FETELE ASCUNSE ALE DISCRIMINARII

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la bani mărunţi pe data 13 mai 2012

Drumul romanilor spre calitatea de cetatean european cu drepturi depline in Regatul Unit este presarat cu… abuzuri, restrictii si discriminare.

Politicienii care conduc Marea Britanie par sa nu fi aflat ca, zilnic, mii de romani trudesc in fermele britanice, asigurand acestei tari produse agricole in conditii de munca pe care cei mai multi dintre localnici le refuza. Nici faptul ca alte zeci de mii de oameni originari din Romania accepta sa lucreze pe bani putini ca si constructori, menajere ori in alte diverse domenii solicitante, nu conteaza pentru guvernantii de la Londra.

Acesti romani sunt adeseori umiliti de functionarii statului britanic, exploatati de angajatori si dispretuiti de alti imigranti, care se bucura de anumite privilegii pe teritoriul regatului.

Pentru europenii proveniti din Romania, Marea Britanie pare dincolo de Uniunea Europeana. Iar drepturile de care se bucura cetatenii altor state europene in acest tinut isi pierd valabilitatea cand vine vorba de romani.

Este o situatie pe care victimele acesteia o reclama cu disperare. Si forurile europene au remarcat-o si o condamna. Chiar unii dintre cetatenii britanici o recunosc public, revoltati si rusinati… Si totusi, ele raman…

 

 

Restrictii vechi, probleme noi

 

Cardul albastru, cel mai dorit document pentru romanii din Regatul Unit si singurul care le ofera posibilitatea de a munci nerestrictionat in aceasta tara, poate fi pur si simplu retras si anulat de catre autoritatile britanice. Au patit-o recent mai multi cetateni europeni originari din Romania. Ei au pierdut astfel toate drepturile de care se bucurau in Regatul Unit, iar sederea lor in Marea Britanie s-a transformat intr-un cosmar; intocmai ca in perioada cand nu se bucurau de niciun fel de libertati in interiorul statelor UE…

 

Procedura pentru refuz

Retragerea cardului albastru obtinut deja reprezinta doar ultima „gaselnita” dintr-o serie de restrictii impuse de autoritatile de la Londra, in cadrul efortului de a limita cat mai sever prezenta lucratorilor romani si bulgari in Marea Britanie.

Centrele Job Center Plus, care se ocupa de orientarea profesionala in aceasta tara si unde se proceseaza aplicatiile pentru NINo, au devenit, incepand din ultima parte a anului 2009 si pana in prezent, locatii pe care romanii sunt nevoiti sa le frecventeze in mod repetat, din cauza refuzurilor succesive venite din partea autoritatilor britanice.

Incepand din 20 august 2009, HM Revenue & Customs (Administratia Financiara britanica) a modificat procedura de inregistrare ca self-employed in Marea Britanie. Numarul de Asigurare Nationala – National Insurance Number (NINO) – a devenit de la acea data prima etapa care trebuie parcursa pentru obtinerea statutului de persoana fizica autorizata (self-employed).

In consecinta, conform actualelor prevederi legale, orice cetatean roman ar putea presta activitati ca lucrator pe cont propriu in Regatul Unit pentru o perioada maxima de trei luni, dupa care inregistrarea la HM Revenue & Customs si alocarea numarului unic pentru plata taxelor devine obligatorie.

„Comparativ cu anii anteriori, trebuie sa precizez ca, de la data modificarii procedurii, foarte multi romani au fost refuzati la prima lor incercare de a obtine NINo (as spune o proportie de 80-90% dintre acestia)”, sustinea in urma cu cateva luni unul dintre tax-adviser-ii romani care ofera conationalilor sai si consultanta in vederea pregatirii aplicatiei pentru NINo.

„Ceea ce este si mai ingrijorator este, insa, faptul ca un procent covarsitor de mare dintre cei care au primit refuz sunt nevoiti sa sustina trei sau mai multe interviuri pentru a ajunge in posesia acestui numar. Si, din pacate, majoritatea dintre ei nu mai au puterea, entuziasmul si, de cele mai multe ori, mijloacele financiare pentru a putea sa isi inceapa o noua existenta in Marea Britanie. Ei nu pot rezista o perioada mare de timp fara sa aiba siguranta unui loc de munca si datorita faptului ca nu au National Insurance, ei nu se pot inregistra ca persoane self-employed. Prin urmare, chiar si companiile britanice care ar avea nevoie de forta lor de munca renunta la a colabora cu ei in absenta actelor necesare in conditii legale”, a mai spus tax-adviser-ul.

