Finantarile pentru studii in UK blocate de… romani

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 2 decembrie 2013

Guvernul de la Londra a sistat temporar acordarea de imprumuturi pentru finantarea studiilor cetatenilor europeni care aleg sa urmeze cursurile colegiilor sau universitatilor din Marea Britanie. Masura a fost luata dupa ce au aparut suspiciuni ca tot mai multe persoane solicita acesti bani fara a fi indreptatite sa o faca si neavand intentia reala de a studia. Iar mass-media britanica a identificat principalii vinovati: romanii si bulgarii…

 

Vinovatii de serviciu

Romanii si bulgarii au descoperit o noua sursa de a obtine bani profitand de darnicia statului britanic, au acuzat ziarele care apar la Londra in editiile lor din 19 si 20 noiembrie.

Acestea sustin ca abuzurile lor au blocat astfel sistemul de finantare prin care studentii europeni pot obtine anual mii de lire sterline, pentru a se intretine si a plati taxele de scolarizare pe perioada studiilor in Regatul Unit.

Organizatia guvernamentala Student Loans Company (SLC) a blocat accesul romanilor si bulgarilor la imprumuturile acordate de statul britanic pentru cetatenii UE care studiaza in universitati si colegii acreditate de pe teritoriul regatului, anuntau mai multe publicatii in 19 noiembrie. Masura a fost luata din cauza „unui val de suspiciuni cu privire la cresterea brusca a numarului de candidati care solicita inscrierea la colegii in Marea Britanie”, conform The Telegraph, primul ziar care a transmis informatia.

David Willets, responsabil cu activitatea universitatilor in guvernul de la Londra, a declarat ca a suspendat imprumuturile pentru cetatenii proveniti din Romania si Bulgaria, dupa ce a sesizat cresterea neobisnuita a numarului beneficiarilor unor astfel de finantari SLC, mai sustin cei de la The Telegraph. „Am identificat inmultirea drastica in ultimul an a cererilor depuse de bulgari si romani pentru a li se acorda suport financiar in vederea efectuarii de studii pe teritoriul Angliei”, a spus Willetts, adresandu-se parlamentarilor britanici. Reprezentantul guvernului ar mai fi adaugat ca aproximativ trei sferturi dintre cei care au obtinut bani pentru finantarea studiilor nu au reusit sa furnizeze dovezi suficiente ca sunt indreptatiti sa primeasca acesti bani, conform aceleiasi surse.

„Reprezentantii guvernului au fost alertati cand au aflat cifra ridicata a solicitarilor de finantare depuse in acest an. Au aparut temeri ca multe dintre aplicatii nu sunt legitime”, potrivit The Telegraph.

„Aceste finantari pot fi obtinute in general doar de cetatenii europeni rezidenti de cel putin trei ani in Regatul Unit. Am cerut fiecarui student din aceasta categorie sa furnizeze informatii suplimentare pentru a dovedi ca a fost indreptatit sa obtina banii destinati costurilor vietii in perioada studiilor, inainte ca aceste fonduri publice sa-i fie alocate”, a mai aratat ministrul David Willetts, citat in The Telegraph.

 

5.500 de romani

SLC acorda imprumuturi pentru plata taxei de scolarizare, dar si pentru costuri de intretinere in perioada studiilor, celor care isi doresc sa studieze sau sa obtina calificari profesionale urmand cursurile unor institutii de invatamant acreditate in Marea Britanie. Orice cetatean al Uniunii Europene poate solicita bani pentru a plati costurile studiilor. Imprumuturile destinate cheltuielilor cu intretinerea pot fi accesate doar de imigrantii UE care au trait in Regatul Unit in ultimii trei ani.

„Romanii si bulgarii au restrictii pe piata muncii din Marea Britanie pana in 2014, insa pot studia aici fara limitari”, se comenteaza in articolul The Telegraph.

Aproximativ 5.500 de romani si bulgari au beneficiat de prima transa a imprumutului destinat intretinerii pe timpul studiilor in acest an, se mai sustine in acelasi articol.

Reprezentantul guvernului a mai explicat ca doar un sfert dintre cei care au beneficiat de finantare a reusit sa probeze ca traiesc in Marea Britanie de minimum trei ani. Cele mai multe persoane suspectate ca au primit bani nejustificat au optat pentru studii in cadrul colegiilor sau pentru calificari profesionale non-universitare. Ei s-au orientat doar spre anumite institutii de invatamant, sustin autorii aceluiasi articol.

In consecinta, toti cei care nu pot aduce dovezi suficiente in favoarea lor vor trebui sa restituie banii. Oficialitatile se asteapta sa recupereze in acest fel aproximativ un milion de lire sterline. Iar in cazurile in care persoanele care au primit finantare nu pot da banii inapoi, sumele vor fi recuperate prin neacordarea transelor urmatoare cuvenite achitarii costurilor de scolarizare de catre studenti.

David Willetts a mai precizat ca investigatia initiata de guvernanti a dus la anularea dreptului a 23 de colegii de a mai inscrie noi studenti la cursuri.

 

Reactii oficiale de la Bucuresti

Acuzele formulate in mass-media britanica referitoare la romanii care au beneficiat de imprumuturi acordate de statul britanic pentru a studia in Regatul Unit au fost contrazise de oficialitatile romane. Ministrul de externe Titus Corlatean a precizat, in seara de 20 noiembrie, la TVR, ca guvernantii de la Londra au initiat verificarea costurilor de intretinere ale studentilor din intreaga Europa, nu numai a celor veniti din Romania si Bulgaria.

