Filmați fără știrea voastră și publicați pe internet

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 10 iunie 2016

cuplu uitandu-se la tvAutorităţile din Marea Britanie avertizează că hackerii au găsit modalităţi prin care îi filmează pe utilizatorii de televizoare inteligente fără ca aceştia să ştie, prin intermediul camerelor web destinate conversațiilor video de Skype, iar apoi clipurile sunt publicate pe site-uri pentru voyeuri.

Atacatorii preiau controlul camerelor de pe televizoare folosind programe malware speciale. În unele cazuri, aceste materiale au fost folosite pentru a-i şantaja pe oameni. Hackerii au cerut sume de bani pentru ca înregistrările unor momente intime ale victimelor să nu ajungă pe Facebook sau la familiile victimelor.  

Infractorii cibernetici îi numesc pe cei ale căror televizoare au fost compromise „sclavii lor”, potrivit unei anchete făcute de Daily Star Online, care a avut acces la mai multe forumuri de acest gen. Un utilizator se laudă chiar că a obligat-o pe o tânără, cu care obţinuse anterior imagini compromiţătoare imediat după ce ieşise goală din baie, să facă striptease pentru el în faţa televizorului.

Mai mult, un cuplu care făcea dragoste pe canapea în sufragerie a avut un şoc când momentul intim a ajuns pe un site, potrivit Laurei Higgins, fondatorul organizaţiei Revenge Porn Helpline. „Prieteni de-ai lor au descoperit accidental clipul şi le-au spus”, a declarat ea. Iniţial, cei doi nu şi-au putut explica cum au fost înregistraţi, dar şi-au dat seama ulterior, după ce au studiat unghiul din care au fost filmaţi, că acest lucru s-a întâmplat prin intermediul camerei web de pe televizor.

În perioada aprilie – decembrie 2015, 1.160 de persoane din Marea Britanie au declarat că au fost victimele a ceea ce este numit „revenge porn”. Trei sferturi dintre victime au fost femei.

Drone folosite de perverşi

Autorităţile din Marea Britanie atrag atenţia asupra unui fenomen care ia amploare: pe site-urile cu conţinut pentru adulţi apar tot mai multe clipuri şi imagini cu persoane normale suprinse de drone în timp ce fac sex, plajă sau stau dezbrăcate prin casă. O investigaţie făcută de tabloidul Daily Star a scos la iveală zeci de astfel de filmări şi poze.

Totodată, mai multe femei au depus plângere la poliţie după ce în dreptul geamurilor de la locuinţele lor s-au trezit cu drone. O tânără susţine că aparatul de zbor a filmat-o în timp ce mergea dezbrăcată prin casă, la scurt timp după ce a ieşit din baie.

Într-un alt caz, părinţii au sunat la poliţie după ce deasupra spaţiului de joacă al copiilor a apărut o dronă care nu mai pleca. Mai mult, o femeie care obişnuia să facă plajă pe acoperişul clădirii în care locuieşte s-a trezit în trei ocazii diferite cu o dronă care o filma.

Un alt incident care a făcut valuri este cel în care o dronă a survolat o destinaţie celebră pentru nudişti din Dorset, iar clipul a apărut pe internet. Asta deşi legea britanică le interzice dronelor să se apropie la o distanţă mai mică de 50 de metri de persoane sau grupuri de persoane.

John O’Neill, directorul unei clinici care tratează dependenţa de sex, a declarat că situaţia se va înrăutăţi, în condiţiile în care preţurile dronelor capabile să filmeze la calitate bună sunt tot mai mici. „Trăim într-o lume în care oamenii au multe fetişuri, iar tehnologia le permite să le exploreze”, a declarat el. „Dronele au deschis o nouă lume de oportunităţi pentru voieuri şi perverşi”, a continuat O’Neill.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!