Fiecare lira… calculata

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 25 noiembrie 2013

Ca banii nu ajung niciodata… o poate spune oricine. Oricat de multi ar fi, atat de multe oportunitati sunt… de a-i cheltui. Insa ce se intampla atunci cand un om depinde de fiecare lira castigata? Este simplu… calculeaza totul „la sange”, dar in egala masura, este greu sa traiasca astfel. Si totusi, 30 de lire pe zi inseamna pentru unii o viata normala, atat timp cat fac comparatie cu traiul din Romania.

 

5 lire pe ora… minus taxe

Numai gandul ca o munca grea cum este cea de labour (muncitor necalificat) este platita cu 5 lire pe ora, bani din care sunt retinute taxe de 30%, ii ingrozeste pe multi, ii lasa fara cuvinte pe unii, iar altii cred ca este imposibil asa ceva. Ei bine, se intampla in zilele noastre pe cateva santiere din Londra. D.P. este unul dintre romanii care castiga 30 de lire pe zi… 150 de lire pe saptamana… 600 pe luna. Bani din care traieste asa cum poate, spune romanul de 50 de ani din Suceava.

„Cand aud ca iau 30 de lire pe zi, multa lume, dar in general romanii, ma intreaba cum pot sa traiesc cu acesti bani. Unora nu le vine sa creada. Eu m-am obisnuit, ce pot sa spun… sunt de cateva luni in Londra impreuna cu un nepot. Cineva ne-a ajutat cu acest loc de munca si noi ne multumim. Nu avem acte, nu vorbim limba engleza bine, ce putem cere mai mult? Sunt bune si cele 30 de lire… sunt mai bune decat nimic. Muncim 10 ore pe zi, cu 5 lire pe ora, din care ne retine taxe de 30% pentru ca nu avem acel UTR”, povesteste romanul.

 

…mai bine decat in Romania

Comparand mereu viata din Romania si salariile de acolo cu cele de aici, D.P. este de parere ca traiul din Londra, chiar si cu 30 de lire pe zi, este mult mai bun.

„Mie imi ajung banii. In Romania, munceam o luna de zile pe 700 de lei, pe care nu ii mai aveam dupa trei zile. Trebuia mereu sa ma imprumut ca sa pot sa supravietuiesc pana la urmatorul salariu. Nu mai pun la socoteala salariul sotiei mele pe care il dadeam pe tot la banca. Avem rata la casa.”

————————

„Daca nu ai incotro, traiesti si cu bani mai putini. Am auzit de la alti colegi romani ca se poate si mai rau. Daca stii cum sa administrezi toate cheltuielile si sa nu te spargi in figuri, iti ajung si 500 de lire.”

D.P., 50 de ani, traieste cu 600 de lire pe luna

————————

 

Cheltuieli… in ordinea prioritatilor

Fiecare lira castigata este directionata in functie de prioritatile saptamanii, spune D.P.: „Eu si nepotul meu locuim impreuna intr-o camera. Suntem in total 8 persoane in casa, iar camera in care stam este 320 de lire pe luna, bani in care sunt incluse si utilitatile. Astfel ca ne revin cate 160 de lire de fiecare. Stiu ca o saptamana muncesc doar pentru a plati chiria. Urmatoarea saptamana cumpar mancare si imi platesc abonamentul pe autobuz si metrou. Cumparam de obicei de la Tesco o data la doua saptamani si luam cam tot ce este la oferta. Uneori chiar gasim oferte foarte avantajoase si reusim sa ne mai satisfacem si din pofte. Astfel ca in doua saptamani de munca… platesc chiria, mancarea si transportul. Sunt lucrurile care imi stau pe suflet: dupa ce le achit, ma simt mai eliberat de stres.”

 

Deci, se poate

Ceilalti bani castigati pe urmatoarele doua saptamani ale lunii se duc pe lucruri marunte, spune romanul de 50 de ani. Cum ar fi tigari, cafea si uneori haine.

„Poate ca eu sunt obisnuit sa traiesc la limita cu banii, pentru ca in Romania asa am facut in ultimii 4 ani de zile. Lucram la o firma unde montam termopane si nu castigam mai mult de 700-800 de lei pe luna. Aici reusesc sa imi salvez in cont in fiecare luna cate 50 de lire… bani care sa fie acolo in caz de nevoie. Stiu ca 600 de lire sunt bani putini si nu vreau sa raman la acest nivel. Dar deocamdata, ma multumesc cu ce am, ca ma gandesc ca se poate si mai rau. Astept sa treaca luna decembrie si poate de anul viitor, cand nu o sa mai fie nevoie de acte, o sa imi gasesc un loc de munca mai bun. Nu vreau sa raman in Londra, nu imi place aici… am fost nevoit sa vin, deoarece in tara nu mai ieseam la liman cu datoriile”, povesteste D.P., un roman de 50 de ani din Suceava care traieste de 3 luni de zile cu 600 de lire pe saptamana.

———————————–

Ce spun si alti romani

„Cred ca poti sa traiesti cu acesti bani pe luna. Dar doar atat. Sa traiesti. Nu cred ca te mai poti bucura si de altceva: haine sau sa iti permiti sa iesi la un pub sa bei o bere. Daca ai o situatie foarte grea in Romania si nu ai de ce sau cum sa te intorci, atunci cred ca nu ai incotro si te multumesti cu ce ai. Eu cred ca banii nu ajung niciodata…”

S. B. 31 de ani, lucreaza in constructii de doi ani de zile

 

„Cred ca un barbat poate sa traiasca asa… Pentru o femeie este mai greu, pentru ca are nevoie de mult mai multe lucruri. In primul rand intimitate. Nu poate imparti camera cu oricine si majoritatea prefera sa locuiasca singure, chiar daca platesc mai mult pe chirie. Apoi sunt mult mai multe necesitati de care are nevoie o femeie. Cred ca se poate sa traiesti si cu bani putini dar asta depinde de la om la om.”

L. M. 42 de ani, nanny (dadaca)

 

„Eu nu as putea trai. As innebuni, cred ca m-as intoarce in Romania. Am venit aici, printre strani, pentru o viata mai buna, nu sa traiesc la fel ca in Romania sau chiar mai rau ca in tara mea. As prefera sa imi fie greu dar macar sa fiu la mine acasa. Nu stiu…cred ca, doar daca as fi pus in fata faptului as putea sa decid cu adevarat. Acum imi spun doar parerea.”

C. R., 46 de ani, carpenter (tamplar)

 

„Am intalnit romani care traiau si cu bani mai putini. Cred ca acestia trebuie apreciati ca pot face ceva ce multi nu ar fi in stare. 600 de lire pe luna nu este un capat de lume… poti avea o viata cat de cat normala, insa nu pentru totdeauna. Aici in Londra sunt multe oportunitati si cred ca oricine stie lucrul acesta.”

I. D., 29 de ani, camerista

———————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!