„Sunt anumite verificari in clipa de fata care sunt generate de anumite suspiciuni, dar nu numai fata de studentii romani si bulgari, ci fata de toti studentii din UE, pentru ca in ultima perioada au crescut brusc si oarecum inexplicabil solicitarile pentru acordarea – atentie! – a unor credite, dar creditele puse in discutie spre verificare sunt creditele de intretinere, «the living costs», pentru care sunt niște conditii: trei ani minimum de rezidenta in Marea Britanie, in prealabil fata de solicitare. Nu creditele de studiu”, a declarat Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane a mai precizat ca ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, i-a trimis o scrisoare ministrului britanic pentru universitati si stiinta, David Willetts, pentru a cere „clarificari suplimentare” pe aceasta tema.

——————————

„Am venit aici in 2005, cand aveam 19 ani si tocmai terminasem liceul. Si am muncit, asa cum fac cei mai multi romani, in constructii. Pana in 2012, cand am aflat de la un prieten ca o agentie de recrutari ofera posibilitatea scolarizarii in cadrul unor colegii acreditate. Iar acestea se finalizeaza prin acordarea de diplome si calificari recunoscute. Si pentru toate acestea nu trebuie sa platesti initial niciun ban. Practic, ti se finanteaza costul studiilor si ti se acorda bani suficienti pentru a trai, numai ca sa inveti si sa obtii o diploma; adica in jur de 20.000 de lire sterline pe an. Asa ca am inceput anul trecut sa studiez business in acest fel si am fost foarte incantat.”

Florin Iordache, un tanar roman care beneficiaza in prezent de finantarile acordate de SLC pentru studii

——————————

 

Dincolo de propaganda…

Investigatia inceputa la initiativa guvernantilor britanici asupra finantarilor acordate de Student Loans Company (SLC) nu este indreptata exclusiv spre romani si bulgari, ne-a marturisit Lidia M., o romanca din Londra care a ajutat mai multi romani sa obtina bani de la SLC. „Colaborez cu un astfel de colegiu si am aflat ca au inceput sa se faca investigatii si la aceasta institutie de invatamant. Precizez ca am fost informata prin intermediul unui e-mail ca absolut tuturor studentilor care nu sunt cetateni britanici li se stopeaza finantarile, nu numai romanilor și bulgarilor”, a subliniat Lidia M.

Ea a mai atras atentia ca nu este prima data cand statul britanic ia astfel de decizii. „Am mai intalnit situatii cand s-a refuzat continuarea acordarii imprumuturilor, daca unii studenti nu au avut prezenta la cursuri. Acelasi lucru s-a mai intamplat in trecut si pentru cazurile in care persoane care au primit bani nu au putut dovedi ca sunt aici de trei ani. Au mai fost probleme cand s-a descoperit ca unii romani si-au falsificat diploma de bacalaureat”, a precizat romanca.

„Investigatiile actuale nu vizeaza doar abuzurile unor solicitanti, ci si numeroase greseli comise chiar de functionarii SLC care au acordat sume de bani eronat”, a mai adaugat Lidia M.

Aceasta a dedus din același e-mail, primit de la colegiul cu care colaboreaza, ca lucrurile se vor rezolva in urmatoarele cateva saptamani.

„Cu toate acestea, toti cei care intentionau sa inceapa studiile in sesiunea urmatoare din 2014, programata pentru luna februarie, cu bani obtinuti din partea SLC, nu o vor mai putea face. Colegiul ne-a informat ca nu se mai aproba nicio finantare pana in noiembrie, anul urmator. Daca sunt totuși doritori, ei pot incepe studiile in alte sesiuni intermediare doar daca au bani sa iși suporte singuri taxele de școlarizare. Cred ca masuri asemanatoare au fost luate și de celelalte colegii, la sugestia SLC”, a precizat in continuare romanca.

 

„O afacere”…

Abuzurile comise de unii cetateni UE fata de sistemul de finantare a studiilor prin intermediul SLC ar putea fi o consecinta directa a politicii guvernului de la Londra, prin care se incearca atragerea tinerilor din toata lumea in universitatile din Regatul Unit.

„Am inteles ca, intr-adevar, numarul romanilor care apeleaza la acest gen de finantari a crescut in 2013 fata de anii anteriori. Dar trebuie spus ca tocmai guvernul britanic incurajeaza aceasta situatie. Pentru ca aproape oricine este admis la astfel de studii fara o selectie riguroasa, inclusiv persoane care nu stapanesc limba engleza. Si nu este vorba numai de romani. Cine a intrat vreodata intr-un colegiu a putut observa ca aceste institutii de invatamant sunt pline de imigranti din toata lumea, nu neaparat europeni. Foarte putini englezi ajung la aceste studii, iar activitatea care se desfasoara acolo este departe de a fi una academica”, a opinat Lidia M., romanca din Londra care a ajutat mai multi romani sa studieze pe banii statului intr-un colegiu britanic.

Ea a sesizat ca in ultima perioada, opinia publica britanica este revoltata impotriva celor care comit astfel de abuzuri, dar crede ca britanicii nu ar trebui sa uite ca Regatul Unit are numeroase alte beneficii de pe urma prezentei romanilor in aceasta tara.

„Parerea mea este ca acest mod de finantare a devenit o reala afacere promovata in intreaga tara. Iar de acest lucru profita mai ales imigrantii. De aceea, obtinerea acestor bani a ajuns virala si printre romani. Sunt, intr-adevar, oameni care vin din Romania si se intereseaza imediat de aceste imprumuturi. Iar dintre cei care primesc banii, multi nici nu dau pe la scoala”, a mai spus Lidia M.

„Sistemul ar avea, deci, nevoie de schimbari majore, dupa parerea mea”, este concluzia acesteia.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!