Fibromul uterin: simptome și tratament

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 26 februarie 2016

Cauza exactă a fibroamelor este necunoscută, însă odată apărute sunt stimulate de estrogen și progesteron. După menopauză au o tendință naturală spre involuție, fiindcă se secretă mai puțin estrogen.

În timpul sarcinii se secretă estrogen din abundență, și chiar atunci fibromul poate să crească foarte mult și să ducă la avort sau alte complicații foarte periculoase pentru sarcină.

La palpare, fibromul uterin poate fi adesea confundat cu o sarcină. De aceea, se recomandă examenul ecografic, pentru că stabilește dacă tumora este în peretele uterului și exclude diagnosticul de sarcină.

Factorii favorizanți apariției bolii sunt antecedentele familiale, obezitatea, nuliparitatea (lipsa sarcinilor), infertilitatea, iar factorii protectivi sunt multiparitatea și contracepția hormonală.

Simptomele sau semnalul de alarmă

Fibromul poate să rămână neschimbat ani întregi, cu puține simptome sau chiar asimptomatic, sau se poate dezvolta rapid, și în principiu nu se tratează până nu provoacă probleme (datorită mărimii sau malignizării).

Femeile se îngrijorează când ciclul menstrual devine neregulat, abundent sau durează foarte mult. Poate fi primul simptom care să anunțe un fibrom. Se poate dezvolta încet în câțiva ani sau rapid în câteva luni. Un alt semnal de alarmă poate fi durerea la urinat sau la contactul sexual.

Folosirea contraceptivelor orale scade riscul de dezvoltare a tumorii, la fel ca și un număr cât mai mare de sarcini. Dacă o femeie nu a avut sarcini, este obeză și a avut cazuri similare în familie, are mari șanse de a se îmbolnăvi.

În oricare categorie te încadrezi, singurul mod prin care poți fi sigură de sănătatea ta este să faci cel puțin o dată pe an un consult ginecologic, un test Babeș-Papanicolau și analiza secreției vaginale.

Tratamentul: cu cât mai repede, cu atât mai multe șanse

Fibroamele netratate au tendința să crească.

Pentru un fibrom de dimensiuni reduse tratamentul poate fi medicamentos, cu progestative de sinteză care reglează ciclul menstrual și anulează consecințele neplăcute (sângerarea, durerea) ale fibromului. În același timp, „ține” pe loc fibromul, îl împiedică să crească.

Dacă fibromul a devenit voluminos, ca modalitate de tratament recomandată rămâne extirparea chirurgicală. Se poate extirpa doar tumora sau întregul uter, în operația numită histerectomie. Hotărârea o ia medicul, în funcție de gravitate.

Se știe că, la femeile la care nu se tratează în timp util, fibromul uterin este principala cauză de histerectomie, adică de îndepărtare chirurgicală a uterului.

O altă soluție, nechirurgicală și care se practică de puțin timp, ar fi embolizarea fibromului uterin, adică obstruarea arterelor care hrănesc fibromul. Este o soluție de dorit pentru femeile care nu vor să facă o operație, însă scade probabilitatea de a rămâne însărcinată și nu se cunosc efectele asupra sarcinii.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!