Fiul/fiica mea a fost reţinut/ă de poliție şi are sub 16 ani, care este procedura?

Articol publicat in sectiunea Cititorii întreabă, Justiție / Poliţie pe data 28 aprilie 2013

Minorul va fi reţinut într-o cameră securizată sau celulă, în cazul în care nu este disponibilă nici o cameră securizată. Poliţia va încerca să identifice rapid persoana responsabilă pentru minor şi să o anunţe că acesta a fost arestat, de ce a fost reţinut şi locul în care se află acesta.

Părintele sau tutorele va fi rugat să vină cât se poate de repede la secţia de poliţie. Minorului i se vor citi drepturile în faţa părinţilor, chiar dacă acestea i-au fost deja aduse la cunoştinţă. Părintele sau tutorele poate cere să discute cu minorul în cadru privat. Această cerere este de aşteptat să fie aprobată, deşi ofiţerul de custodie are dreptul să nu aprobe, dacă aceasta este dorinţa sa.

Părintele sau tutorele va fi prezent, alături de avocat – dacă acesta este solicitat, pe toată perioada interogatoriului şi restului de proceduri aferente.

Totuşi, dacă părintele sau tutorele are statut de martor, este implicat în caz sau i s-au făcut confesiuni, atunci i se va interzice să participe la interogatoriu.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!