Financial Times: „Romanii nu emigreaza in Marea Britanie”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 14 ianuarie 2014

Mai multi studenti din Bucuresti au declarat pentru Financial Times ca nu sunt interesati sa munceasca vreodata in Marea Britanie.

Potrivit publicatiei britanice, Monica Andreea, o studentă in primul an la Drept, la Universitatea Bucuresti a declarat: „Nu, dupa toate lucrurile urate pe care presa si politicienii britanici le spun despre noi. Mi-ar placea sa stau aici, dar daca ma hotarasc vreodata sa plec, m-as duce mai degraba in Germania. Economia lor este mai puternica si nu sunt rasisti ca englezii.”

Nu este de mirare, sunt de parere jurnalistii de la Financial Times care care titrează ca opiniile tinerei nu sunt neobisnuite, avand in vedere acuzatiile politicienilor britanici, potrivit carora romanii planuiesc sa „jefuiasca” sistemul britanic al bunastarii dupa anularea la 1 ianuarie restrictiilor care le-au fost impuse, s-au inflamat.

Cat despre o estimare a numarului de romani si bulgari care ar putea emigra in Marea Britanie ar fi imposibil de spus, asta desi liderul formatiunii xenofobe UKIP Nigel Farage sustine ca ar fi vorba despre un million de oameni. Un numar exagerat spun agentiile de recrutare, sociologii dar si oficiali guvernamentali romani.

Totodata, Financial Times mai scrie ca parerile studentilor romani sunt bazate pe dovezi statistice pe care publicatia le-a obtinut si potrivit carora migratia neta din Romania se stabilizeaza. In anul 2007, cand tara a aderat la UE un numar-record de 558.074 de romani au plecat in strainatate. Dintre acestia doar 100.268 s-au intors acasa. Insa, de atunci, imigraţia a scazut.

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!