Fii ultrarapid pe metroul londonez! Ia-o pe scurtături!

Articol publicat in sectiunea Transport, UK la bani mărunţi pe data 13 octombrie 2015

Metroul londonez este un adevărat labirint, iar unele staţii de metrou, cu coridoarele, scările rulante, scările fixe şi cu ascensoarele lor, pot da bătăi de cap pentru cei neobişnuiţi cu aşa ceva. Mulţi dintre călătorii zilnici circulă ca şi teleghidaţi în drumul spre locul fix de muncă, însă adevăraţii experţi, care preţuiesc secundele şi minutele economisite, au găsit nişte scurtături, după cum scrie Daily Mail într-un material.

Când încerci să faci multe într-o zi te interesează ca timpul petrecut pe metroul londonez să fie redus la minimum. Astfel că ia aminte la sfaturile pe care le dau nişte „veterani” în rute scurtate în şi între staţiile „underground”-ului.

 

Mai bine ai ieşi din staţie şi ai merge pe jos

Deşi pare greu de crezut, însă distanţa dintre unele staţii de metrou londoneze poate fi străbătută mai rapid mergând pe jos decât folosind metroul. Se întâmplă între staţiile Covent Garden şi Leicester Square, între care mersul pe jos iese mai bine, chiar dacă drumul propriu-zis cu trenul măsoară doar 45 de secunde.

Metroul face 15 minute între staţiile Paddington şi Lancaster Gate, dar, atenţie! Mergând pe jos, poţi parcurge distanţa în doar cinci minute! Similar, drumul pe jos între Knightsbridge şi Sloane Square poate fi străbătut în numai 10 minute.

Dacă te gândeai că pe metrou mai poţi totuşi să tragi un pui de somn rapid şi eficient, ei bine, mersul te va trezi de-a binelea! Oricum, nu uita că te grăbeşti!

 

Dacă ai putea evita un coridor extralung, ai face-o?

Tunelul care face legătura între liniile Victoria şi Piccadilly la staţia de metrou Green Park, care mai tot timpul este aglomerat cu călători care gonesc fiecare-n direcţia lui, poreclit şi „tunelul groazei”, poate fi foarte bine evitat folosind scările rulante de ieşire, coborând apoi pe altă scară rulantă la linia de metrou la care vrei să ajungi.

De asemenea, la Leicester Square există un tunel „secret” care te ajută să schimbi liniile mergând către scările de pe platforma liniei Piccadilly şi ignorând semnele care îţi indică direcţia către linia de metrou Northern. Astfel, îţi scurtezi drumul cu aproximativ 300 de metri.

Chiar şi la staţia de metrou Piccadilly Circus poţi evita aglomeraţia folosind o scară „secretă” în spirală pe care o găseşti pe la mijlocul platformei de pe Bakerloo line, în sensul de mers înspre nord (northbound).

 

Uneori e mai bine să fii leneş şi să iei liftul

Londra_harta metrou

Cei care s-au aventurat, mai degrabă din neştiinţă decât din curaj, să urce pe scări pentru a ieşi din staţia de metrou de la Covent Garden, îţi vor spune să nu repeţi sub nici o formă greşeala. Când vezi cozile de la lift, eşti tentat să o iei în sus pe scări, însă cele 193 de trepte reprezintă echivalentul urcării, pe scări, a unui bloc de 15 etaje!

Iar la Earls Court şi Tufnell Park poţi folosi următoarea „stratagemă” pentru a te asigura că te avânţi înaintea tuturor! Când se deschid uşile pentru a intra în liftul care te urcă spre ieşire, cuibăreşte-te imediat ce păşeşti în lift în colţul din dreapta sau din stânga uşilor. Uşile liftului se vor deschide pe aceeaşi parte când ai ajuns sus, iar tu vei fi primul care trece pe la barierele de oyster.

 

Cum o fi să fii primul în metrou şi chiar în vagonul corect?

Urmăreşte linia galbenă care te ţine la distanţă sigură de calea ferată şi de metrourile care trec în viteză. De cele mai multe ori, linia galbenă va fi ceva mai ştearsă acolo unde, de regulă, sunt poziţionate uşile de la vagoane atunci când metroul staţionează. Aşa că ştii unde să te aşezi.

Iar dacă nu eşti la primul drum pe o rută anume, probabil că ai băgat de seamă deja cam care este vagonul în care să intri ca la destinaţie să nu mergi pe jos mai mult decât este necesar. Şi, mai nou, există şi aplicaţii pentru mobilele inteligente care îţi dau mură-n gură în ce vagoane să urci pentru a ieşi la destinaţie fix în dreptul ieşirii sau coridorului de legătură cu altă linie pe care o cauţi.

 

Scurtături la unele din cele mai aglomerate staţii de metrou

În special la orele de vârf, este de-a dreptul obositor să fii blocat în şirul inepuizabil de oameni care circulă pe coridoarele ce par a nu se sfârşi la staţiile Bank / Monument, unul din nodurile cele mai aglomerate din reţeaua londoneză de metrou.

Se poate economisi nişte timp dacă schimbi DLR-ul sau linia District cu linia Central, urmând semnele către peroanele liniei Northern. Mergi direct către tunelul curbat şi scările în spirală. Vei evita astfel să tot urci şi să cobori pe diverse scări rulante şi fixe.

Ai putea, de asemenea, evita şiruri de scări rulante şi coridoare dacă ai schimba liniile Northern cu Victoria şi invers la staţia Euston.

 

Comentarii ameţitoare

Materialul prezentat de Daily Mail a lansat cititorii tabloidului britanic în varianta sa online în dezbateri aprinse legate de ce se poate şi nu se poate pe metroul londonez.

„Ce bine-ar fi fost dacă erau benzi de viteză, ca la metrou, pe coridoarele londoneze. Altfel, tot timpul eşti blocat în mersul de melc al unor călători nu prea grăbiţi”, zice Stepney Marsh. Alan B. Stard, în schimb, este mai preocupat de alt tip de economie, a banilor şi nu a timpului: „Poţi merge cu metroul gratuit dacă te ţii aproape de cel din faţa ta când treci de barierele de oyster. Am trăit şi am muncit în Londra 15 ani şi am fost prins o singură dată făcând asta. Dar am economisit o grămadă de bani”, postare dezaprobată în masă de ceilalţi comentatori.

„Scările acelea de la Covent Garden, Iisuse!”, zice un comentator, în timp ce altul deplânge condiţiile de la staţia de metrou Kings Cross: „Eşti obligat să mergi sute de metri prin coridoare şi, dacă urmezi semnele, te trezeşti că eşti depozitat unde nu trebuie!”, iar, pe acelaşi ton, un alt comentator se întreabă: „Nu există scurtături şi la Kings Cross? Yaiks!”

„Transportul public este pentru rataţi”, mai zice DailyStar, iar CoBO îi răspunde: „Pun pariu că tu mergi cu autobuzul!”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!