Fiscul îi vânează pe cei care fac comerţ pe eBay şi Amazon

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 30 iulie 2015

uk_tranzactii online_fisc

În ultimii trei ani de zile, aproximativ 14.000 de persoane au primit scrisori de la HMRC pentru nedeclararea câştigurilor obţinute în urma comercializării unor produse pe site-uri precum eBay, Etsy, Gumtree sau Amazon, chiar dacă profitul a fost miniscul sau inexistent.

HMRC a cerut companiilor precum eBay şi Gumtree să predea detaliile a mii de conturi ale utilizatorilor, într-o campanie de a limita evaziunea fiscală din Regat. Site-urilor li s-a cerut să dea numele vânzătorilor, adresele lor de e-mail, precum şi detalii cu privire la produsele scoase de aceştia la vânzare.

Din 2012 încoace, HMRC a trimis 14.000 de scrisori comercianţilor de pe aceste site-uri, avertizându-i că activitatea lor online sugerează faptul că ar desfăşura o activitate comercială şi, prin urmare, ar putea datora nişte taxe statului.

Experţii au notat, însă, că o asemenea campanie riscă să lovească şi în vânzătorii de pe aceste site-uri care consideră că mai degrabă îşi satisfac un hobby decât că desfăşoară o afacere.

În Marea Britanie există milioane de oameni care vând produse făcute acasă sau lucruri care nu mai sunt dorite, numai că este destul de greu să anticipezi ceea ce HMRC ar numi activitate comercială sau necomercială.

Colecţionarii care cumpără şi vând bunuri într-o perioadă scurtă de timp sau persoanele care produc acasă şi îşi vând produsele artizanale, ar putea, în ochii HMRC-ului, să conducă o afacere cu profit impozabil.

—————————————

„Prea puţini iau în seamă implicaţiile de impozitare atunci când vând lucruri pe internet, crezând că îşi satisfac un simplu hobby, iar dacă greşești, ai putea să plăteşti retroactiv impozitul, la care se adaugă dobânda pentru plata întârziată, precum şi eventualele penalizări HMRC-ului.”

Dawn Register, de la firma de contabilitate BDO

—————————————

Chas Roy-Choudhury, membru al Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), a spus: „Sunt o mulţime de oameni care vând pe internet lucruri la mâna a doua, ieşind adesea în pierdere. Spre exemplu, dacă vinzi cu £50 o bicicletă pe care ai cumpărat-o cu £100 sau dacă vinzi haine care şi-au pierdut din valoare, ieşi în pierdere”.

Reprezentantul HMRC va trebui să stabilească în fiecare situaţie dacă motivul principal al tranzacţiilor a fost acela de a face un profit sau dacă, spre exemplu, vând produse pe care le-au primit cadou, de care nu au nevoie. HMRC urmăreşte implicit dacă obiectele scoase la vânzare au fost modificate sau îmbunătăţite cu scopul de a obţine un profit. Practic, orice câştig care trece de £10.600 este impozabil dacă este considerat profit obţinut dintr-o activitate comercială.

—————————————

The Sunday Telegraph a anunţat că şi unii vânzători care au obţinut un profit de numai £100 sunt hăituiţi de către HMRC. În scrisoarea trimisă de fisc, oamenii sunt avertizaţi că activitatea lor online sugerează faptul că sunt implicaţi într-o afacere şi li se promit penalizări reduse dacă colaborează şi declară câştigurile obţinute.

—————————————

În aproape 1.000 de cazuri, HMRC a sesizat o neconcordanţă între tax return-urile depuse de către contribuabili şi activitatea lor comercială online.

Într-un caz extrem, John Woolfenden a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru că nu a plătit taxe în valoare de aproape £300.000 din comercializarea DVD-urilor şi a CD-urilor cu jocuri.

Ca urmare a acestei campanii, HMRC a strâns aproximativ £9 milioane, însă un purtător de cuvânt al HMRC a subliniat: „Cei care vând ocazional câte un obiect n-au de ce să se teamă.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!