Filipine bate Beijingul la Haga

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 iulie 2016

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a dat, marți, o decizie istorică potrivit căreia Beijingul nu are nicio bază legală să revendice cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, așa cum o face din 1947.

Beijingul consideră că are drepturi istorice asupra unei mari părți a Mării Chinei de Sud, pe care a delimitat-o pe o hartă publicată în 1947, însă nu și-a formulat niciodată oficial pretențiile. Zona, bogată în hidrocarburi, se află la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaiezia și Brunei.

Potrivit CNN, instanța internațională de la Haga a hotărât marți într-un litigiu între China și Filipine, dând dreptate celei din urmă și stipulând, pentru prima oară, că Beijingul nu are dreptul să revendice resursele din acea parte a mării pe care a delimitat-o. Curtea de la Haga a mai decis, în procesul intentat în 2013 de Manila, că Beijingul a violat drepturile statului Filipine privind pescuitul și explorarea petrolului în zonă. De asemenea, China și-a încălcat obligația de a proteja și conserva ecosistemele fragile din zonă, a provocat distrugeri coralilor din jurul insulelor sale artificiale, iar pescarii săi au ucis numeroase țestoase și scoici uriașe pe cale de dispariție, cu știrea statului.

China, care a refuzat să participe la proces, nu acceptă și nu recunoaște decizia, a anunțat agenția sa oficială Xinhua, președintele chinez Xi Jinping susținând că nu recunoaște decizia Curții de Arbitraj de la Haga. Jinping a afirmat că insulele din Marea Chinei de Sud sunt parte a teritoriului țării sale „din timpuri străvechi” și că „suveranitatea teritorială nu va fi afectată de decizie”, menționează agenția de presă Xinhua.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!