Financial Times: „UE va mai împărți 200.000 de refugiați”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 octombrie 2015

Comisia Europeană va propune în martie un nou plan de repartizare în statele membre UE a 200.000 de refugiați, aduși direct din taberele situate în țări ca Turcia, Iordania și Liban, pentru a combate fluxul masiv de imigranți care vin în spațiul comunitar.

Informația a fost oferită de oficiali de la Bruxelles pentru Financial Times și preluată și de presa de la București.

Oficialii europeni vor încerca să redacteze noul plan pe baza recomandărilor făcute de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), care a cerut UE să preia alți 200.000 de refugiați direct din țările care nu fac parte din blocul comunitar, precum Libanul și Turcia. Numărul final al refugiaților care ar urma să fie repartizați în UE nu a fost deocamdată hotărât, potrivit surselor citate.

Analiștii occidentali sunt de părere că preluarea unui număr mare de refugiați ar putea face parte dintr-un acord cu Turcia, pe care UE speră să o convingă să joace un rol mai important în combaterea fluxului de imigranți către Europa. La summit-ul de săptămâna trecută de la Bruxelles, liderii UE au convenit asupra unui plan care prevede ajutoare în valoare de până la trei miliarde de euro pentru Ankara, pentru a face față celor 2,5 milioane de refugiați, posibilitatea de a devansa liberalizarea regimului vizelor Schengen pentru cetățenii turci și deschiderea unor noi capitole în cadrul negocierilor de aderare a Turciei la UE.

„Trebuie să preluăm mai mulți refugiați din acele țări care duc deja cea mai mare responsabilitate și să le oferim căi sigure de a ajunge în Europa, iar în același timp să ne îmbunătățim gestionarea frontierelor și să oprim traficanții care exploatează oamenii și le pun viețile în pericol”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație.

Peste 600.000 de imigranți au intrat în UE de la începutul anului, potrivit UNHCR. Majoritatea au venit prin Turcia, înainte de a intra în UE prin Grecia.

Taberele din Liban și Turcia sunt supraaglomerate, refugiații reprezentând în prezent aproape o treime din populația Libanului. UNHCR a cerut în mod repetat UE să preia mai mulți refugiați direct din aceste tabere.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!