivalul Ziua României pe Broadway, eveniment cu tradiție, ajuns deja la a 16-a ediție, relatează Ziare.com.

Artiști, dansatori, muzicieni și meșteșugari din România au fost prezenți în fața unui public din peste o sută de țări, o bună parte turiști care, pe lângă participarea la festival, au vizitat și perimetrul acestuia, care include Bursa New York (NYSE), Statuia Libertății, 9/11 Memorial și World Trade Center.

Invitatul de onoare și în acest a fost Mike Turner, membru al congresului american și copreședinte al caucus-ul României din Congresul Statelor Unite, chairman al delegației SUA și președinte al Ansamblului Parlamentar NATO pentru Europa, adaugă sursa citată.

 

Printre invitați, primarul Bill de Blasio

Printre invitați s-au mai numărat și primarul New York-ului – Bill de Blasio, ambasadorul României la Washington – Iulian Buga, ambasadoarea României la ONU – Simona Miculescu, ambasadorul României la Santiago, Chile – Florin Angelo Florian, ambasadorul Moldovei la ONU – Vlad Lupan, consulul general al României la New York – Ioana Costache și mulți alți demnitari și lideri comunitari.

Festivalul reamintește tuturor „nu numai cine suntem și de unde venim, dar mai ales cât de importante sunt valorile noastre românești, limba, portul și credința”, a declarat recent, într-un interviu acordat Ziare.com, Ștefan Minovici, unul dintre descendenții celebrei familii Minovici, fondatorii medicinei moderne din România.

Organizat inițial în inima districtului financiar Wall Street, în 16 ani s-a transformat în cel mai mare eveniment pentru românii din diaspora, deși sprijinul venit din țară este „spiritual”, iar sumele alocate de autoritățile din România sunt „mai puțin decât simbolice”, a punctat succesorul familiei Minovici.

Festivalul a fost organizat de către Fundația „Frații Minovici” în colaborare cu Institutul Cultural Român, Camera de Comerț Româno-Americană și Fundația Culturală ZIUA USA.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!