 

Imposibilul NINo

A.O., o tanara romanca aflata la Londra de peste un an de zile, ne-a povestit recent cum s-a prezentat de sase ori la interviul pentru obtinerea NINo si cum acesta i-a fost refuzat de tot atatea ori.

„Am venit aici in februarie anul trecut la o prietena, deci am avut noroc ca aveam unde sa stau. Si nu aveam alte planuri decat sa imi rezolv actele”, spune romanca. Jurnalist de profesie, ea a facut ce trebuia pentru a respecta procedura legala. A scris contra cost mai multe articole pentru diverse website-uri britanice specializate in postarea de informatii diverse. Asa ca s-a prezentat cu acte in regula la centrele Job Centre Plus care preiau actele necesare pentru acordarea unui National Insurance Number. Avea facturi de la companiile britanice cu care colaborase si recomandari de la reprezentantii acestor firme. „Am primit refuz de la inceput. Raspunsul mi-a venit dupa opt saptamani. Singura lor motivatie, redactata foarte evaziv, fiind aceea ca nu am dovedit in mod suficient ca sunt self-employed”, spune A.O.

Romanca vorbeste bine limba engleza si nu a avut probleme in a-si gasi un loc de munca, chiar daca nu a reusit sa intre in legalitate. „Mi-am gasit de lucru intr-un lant renumit de restaurante tip fast-food din Londra. Angajatorii mei au fost multumiti de mine si nu prea i-a interesat situatia mea in ceea ce priveste documentele. Ba chiar m-au platit ca angajat, pe baza unui NINo declarat de mine provizoriu. Cred ca acest detaliu a contat, insa, negativ in aplicatiile ulterioare pe care le-am facut pentru NINo. Fiindca am fost refuzata de inca doua ori in lunile urmatoare”, adauga A.O.

——————————

„Atunci angajatul bancii a intors monitorul computerului spre mine ca sa imi arate ca aveau reguli speciale pentru romani si bulgari. (…) Am fost furios si m-am simtit discriminat.”
Daniel, un roman care s-a simtit discriminat de un functionar bancar

——————————

 

Functionari neprietenosi

Pe parcursul repetatelor experiente negative traite la diferite centre Job Centre Plus, A.O. a observat cum pretentiile functionarilor de aici sunt tot mai mari, iar atitudinea unora dintre ei pare vizibil respingatoare fata de romanii care incearca doar sa obtina un drept care li se cuvine pe teritoriul Regatului Unit. Cu toate acestea, tanara a continuat sa se prezinte la interviuri, chiar daca s-a ales de fiecare data cu inca un refuz. „Am fost inca de doua ori la interviu. Este revoltator modul in care esti tratat acolo. Am fost de sase ori in patru centre si o singura data am fost tratata omeneste. In rest, functionarii erau foarte expeditivi si imi refuzau nejustificat anumite documente.

Odata, doua functionare de origine indiana au inceput sa vorbeasca despre cazul meu in limba lor materna, fapt care m-a deranjat foarte tare. Altadata, mi s-a spus ca daca mai primesc un refuz, nici sa nu mai incerc sa obtin NINo. Am ramas blocata. Am verificat apoi pe internet si am vazut ca am dreptul sa ma prezint de cate ori vreau.

In plus, conditiile interviului au devenit mai solicitante. Acum, functionarii iti solicita si chitante din care sa reiasa ca ai avut cheltuieli in activitatea de self-employed desfasurata. Recent, am vazut ca exista si un nou set de intrebari pe care functionarii ti le pun pentru a depista daca este vorba de o eventuala angajare mascata sub «umbrela» statutului de self-employment”, mai marturiseste A.O.

„Am pregatit din nou dosarul si am sa ma prezint, totusi, din nou cu toate actele in regula. Sper sa reusesc pana la urma”, concluzioneaza tanara fara prea multa convingere.

 

 

Clienti bancari „de mana a doua”

 

Si deschiderea unui cont bancar a devenit o problema pentru romanii din Marea Britanie. Acest produs pus la dispozitie de banci pentru clientii lor constituie un instrument firesc la care ar trebui sa aiba acces orice persoana ce isi manifesta intentia de a munci intr-un stat oarecare. Pe de alta parte, acesta este indispensabil pe o piata a muncii evoluata ca cea britanica, unde companiile isi platesc colaboratorii si angajatii exclusiv prin transferuri bancare.

Totusi, pentru romanii din Marea Britanie, deschiderea unui simplu cont bancar personal pare o piedica uneori greu de depasit. Numeroase persoane de origine romana, nou-venite pe teritoriul britanic, se plang ca functionarii britanici le impun proceduri imposibile si conditii discriminatorii atunci cand vor sa devina clienti ai bancii.

