Financial Times: Despre cazul Micula și negocierile comerciale UE-SUA

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 aprilie 2015

Ioan si Viorel MiculaBătălia fraților Micula cu UE în cazul despăgubirilor câștigate din partea României la Curtea de Arbitraj de la Washington, față de care Comisia Europeană a decis că trebuie returnate întrucât încalcă reglementările UE, poate influența negocierile comerciale UE-SUA, potrivit blogului Financial Times.

Încercarea fraților Ioan și Viorel Micula, proprietarii European Food, de a-și salva imperiul alimentar din nordul României, care produce de la bere la biscuiți, pare să nu aibă o legătură directă cu negocierile comerciale dificile ale Uniunii Europene cu Statele Unite și Canada, dar stă, de fapt, la baza uneia dintre cele mai dificile probleme – statutul tribunalelor de arbitraj comercial.

Frații Micula, care dețin și cetățenie suedeză, au avut un început groaznic de săptămână, notează autorul articolului postat pe blogul Financial Times, Christian Oliver. Comisia Europeană a anunțat luni, în urma unei investigații aprofundate, că România trebuie să recupereze de la frații Micula despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susținere a investițiilor în zonele defavorizate, instituția constatând că acestea încalcă legislația UE.

Potrivit avocaților fraților Micula, proprietarii European Food au decis să investească în județul Bihor, unde fabricile lor au 9.000 de angajați, în baza subvențiilor statului român. România a decis în 2005, în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, să sisteze programul de facilități fiscale în zonele defavorizate, pentru a respecta legislația comunitară în domeniul ajutoarelor de stat. Frații Micula au dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Washington și au câștigat în decembrie 2013 despăgubiri de 250 milioane de dolari, una dintre cele mai mari sume acordate vreodată de o instanță comercială internațională, se arată în articol.

 

Bruxelles vs. Washington

Autoritățile de la Bruxelles consideră că aceste despăgubiri înseamnă de fapt plata „pe ușa din dos” a subvențiilor. Cine urmărește negocierile comerciale dintre UE și Statele Unite știe că aceste tribunale internaționale reprezintă un subiect incendiar. Aceste instanțe permit companiilor care consideră că au fost nedreptățite de justiția națională să apeleze la arbitri numiți potrivit termenilor acordurilor comerciale, explică autorul articolului.

Pentru oficialii din UE și SUA, tribunalele comerciale internaționale reprezintă un mijloc important de protejare a drepturilor investitorilor, în timp ce oponenții se tem că aceste instanțe pot submina legislațiile naționale și europene. Opoziția față de tribunalele comerciale este puternică în special în Germania și în rândul socialiștilor din Parlamentul European. Potrivit FT, autoritățile europene în domeniul concurenței încearcă să întoarcă verdictul în cazul Micula, unul dintre cele mai urmărite de la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia de luni a Comisiei înseamnă că autoritățile de la Bruxelles au trecut peste decizia Curții de Arbitraj de la Washington, aceasta fiind o evoluție de o mare importanță, conchide FT.

Frații Ioan și Viorel Micula, proprietarii European Food, au câștigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilități fiscale, ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalități. Frații Micula vor să atace în instanță, la forurile europene și naționale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile acordate în urma sistării unui program de susținere a investițiilor în zonele defavorizate, considerând-o abuzivă.

„CE nu poate să invalideze un angajament luat de România, pentru că o putere executivă nu poate anula o hotărâre judecătorească. Noi nu am primit nicio înștiințare de la ei, nici oficială, nici neoficială, dar dacă vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula.

El spune că, în cazul în care grupul deținut de el și fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanță de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investițiile făcute de ei în România.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!