România: Firmele, dizolvate mai ușor

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Economie pe data 10 iulie 2015

Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau la cererea ANAF ori a creditorilor dacă depășesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situațiilor financiare anuale, potrivit unor modificări legislative promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Legea, care vizează modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerțului, a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Lista companiilor pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare va fi afișată pe pagina sa de internet sau pe portalul de servicii online cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Ca urmare a modificării legii, prin intermediul unui sistem de interconectare la nivelul Uniunii Europene între oficiile naționale ale registrului comerțului, orice persoană va putea verifica, în mod gratuit, anumite informații cu privire la orice firmă din UE, precum denumirea și forma juridică, sediul social/profesional și statul membru în care este înmatriculată, codul unic de înregistrare fiscală și starea firmei.

 

Identificare europeană

Legea introduce și un alt element de identificare a firmelor, respectiv un identificator unic la nivel european, EUID. Acesta va include elementul de identificare a României, elementul de identificare a registrului național, numărul persoanei din registrul respectiv și, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare.

Persoanele juridice de naționalitate română care deschid sucursale în străinătate vor avea obligația de a le menționa la oficiul registrului comerțului din România. Totodată, persoanele juridice cu sediul principal în străinătate care deschid sucursale în România au obligația de a cere înregistrarea acestora la oficiul registrului comerțului de la sediul fiecărei sucursale. Aceste sucursale vor avea, printre altele, obligația de a depune anual situațiile financiare ale persoanei juridice din străinătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!