„Voiam sa imi deschid un al doilea cont bancar si am ales doua banci: Santander si Lloyds. Am optat pentru acestia doar pentru ca am vazut ca acestea au facilitati prin care aplicatia se poate face online”, ne-a dezvaluit Daniel, un tanar care traieste de sase ani in Regatul Unit si a facut studii universitare in aceasta tara.

„Mi-a venit acasa, dupa sapte zile, un raspuns in care mi se spunea ca au motive intemeiate pe care nu o sa mi le dezvaluie, dar au decis sa nu imi acorde acest drept. Am facut o noua aplicatie prin telefon si am primit un raspuns identic.

Am incercat apoi la Lloyds, tot online in prima faza. Mi-au spus si ei ca am fost refuzat fara sa imi acorde explicatii. I-am sunat sa intreb de ce si la telefon mi-au spus ca tine de politica bancii, dar ca vor lua in considerare cererea mea, daca ma duc personal la una din sucursalele lor. Mi-au cerut sa am la mine ID, un document din care sa reiasa ca am drept de munca, dovada de adresa si pasaport”, isi aminteste Daniel.

Discutia pe care acesta a purtat-o cu functionarul bancii a durat 40 de minute. „Mi-au scanat toate documentele. Apoi mi-au cerut istoricul tuturor adreselor unde am locuit de cand sunt aici.

Contrariat, am intrebat de ce e atat de complicat sa iti deschizi un cont. Atunci angajatul bancii a intors monitorul computerului spre mine ca sa imi arate ca aveau reguli speciale pentru romani si bulgari. Le-am spus ca sunt de sase ani aici si ca o sa aplic pentru cetatenia britanica. Si am vrut sa aflu daca pentru un cetatean britanic procedura este mult diferita. El mi-a raspuns ca, in acest caz, era suficienta aplicatia online si as fi primit cardul acasa fara sa fie nevoie sa ma deplasez acolo”, dezvaluie romanul.

„Am fost furios si m-am simtit discriminat. Am primit totusi cardul peste cateva zile”, a adaugat el.

 

 

 Cum dispare un Blue Card?

 

Functionarii britanici il numesc mai pretentios: Blue Registration Certificate. Printre romani este cunoscut ca Blue Card sau cardul albastru, dupa culoarea cartonului din care este confectionat… Acesta este cel mai important act pe care il poate obtine un lucrator provenit din Romania pe piata muncii britanice. Unii trudesc ani pentru a ajunge in posesia documentului, iar angajatii Home Office le pot refuza acest drept intr-o singura secunda.

Conform legislatiei britanice, membrii de familie ai unui cetatean roman care isi exercita dreptul de sedere in Marea Britanie pentru studii, pentru desfasurarea de activitati independente (self-employment) sau pentru ca are resurse suficiente pentru a se intretine in Marea Britanie (self-sufficient), pot obtine dreptul de a lucra fara restrictii in acest stat. Acest statut le va fi certificat prin intermediul unui Blue Card Certificate. In prima faza, autoritatile britanice elibereaza un card albastru provizoriu, pentru ca dupa 12 luni, toti membrii de familie cu statut de dependent ai unui cetatean roman care a dobandit accesul liber pe piata muncii din Marea Britanie sa dobandeasca automat dreptul de a lucra fara restrictii in Marea Britanie, primind in acest scop mult ravnitul Blue Card definitiv.

In ultima vreme insa, aceasta procedura s-a complicat neasteptat. „Am aflat cu surprindere ca, mai nou, cei de la Home Office au inceput sa retraga unor romani dreptul de la Blue Card”, ne-a dezvaluit o romanca de la unul din birourile specializate in obtinerea actelor necesare romanilor in Regatul Unit. „Am avut mai multe cazuri de acest fel in ultima perioada. Nu vrem sa dezvaluim identitatea celor care au trecut prin astfel de experiente neplacute. Erau oameni care au muncit cinstit si care au obtinut un Blue Card temporar. Iar dupa termenul de 12 luni impus prin lege, acestia au facut o noua aplicatie pentru a obtine cardul albastru definitiv. Documentele depuse au fost verificate foarte sever. Iar in final, autoritatile britanice i-au suspectat ca nu lucrau ca self-employed, ci desfasurau o activitate mascata ca angajati. Si le-au retras toate documentele obtinute, atat lor, cat si dependentilor lor”, ne-a povestit contrariata romanca.

„Cei care au ajuns in aceasta situatie sunt disperati pentru ca, dupa ani de eforturi, s-au trezit fara drept de munca. Sunt pusi in situatia de a se intoarce acasa, fiind lipsiti de orice sansa”, a mai spus tanara cu ingrijorare.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!