Filme romanesti la cea de-a 53-a editie a Festivalului londonez de film The Times BFI

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 21 septembrie 2009

Fundatia Ratiu si Centrul Cultural Roman din Londra va invita la Festivalul de film The Times BFI, pentru a urmari secvente din doua dintre cele mai aclamate filme romanesti din 2009.

Programul complet al festivalului a fost anuntat pe 9 septembrie de catre directorul artistic Sandra Hebron. Acesta include o selectie diversa a unor premiere mondiale, adica 131 de scurt-metraje si 191 de pelicule, rulate de-a lungul unor evenimente speciale care includ si aparitia unor invitati. Detalii mai multe puteti obtine la www.bfi.org.uk/lff.

Programul din acest an include „Tales from the Golden Age” (Amintiri din Epoca de Aur), care soseste din partea celor care au castigat Cannes-ul in 2007 cu „Patru luni, trei saptamani si doua zile”, dar si „The happiest girl in the world” (Cea mai fericita fata din lume), filmul de debut al regizorului Radu Jude.

Nicolae Ratiu, presedintele Fundatiei Ratiu, a spus: „Suntem bucurosi sa fim din nou parteneri ai Festivalului londonez de film The Times BFI si suntem mandri ca putem contribui cu exemple excelente vizavi de ceea ce inseamna cinematografia romaneasca. Suntem increzatori ca publicul britanic va aprecia aceste pelicule.”

 

Programul romanesc de filme

TALES FROM THE GOLDEN AGE (Amintiri din Epoca de Aur)

Romania/2009/131 minute/Regizori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu. Cu: Ion Sapdaru, Teo Corban, Vlad Ivanov, Tania Popa, Gabriel Spahiu

Anomaliile de zi cu zi din perioada dictaturii ceausiste sunt explorate in acest film comic, care propune o privire ironica a Romaniei din regimul Ceausescu.

Filmul foloseste cinci mituri urbane ale asa numitei „epoci de aur” pentru a arata anomaliile zilnice in dictatura, iar importanta umorului este covarsitoare. Proiectul a fost conceput si scris de Cristian Mungiu, care a si regizat unul dintre cele cinci episoade. Celelalte sunt regizate mai ales de catre nou sositi in cinematografie, iar filmul este prezentat ca un efort comun.

Pentru a da tonul, filmul debuteaza cu legenda vizitelor oficiale, in care zonele rurale erau incarcate de „teme” ridicole si obsesive, ca o pregatire pentru sosirea celui mai important om in stat, vizita care putea sau nu sa aiba loc.

Alte teme prezinta o apropiere rudimentara fata de manipularea media, de trucarea imaginii publice a liderului pentru a-l face sa arate mai inalt, de problemele pe care le aveau romanii din clipa in care a fost introdusa dieta din anii ’80, ca si impactul pe care il avea initiativa privata sau vietile individuale. Adaugate, toate acestea duc la aparitia unui film instructiv si interesant, in care momentele comice nu sunt putine. El dispune si de o provocare stilistica, mai ales prin intertitlurile facute sa reliefeze acea perioada, ajutand publicul sa intre in negura vremurilor si sa se identifice cu ea (Sandra Hebron).

Ruleaza:

Sambata, 17 octombrie 2009, 21:00, Vue West End, Screen 6, Leicester Square, London WC2H 7AL

Luni, 19 octombrie 2009, 12:45, Vue West End, Screen 6, Leicester Square, London WC2H 7AL

Pret: 12 lire

Rezervari: din 23 septembrie (pentru membri BFI); din 26 septembrie pentru publicul general.

Online la www.bfi.org.uk/lff sau la telefon 020 7928 3232 (9:30-20:30 zilnic). in persoana la BFI Southbank Box Office (11:30-20:30 zilnic).

 

THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Cea mai fericita fata din lume)

Romania/2009/90 minute/Regizor: Radu Jude. Cu: Andreea Bosneag, Violeta Popa, Vasile Muraru

Cel mai nou film romanesc: o comedie acerba despre o fata care castiga un concurs organizat de o firma de bauturi racoritoare si care afla ca succesul vine intotdeauna cu o nota de plata.

Puteti spune ca acest film al lui Radu Jude este ultimul-film-romanesc-despre-nimic (sau despre un lucru neimportant care ajunge sa explodeze). Titlul poate sugera o ironie, dar Jude, care a lucrat ca regizor asistent la pelicula lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lazarescu”, mizeaza pe aceasta comedie.

Delia (Andreea Bosneag) este o fata ce provine dintr-un orasel si care a castigat o masina la un concurs organizat de o firma de bauturi racoritoare. Ca parte a recompensei sale, este pusa sa stea o zi in Bucuresti pentru a filma, cu dintii inclestati, o reclama, in timp ce parintii sai (Valeria Popa, Vasile Muraru) se concentreaza pe partea morala a acestui santaj.

Delia isi rosteste replicile, dar ceea ce ar parea un demers al capitalismului ajunge sa se transforme, gradual, intr-o tragicomedie de rasunet. Filmarile lungi si efectul estetic nerealist prind perfect sentimentul de respingere pe care il aduce o zi proasta petrecuta in aglomeratia marelui oras. Un film cumva modest, care nu pune probleme mari, dar unul dintre cele mai cinstite si curate filme ale anului (Jonathan Romney).

Ruleaza:

Joi, 15 octombrie 2009, 13:45, NFT2 (National Film Theatre), BFI Southbank, London SE1 8XT

Sambata, 17 octombrie 2009, 21:00, Curzon Mayfair, 38 Curzon Street, London W1J 7TY

Duminica, 18 octombrie 2009, 18:30, Curzon Mayfair, 38 Curzon Street, London W1J 7TY

Pret: 9 lire

Rezervari: din 23 septembrie (pentru membri BFI); din 26 septembrie pentru publicul general.

Online la www.bfi.org.uk/lff sau la telefon 020 7928 3232 (9:30-20:30 zilnic). in persoana la BFI Southbank Box Office (11:30-20:30 zilnic).


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!