Firmele se plâng de birocrație, fiscalitate și corupție

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2016

birocratie12_1

Patronii de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din România sunt nemulțumiți în primul rând de birocrație, de fiscalitatea excesivă și de corupția funcționarilor, arată raportul de cercetare „Carta albă a IMM-urilor din România 2016”.

Raportul arată că birocrația reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă întreprinzătorii din România. 61,4% dintre respondenții sondajului realizat de autorii raportului au indicat că se confruntă cu dificultăți din cauza sistemului birocratic al statului, potrivit News.ro.

Pe următoarele locuri în rândul celor mai mari dificultăți se numără fiscalitatea excesivă (pentru 54,7% dintre patronii de IMM-uri), corupția (45,2%), controalele excesive (45%), concurența neloială (40,3%), scăderea cererii interne (36,3%) și angajarea și pregătirea personalului (26,4%).

Intensitatea acestor probleme este diferită în funcție de tipul firmei și de vechimea sa, în principal, relevă raportul. Astfel, firmele cu peste 10 ani vechime se plâng mai ales de relația cu statul și de pregătirea slabă a personalului.

„Fiscalitatea și controalele excesive sunt indicate mai des în firmele care au sub cinci ani vechime”, se arată în raport.

 

Diferențe între regiuni

Pe regiuni, birocrația este cea mai mare problemă în regiunea Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), unde 69,9% dintre întreprinzători o indică ca fiind cea mai mare frână în dezvoltarea afacerilor.

La polul opus, doar 53% dintre întreprinzătorii din regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova, consideră birocrația o piedică în calea afacerilor.

Fiscalitatea excesivă este resimțită mai puternic de către întreprinzătorii din regiunea București-Ilfov, unde 64,2% dintre respondenți s-au plâns de nivelul prea ridicat al taxelor, și mai puțin de către cei din regiunea Sud-Est, în care 39,7% dintre patronii de IMM-uri o consideră o problemă serioasă.

În ceea ce privește corupția, cei mai afectați de acest fenomen sunt întreprinzătorii din regiunea Sud-Est (56,2%) și cei mai puțin afectați sunt patronii de IMM-uri din regiunea Vest (30,8%), potrivit raportului.

Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de întreprinzători din toate județele țării.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!