Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 noiembrie 2015

Germania nu mai vrea imigranți

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este supusă unor noi presiuni intense din interiorul propriului partid – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) – pentru schimbarea liniei politice privind acceptarea imigranților extracomunitari, situația fiind din ce în ce mai tensionată, scriu cei de la Agenția France Press. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), a pus-o într-o situație delicată pe Angela Merkel, cerându-i clar să limiteze numărul refugiaților care ajung în Germania.

Uniunea Creștin-Socială (CSU) este filiala bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU), dar Guvernul din Bavaria contestă de multe luni politicile Berlinului în materie de imigrație. Luni, tensiunile s-au extins în Uniunea Creștin-Democrată, mai mulți lideri cerându-i clar Angelei Merkel să renunțe la flexibilitatea privind primirea imigranților.

„Știm cu toții că nu mai putem rezista alte săptămâni în care zilnic să ajungă în Germania câte 10.000 de refugiați și imigranți”, a declarat Jens Spahn, un membru al conducerii CDU, citat de publicația Passauer Neuen Presse.

Un alt lider CDU a declarat sub protecția anonimatului, pentru Reuters, că, în cazul în care Angela Merkel nu va reuși să reducă numărul refugiaților, riscă să aibă parte de o primire strict formală cu ocazia congresului formațiunii de centru-dreapta, programat în decembrie.

Aproximativ un milion de extracomunitari ar urma să ajungă în Germania anul acesta, pe fondul abordării flexibile a guvernului Angela Merkel.

Cancelarul are disensiuni puternice și cu aliații social-democrați (SPD), pe tema indemnizațiilor acordate imigranților.

 

Polonia dă jos steagul Uniunii

Jurnaliștii care s-au adunat marți în sala de conferințe a noului guvern conservator al Poloniei au observat că steagul Uniunii Europene fusese dat jos. În încăpere mai erau arborate doar drapelele alb-roșii poloneze, se arată într-un articol pe ziare.com. Partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere, care a câștigat alegerile de luna trecută după ce opt ani a fost în Opoziție, susține apartenența Poloniei la Uniunea Europeană, însă este eurosceptic și vrea o independență mai mare față de Bruxelles, potrivit EU Business. „Suntem un membru activ al UE… însă am decis ca declarațiile de după ședințele de guvern să fie ținute în fața celor mai frumoase steaguri, cele alb-roșii”, a explicat premierul Beata Szydlo. „Vom adopta o politică ce, deși apreciază apartenența noastră la UE, va încerca să obțină beneficiile maxime pentru cetățenii polonezi, pentru economia Poloniei și pentru patria noastră”, a adăugat premierul.

Suedia își închide porțile în fața refugiaților

„Nu mai putem face față afluxului de migranți”, a declarat premierul Suediei, motivând astfel decizia de a restricționa drastic politica de acordare a azilului pentru refugiați. În plus, Suedia va introduce controale ale actelor de identitate în toate mijloacele de transport public din țară venite de pe continent și va înăspri regulile pentru reîntregirea familiilor. „Adoptăm legea temporar, astfel încât refugiații să caute azil și în alte țări. Avem nevoie de un moment de respiro”, a declarat premierul. Suedia încearcă să facă față unui număr de circa 190.000 de solicitanți de azil așteptați în acest an – un record, unii refugiați nou sosiți fiind obligați să doarmă în condiții improprii din cauza lipsei locurilor de cazare, scrie The Guardian.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!