Fiscul avertizează comercianții

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 martie 2015

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează comercianţii care au obligaţia să utilizeze case de marcat electronice fiscale că le este interzis să înmâneze clienţilor alte documente care atestă plata pentru bunurile sau serviciile achiziţionate decât bonurile fiscale. Altfel, ei riscă penalităţi.

Noua lege a bonului fiscal a intrat în vigoare la 1 martie, dar, timp de două săptămâni, inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) nu vor da sancţiuni, ci le vor da sfaturi comercianţilor despre cum să aplice prevederile legale.

ANAF atrage atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sancționată drastic de legislaţia în vigoare. Sancţiunea poate ajunge până la suspendarea activităţii în punctul de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioada cuprinsă între o lună şi trei luni, informează Mediafax.

Inspectorii Fiscului vor aplica penalizări în cazul în care un client nu va primi bonul fiscal sau dacă acesta este înlocuit cu alt document, precum notă proformă, notă de consum sau bonuri nefiscale.

ANAF a comunicat, de asemenea, că inspectorii Direcţiei Antifraudă vor sigila punctul de lucru al comercianţilor prinşi că nu utilizează casele de marcat fiscale sau nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate și-i vor amenda pe aceștia cu sume cuprinse între 10.000 şi 15.000 lei.

Astfel, tot de la 1 martie, a intrat în vigoare procedura de sigilare a punctului de lucru al comerciantului, dacă activitatea sa este suspendată de către Fisc.

La data suspendării, unitatea este sigilată de echipa de control şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale”, iar pe durata măsurii respectiva locaţie rămâne sigilată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!