Fiscul va trimite notificări şi somaţii prin e-mail

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 iunie 2014

Notificările şi somaţiile de la Fisc vor putea fi trimise pe e-mail. De asemenea, contribuabilii vor putea trimite la rândul lor informaţii Fiscului tot pe cale electronică. O veste bună pentru cei care pierd timpul la ghişee: Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, dar mai departe lucrurile nu se mişcă, informează Digi24. Autorităţile nu au stabilit cum semnează virtual contribuabilii şi nici ce documente pot fi trimise printr-un simplu click.

89 de formulare şi 203 declaraţii şi decizii îi pun pe drum pe contribuabili, fie că sunt oameni de afaceri sau particulari. Iar în unele cazuri, notificările trimise de Fisc prin poştă costă statul mai mult decât suma pe care o recuperează.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern scuteşte, teoretic, contribuabilii de drumuri. Cine trebuie să depună un formular ar trebui să îl trimită de pe computer. Dar nu este atât de simplu. „Există şi acum sistemul e-guvernare prin care poţi să îţi plăteşti taxele, dar ai nevoie de certificat, trebuie bani, e complicat”, spune Dragoş Cabat, analist economic.

„Ar fi însemnat ca experţii din ministere, din agenţii, să fi lucrat înainte la elaborarea tuturor detaliilor. Diavolul stă câteodată în detalii, dacă nu sunt rezolvate bine, atunci apar probleme”, spune Marius Bostan, om de afaceri, citat de Digi24. Autorităţile nu ştiu deocamdată când bunele intenţii se transformă în realitate. Unii nici nu sunt prea dornici să schimbe rândul de la ghişeul pe scaunul din faţa computerului.

Anul trecut, administraţiile fiscale au eliberat contribuabililor aproape cinci milioane şi jumătate de adeverinţe de venit tipărite. Asta înseamnă o cheltuială de cinci milioane şi jumătate de lei. În prezent, doar 23 de tipuri de formulare din cele 89 pot fi depuse online.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!