Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 iulie 2016

Slobodan Milošević, declarat nevinovat de Tribunalul de la Haga

Tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga a stabilit, după mulți ani, că președintele sârb Slobodan Milošević nu a fost responsabil pentru crimele de război comise în Bosnia în timpul războiului ce a avut loc între anii 1992-1995.

Judecătorii au stabilit că Slobodan Milošević nu a făcut parte dintr-o „acțiune criminală comună” care a făcut victime printre musulmani bosniaci și printre croați. Judecătorii au luat această decizie în unanimitate.

Slobodan Milošević (născut la 20 august 1941, Požarevac, Serbia, sub ocupație militară germană – decedat la 11 martie 2006, Haga, Olanda) a fost președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia, și de asemenea al Partidului Socialist Sârb. După demonstrații și greve ce au urmat alegerilor prezidențiale din octombrie 2000, el s-a recunoscut înfrânt și a demisionat. Un an mai târziu, Milošević a fost extrădat pentru a se prezenta în fața Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, însă va muri după cinci ani de închisoare. Milošević, care suferea de boli grave ale inimii, de tensiune și diabet, a murit în urma unui atac în condiții neelucidate.

Înainte cu câteva luni de moarte, el a înaintat un protest în care a spus că nu i se dau medicamentele necesare și că va muri din acest motiv. Unii dintre susținătorii lui cred ca nu a primit medicamentele cerute, pentru a muri în închisoare, înainte de a se pronunța un verdict.

Rusia ar putea invada Polonia

Rusia ar putea invada Polonia „peste noapte” și înfrânge cu ușurință aliații NATO care i-ar sări în apărare, se arată într-un nou studiu.

„Chiar dacă Moscova nu are în prezent intenția de a provoca NATO direct, asta s-ar putea schimba în mod neașteptat peste noapte, iar (un atac – n.red.) ar putea fi implementat cu rapiditate, urmând un plan deja pregătit”, avertizează un raport al organizației Atlantic Council, citat de The Independent.

Experții susțin că Moscova are capacitatea de a invada Polonia, însă momentul în care ar putea face acest lucru este imprevizibil, se mai precizează în documentul think tank-ului din Statele Unite. Experții cred, totuși, că Rusia ar putea ataca rapid, când NATO și Europa „sunt distrase de alte crize” sau ca reacție la activitățile Alianței Nord-Atlantice, pe care Kremlinul le interpretează greșit.

Raportul, intitulat „Înarmare pentru descurajare”, susține că NATO ar răspunde cu întârziere unei invazii ruse în Polonia, iar forțele poloneze ar suferi pierderi majore până când aliații vor trimite întăriri.

„Prezența NATO în regiune nu este momentan destul de extinsă pentru a face față”, se subliniază în documentul citat, în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică sunt la cote ridicate în ultima perioadă, după ce Moscova a anexat Crimeea și este acuzată că a intervenit în conflictul separatist din Ucraina.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!