Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 decembrie 2015

SUA recunoaște rolul cheie al României în NATO

Într-un comunicat remis ziare.com, Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunță adoptarea de către Camera Reprezentanților a SUA, la data de 1 decembrie 2015, a rezoluției prin care este menționat rolul semnificativ al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii în promovarea securității transatlantice și regionale și în încurajarea schimburilor comerciale și culturale, precum și în dezvoltarea oportunităților de investiții și comerț. Textul subliniază angajamentul substanțial pe care România îl are în cadrul NATO, precum și rolul cheie ca aliat în Alianța Nord Atlantică prin intermediul bazei Deveselu, un reper important al apărării împotriva rachetelor balistice, atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite. Rezoluția evocă și importanța cooperării româno-americane la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, precum și rolul participării României la exercițiile de instruire militară organizate de NATO.

Documentul face referire la parcursul României, în ultimii 25 de ani, în direcția promovării stabilității, securității și a principiilor democratice în Europa Centrală și de Est, Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre. Rezoluția evidențiază angajamentul României alături de comunitatea internațională în efortul de combatere a terorismului la nivel mondial, în Afganistan și Irak.

Rezoluția adoptată de Camera Reprezentanților a SUA face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada României la Washington pentru a celebra împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii.

 

Un nou început pe axa UE-Turcia

Uniunea Europeană și Turcia au încheiat, duminică, în cadrul Summit-ului UE-Turcia de la Bruxelles, un acord privind gestionarea valului de migranți care sosesc în Europa, considerat un nou început în relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia. Declarația comună UE-Turcia de la finalul summit-ului de duminică de la Bruxelles prevede un sprijin financiar european de trei miliarde de euro, care va fi acordat Turciei pe o durată de doi ani. Astfel, în schimbul unui ajutor financiar și a reluării discuțiilor privind aderarea țării la UE, Turcia va ajuta Uniunea Europeană să gestioneze fluxul de migranți cu care ne confruntăm în ultima perioadă și care a pus sub semnul întrebării viitorul spațiului Schengen, reducând semnificativ accesul refugiaților spre Europa. Funcționarea fondului de trei miliarde de euro va fi gestionată de Comisia Europeană în parteneriat cu Turcia, iar prioritară va fi asistența umanitară pentru refugiații sirieni. Potrivit acordului, UE, nu Turcia, va decide unde vor merge acești bani.

A doua componentă importantă a acordului UE-Turcia de duminică este deschiderea, în luna decembrie, a următorului capitol al negocierilor cu Turcia – politici economice și monetare – în discuțiile de aderare la UE începute în 2005. De asemenea, Uniunea va pregăti noi capitole pentru discuții anul viitor. Deși Turcia este stat candidat din 1999 și a deschis negocierile de aderare la UE în 2005, în ultimii ani progresele în negocieri au fost limitate.

Un al treilea punct important al acordului prevede că, dacă toate condițiile impuse de Uniunea Europeană sunt îndeplinite de Turcia, din luna octombrie 2016 se va trece la liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci în UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!