Financial Times: „Europa are de dat socoteală moral pentru refugiați”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 aprilie 2016

Migrația refugiaților în Europa s-a transformat în șuvoi, scriu jurnaliștii de la Financial Times într-o analiză dură asupra impactului pe care deschiderea ușii Europei pentru valurile de imigranți o are asupra stabilității europenilor. Amintind că în prezent sunt mai mulți marinari NATO care patrulează în Marea Egee decât refugiați care o traversează din Turcia spre Grecia, jurnaliștii pun punctul pe I și avertizează că „ce va urma va fi o socoteală morală dură pentru Europa”.

„Socoteala ar putea începe chiar în acest weekend, când Papa va vizita insula Lesbos, unde va găsi 3.500 de solicitanți de azil, ținuți într-un loc îngrădit cu sârmă ghimpată și supravegheați din turnuri de observație. Ei își așteaptă rândul la audieri care se vor finaliza mai mult ca sigur cu deportarea lor. Aproximativ jumătate sunt sirieni, iar două treimi sunt femei și copii. Toți apasă greu pe conștiința Europei”, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

Analiza prestigiosului ziar arată că pentru a se achita de obligațiile ei morale, Europa trebuie totodată să asigure accesul legal refugiaților, cu acte și bilete de avion, în locul șalupelor supraaglomerate, traversărilor cu riscul vieții și jecmănirii acestor oameni. În prezent, cererile de azil sunt procesate în Grecia, unde lipsesc personalul și experiența, cu tot ajutorul acordat de celelalte țări din UE. De când a intrat în vigoare acordul cu Turcia pentru returnarea migranților, în luna martie, nicio cerere de azil nu a fost procesată până la capăt. Astfel, solicitanții așteaptă în detenție săptămâni și luni de zile pentru a-și povesti experiența la o audiere, după care aproape toți vor fi îmbarcați și duși înapoi în Turcia. Pe lângă problemele logistice, există și o problemă politică, constând în reticența unor țări de a împărți refugiații cărora li se va permite accesul în Europa.

„Supraviețuirea acordului UE-Turcia depinde de asta. Totuși sunt încă diferende ireconciliabile între țările UE privind împărțirea imigranților legali. E rușinos”, a spus reprezentantul special al ONU pentru migrație Peter Sutherland.

Viziunea morală a Angelei Merkel rămâne fără suport. Țările UE nu au înaintat oferte concrete pentru a găzdui mai mult de 200 de refugiați, deși oficialii Uniunii au cerut angajamente pentru 10.000 de oameni. Planul UE prevede relocarea a 160.000 de refugiați, dar numai 208 au fost mutați in martie, deși 50.000 sunt captivi în Grecia.

„Acestea fiind zise, Papa ar face bine ca în turneul său dedicat problemei refugiaților să se oprească nu la Lesbos, Lampedusa sau la granița cu Mexicul, ci în linia întâi a bătăliei morale: Varșovia, Budapesta și poate chiar Paris”, conchid cei de la Financial Times.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!