Finanţele studenţilor

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Educaţie şi învăţământ pe data 23 iunie 2015

uk_student_finantare

Care este situaţia financiară a studenţilor din Marea Britanie? Atât studenţii britanici, cât şi cei străini trec prin situaţii similare. Studiul „National Student Money Survey 2014”, făcut de organizaţia „Save the Student!”, a căutat să identifice poziţia financiară a studenţilor.

 

Reprezintă banii o frământare pentru studenţi?

Da! 80% dintre studenţi îşi fac griji pentru situaţia lor financiară, de-a lungul studiilor la universitate. Jumătate dintre ei consideră că aceste griji le afectează rezultatele la examene, în timp ce cei mai mulţi dintre ei au mărturisit că dieta lor are foarte mult de suferit din pricina lipsei de bani.

Cu toate că primesc sume însemnate ca şi împrumuturi bancare, studenţii se plâng că chiria şi celelalte necesităţi costă prea mult. „Au fost zile când am fost nevoit să mă înfometez, doar pentru a economisi bani pentru a-mi asigura mâncarea pe restul săptămânii”, a zis un student. Un altul a spus că, pentru a economisi bani, a renunţat la carne, devenind vegetarian. Chiar şi aşa, unii sunt de părere că se poate trăi decent cu banii avuţi la dispoziţie, doar că, în general, sunt studenţi care nu ştiu să se întindă doar atât cât îi ţine plapuma.

În plus, mulţi studenţi nu au mai fost puşi în situaţia de a se întreţine singuri, astfel că, în momentul în care li se dă bani pe mână, au tendinţa de a cheltui banii pe te miri ce, fără vreun plan înainte stabilit. În final, studenţii trec printr-o lecţie de viaţă, iar un student în ultimul an de facultate va şti să-şi drămuiască banii mult mai responsabil decât ar putea s-o facă un boboc universitar.

 

Împrumutul de student

Se pare că doar 50% se gândesc cu oarece îngrijorare încă de-acum cum vor face să-şi achite împrumuturile de student, în timp ce un impresionant 55% dintre ei au mărturisit că, de fapt, ei nici n-au înţeles prea bine în ce condiţii se vor restitui aceşti bani.

Dintre comentariile studenţilor, se poate spicui că finanţarea pe bază de împrumut îi ţine pe studenţi în continuare în dependenţă financiară totală faţă de părinţi, în timp ce alţii îşi găsesc ceva de muncă pentru a ieşi din impas.

 

Pe ce îşi cheltuiesc studenţii banii?

În medie, studenţii au £735 la dispoziţie în fiecare lună. Dintre aceştia, £365 merg la chirie, £105 se cheltuiesc pe mâncare, £64 se duc pe activităţi sociale, £58 sunt pentru plata utilităţilor, £44 pentru transport, £23 pentru cărţi, £24 pentru haine, £5 pentru medicamente etc. Un £5 se cheltuieşte lunar şi pe droguri ilegale.

 

De unde au studenţii bani?

Din cifrele de mai sus reiese că suma lunară disponibilă fiecărui student este de £735. Cum împrumutul de student aduce doar £458, în medie, pentru cheltuielile lunare, diferenţa de £277 trebuie să vină de undeva.

S-ar zice că aceşti bani vin din salariul de angajare part-time a studentului. Doar că, în realitate, doar unul din şase studenţi muncesc pe perioada studiilor. Cei care o fac se descurcă mai uşor cu banii, pentru că au mai mulţi la dispoziţie, respectiv au mai puţin timp pentru a-i cheltui pe lucruri mai puţin importante. Însă rezultatele studiilor acestora au de suferit.

În medie, studenţii îşi complementează veniturile prin bani obţinuţi prin overdraft bancar (12% din £277), credit card (3%), de la prieteni (4%), subvenţii sau burse (11%), de pe internet (2%), de la părinţi (18%), prin intermediul job-ului part-time (16%), a împrumuturilor de tip payday (cele mai nocive şi scumpe împrumuturi) (1%), din economii (10%) şi altele.

S-a auzit ca studenţii să-şi suplimenteze veniturile făcând următoarele: s-au ocupat de dusul cărucioarelor de la supermarket înapoi la bază pentru a recupera moneda de £1; au vândut prune sau alte fructe din pomul fructifer din grădină; au participat la tot felul de concursuri şi studii online, în urma cărora au fost răsplătiţi în produse sau cu vouchere valorice. Prostituţia este şi ea o soluţie pe care merge un număr important de studente.

 

Îi ajută părinţii pe studenţi?

Iată câteva comentarii făcute de studenţi:

„Este foarte rău că guvernul se aşteaptă ca părinţii să contribuie la cheltuielile de trai ale studenţilor”.

„Împrumutul de student ia în calcul venitul părinţilor, însă nu ia în considerare faptul că părinţii, de fapt, nu contribuie mai deloc cu bani.”

„Tot ce pot spune este că-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru părinţii pe care-i am. Le sunt atât de recunoscător. Nu m-au lăsat să muncesc în timpul studiilor, ci m-au ajutat financiar, pentru a avea rezultate cât mai bune la şcoală.”

„Este practic imposibil să nu ajungi un datornic dacă părinţii nu te ajută”.

„Părinţii nu înţeleg că împrumutul de student ia în calcul şi un ajutor financiar din partea părinţilor, dar unii refuză să accepte să dea un astfel de ajutor.”

 

Au studenţii economii?

Da, au. În medie fiecare student are puşi deoparte £350. Comentariul unui student reflectă situaţia multora dintre ei: „Înainte de universitate aveam cam £5.000 economisiţi. Pe parcursul facultăţii, toţi aceşti bani au fost cheltuiţi pe cele necesare.”

 

Merită să treci prin universitate?

42% au răspuns afirmativ, în timp ce restul sunt deziluzionaţi. „Viaţa de student este extrem de frumoasă, doar că vine cu anumite costuri şi situaţii de stres ataşate”, a comentat un student, în timp ce altul a relatat cum unii colegi au fost nevoiţi să renunţe la studii din cauza situaţiei financiare.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!