Finisează-ți CV-ul cu un curs gratuit

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 4 august 2015

uk_studii online

Ai auzit de MOOCS? Este vorba de un nou trend în educație, care aduce cursantul pe locul de decizie. Mai mult, cursurile sunt gratuite, disponibile oricui și doar acreditarea academică e contra cost. O româncă și-a actualizat educația prin aceste massive open online courses”, în traducere cursuri online gratuite disponibile maselor.

Această nouă metodă combină studiul autodidact cu cel tradițional, revoluționând cursurile la distanță prin folosirea optimă a internetului. Cursurile online oferă posibilitatea de a învăța în momentele preferate de fiecare, iar programa alcătuită de diverse universități din lume oferă acces la informații sigure, concrete și verificate la nivel academic.

Trendul MOOCS a luat naștere în 2011 datorită unui profesor de la Universitatea Stanford din Statele Unite și a acumulat mai bine de 4 milioane de studenți în primii trei ani de existență.

FutureLearn este una din platformele unde oricine se poate înscrie la unul sau mai multe cursuri, care oferă versiuni practice și defalcate ale unor subiecte academice mai grele sau mai ample. Aceasta este o companie ce aparține de Open University, o universitate britanică ce oferă cursuri online. Ramura FutureLearn avea aproape jumătate de milion de studenți la doar un an de la deschidere. Cursurile sunt gratuite, dar compania face și profit din vânzarea certificatelor de participare care sunt opționale, sau din taxarea unui examen final acreditat, sau din vânzarea unor materiale didactice.

Oferta de cursuri este foarte mare, temele variind de la arheologie la stomatologie, de la Shakespeare la fizica cuantică. Ceea ce oferă această platformă este însă nu numai subiectul și studiul la distanță, ci și accesul la tot ce oferă o școală. Ai săli de clasă, profesori și colegi cu care poți interacționa, doar că totul este la nivel virtual.

 

Pentru CV, pentru job, sau din pură pasiune

„Mi se pare foarte bună ideea de a face cursuri gratuite. Aici în UK sunt atâtea posibilități. În România nici nu-ți imaginezi așa ceva, nu există aceste oportunități, să poți să înveți ceva în mod gratuit”,  ne spune Roxana L., o tânără ce a făcut deja patru cursuri prin intermediul FutureLearn.

„Ori că vrei să îți îmbunătățești CV-ul, ori că ai nevoie pentru job, ori că o faci din pasiune pentru un anume subiect, cum am făcut eu, cursurile gratuite sunt o idee excelentă. Eu le-am descoperit din întâmplare. Organizația care oferă cursurile își făcea reclamă pe un website pe care îl vizitam eu. Și tot ce a trebuit a fost să urmez link-ul și când am văzut lista de subiecte am rămas cu ideea că trebuie să încerc și eu. Practic, oferta este atât de bogată, încât sigur vei găsi subiecte de interes pentru tine, ba chiar mai multe decât ai avea timp să le faci”, ne relatează Roxana.

Anumite departamente de la diferite universități din lume se ocupă cu crearea cursurilor la standarde acceptate în mediul academic. Informațiile primite de cursanți sunt verificate de profesori și tutori, iar modul în care sunt structurate este de asemenea gândit să îi ajute să învețe ușor și să rețină ceea ce este mai relevant și important. „Eu am ales asta pentru a da o utilitate timpului liber, practic o fac de plăcere, ca pe un hobby. Îmi place să îmi țin mintea ocupată, în loc să stau la televizor sau pe internet. Acum, în epoca internetului, poți practic să înveți orice îți dorești, pentru că ai acces la informație. Dar aceste cursuri îți oferă mai mult decât ai putea tu să înveți singur”, ne mai spune românca.

„Acest mod de învățare seamănă mult cu stilul autodidact pentru că poți să înveți când vrei, când ai timp sau chef. Nu te obligă nimeni să faci ceva anume. Informațiile sunt grupate pe săptămâni, iar în fiecare săptămână ți se recomandă să aloci un anume număr de ore pentru studiu, în cazul meu două ore pe zi. Eu, de exemplu, nu aveam timp în timpul săptămânii pentru că lucram și seara eram prea obosită să mai învăț ceva. Dar mă ocupam în weekend de curs. Așa că sâmbăta și jumătate de duminică studiam. În funcție de curs, durata era de opt până la 14 săptămâni. La mine a fost relativ ușor să mă țin de treabă, pentru că aveam un interes direct în subiectul ales”, povestește Roxana.

—————————————

„Faptul că e gratuit nu înseamnă că e de proastă calitate. Sunt profesori universitari care își dedică timp pentru asta și totul este la nivel profestional. Singurul lucru pe care îl plătești este certificatul, dar e opțional, nu trebuie să îl comanzi. Eu am plătit 30 de lire pentru fiecare certificat. Dar nu certificatul în sine e important, ci faptul că ai aflat niște informații sigure în domeniul de interes.”

Roxana L.

—————————————

 

Școala virtuală

Cursurile conțin diferite unelte de studiu: „Adică ai și text și imagini și video-uri și din fiecare reții anumite informații mai bine. Primești exemple și legături spre alte website-uri, unde găsești informații relevante, să poți să îți faci o idee de ansamblu despre subiect. Apoi ai acces la tutore și la alți profesori, poți oricând să le trimiți email cu întrebări sau nedumeriri. Un alt beneficiu este că există forumuri de discuții, unde au acces toți cursanții. Practic, e ca o sală de studiu de la școală, doar că fiecare e prezent online, nu față în față. Poți cere păreri sau ajutor sau explicații celorlalți. Te ajută și doar dacă citești întrebările puse de alții, pentru că profesorii răspund. De multe ori se creează și dezbateri”, ne explică studenta.

„Până acum am făcut două cursuri de criminalistică (Forensic Science), unul de arheologie și unul despre trauma soldaților din al doilea război mondial. La cele două de criminalistică mi-am comandat și certificatul care atestă că am trecut cursul, pentru că m-am gândit că mi-ar putea folosi la un moment dat. Celelalte două cursuri au fost mai teoretice, nu au aplicații directe neapărat, le-am făcut din curiozitate mai mult. Și în curând voi începe alt curs, tot la materia criminalistică, dar pe alt subiect. Am învățat despre drept penal, despre investigarea martorilor și cursul următor este despre identificarea victimelor”, adaugă Roxana.

Cursurile FutureLearn sunt gratuite pentru oricine. La sfârșitul cursului, se poate cumpăra un certificat de participare, recunoscut academic, care cu tot cu costurile poștale ajunge la 30 de lire. Se poate da și un examen tradițional, cu prezența cursantului verificată de un supraveghetor, care costă aproximativ 100 de lire și care oferă o diplomă acreditată de instituția de învățământ care a pregătit cursul.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!