Filosofia romaneasca, promovata in strainatate

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 10 ianuarie 2010

Lucrarea de temelie a lui Constantin Noica, „Devenirea intru fiinta”, a fost publicata de prestigioasa editura americana Marquette University Press, in traducerea lui Alistair Jan, in cadrul proiectului Societatii Romane de Fenomenologie (SRF) de promovare a filosofiei romanesti.

Traducerea in limba engleza a textului nicasian este parte a unui proiect ambitios demarat de SRF, cu finantarea Institutului Cultural Roman si a Fundatiei „Volvo – Life for Life”, informeaza NewsIn. Miza demersului este aceea de a integra opera a trei filosofi romani, Constantin Noica, Alexandru Dragomir si Mihai Sora, culturii occidentale, dar si aceea de a intregi filosofia europeana prin revalorizarea textelor filosofice din sud-estul Europei.

Coordonatorii proiectului, Paul Balogh si Cristian Ciocan, si-au explicat optiunea de a-i alege pe acesti trei filosofi prin aceea ca Noica, Dragomir si Sora sunt universali prin metoda si prin limbaj conceptual, in aceeasi masura in care ideile filosofice pe care le pun in discurs vin in intampinarea celor vest-europene. In cadrul aceluiasi proiect, „Devenirea intru fiintta” a mai fost tradusa in italiana si in franceza.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!