Fiscul britanic, tot mai agresiv. Vrea taxele achitate înainte de a primi explicaţii

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii pe data 9 august 2015

UK_HMRC_ia_banii_contribuabililor_1

În România, fiscul este atotputernic şi este uluitor de agresiv. Una-două şi te trezeşti că ai conturile îngheţate şi că trebuie să plăteşti neapărat şi imediat o datorie pe care fiscul o consideră neachitată, cu toate că de multe ori greşeşte. Noi, ca români, ne gândeam că metodologia de operare a autorităţilor noastre va ajunge să semene cu cele occidentale. Nici gând să ne închipuim vreodată că, dimpotrivă, autorităţile occidentale vor ajunge să opereze ca la noi. Şi iată că tocmai aşa se întâmplă!

Într-o decizie judecătorească recentă, un apel făcut împotriva fiscului britanic (HMRC) care şi-a asumat dreptul de a cere contribuabililor să plătească diverse sume chiar înainte ca aceştia să aibă vreo posibilitate de a se apăra la tribunal, a fost respins.

Astfel, HMRC-ul este liber să ceară contribuabililor sume ce totalizează £5,5 miliarde. Momentan, sunt vizaţi contribuabilii care sunt suspectaţi că au abuzat de anumite tipuri de scutire de impozite şi, conform unor puteri noi obţinute de HMRC în vara anului trecut, fiscul poate solicita contribuabililor să achite datoria pe care o calculează ei în termen de 90 de zile, la care apoi se adaugă penalizări şi costuri. În categoria celor suspectaţi ar putea fi oricine a cerut să fie scutit de parte din impozite, în programe destinate, spre exemplu, proprietarilor de locuinţe date la închiriat sau investitorilor în industriile de creaţie.

Conform experţilor, această victorie a HMRC-ului la tribunal va permite Trezoreriei să ceară miliarde de lire de taxe considerate neachitate. Fiscul chiar a calculat că se aşteaptă să colecteze £5,5 miliarde în plus.

În realitate, decizia se extinde la toţi cei pe care HMRC-ul îi suspectează că nu şi-au plătit taxele în întregime.

—————————————

„După cum HMRC-ului i se va acorda foarte curând dreptul de a-şi trage bani direct din conturile oamenilor, tot aşa a primit imboldul de a vâna taxe în valoare de miliarde de lire sterline pe care HMRC-ul crede că îi sunt datorate de către contribuabili”.

Richard Morley, partener la firma de contabilitate BDO

—————————————

Un specialist la firma de contabilitate BDO este alarmat de faptul că din cele 10.000 de „notificări de plată accelerată” făcute deja contribuabililor, HMRC-ul a făcut greşeli grave de calculaţie, în anumite situaţii fiind vorba de diferenţe de zeci de mii de lire sterline.

154 dintre cei 10.000 care au primit aceste notificări s-au unit şi au făcut un apel la tribunal, susţinând că HMRC a primit puteri „nerezonabile”, în totală contradicţie cu „justiţia naturală, reprezentând un abuz al drepturilor lor”. Dar apelul lor a fost respins.

HMRC-ul urmează acum să trimită alte 54.000 de scrisori unor contribuabili suspectaţi de evaziune fiscală, cărora li se va cere să plătească datoria în trei luni de zile. Dacă nu plătesc, HMRC-ul va putea să-şi recupereze banii direct din conturile oamenilor, chiar dacă criticii consideră că o astfel de măsură încalcă dreptul la proprietate, stabilit în Magna Carta în urmă cu 800 de ani.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!