Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2014

Rusia: „Vom reacționa, dacă NATO se extinde în Europa de Est”

Ministerul rus de Externe a transmis că Kremlinul va reacționa la orice extindere a forțelor militare NATO în apropierea granițelor Rusiei, prin măsuri politice și militare menite să-i garanteze securitatea. Vice-ministrul rus de externe, Vladimir Titov, a precizat că o expansiune militară a NATO în estul Europei ar fi considerată „o demonstrație de intenții ostile”, potrivit Reuters. Afirmațiile sale vin în contextul crizei profunde dintre Rusia și Occident, pe tema Ucrainei, precum și la câteva zile după ce președintele american Barack Obama a oferit susținere militară crescută pentru membrii NATO din estul Europei. „Ar fi greu să vedem detașări suplimentare ale unor forțe militare NATO substanțiale, în Europa Centrală și de Est drept orice altceva decât o violare directă a prevederilor Actului Fondator din anul 1997 dintre Rusia și NATO. Vom fi nevoiți să luăm toate măsurile politice și militare necesare pentru a ne garanta securitatea”, a mai declarat diplomatul rus.

SUA, fără ambasador în România

Senatorul republican John McCain a declarat, duminică, referitor la faptul că Statele Unite nu au încă un ambasador în țara noastră, că îi este jenă de acest lucru.

„Cunoaștem problema și vrem să o rezolvăm, credem că actualul șef al misiunii face o treabă extraordinară, suntem mândri de munca sa și a echipei lui, dar vom aborda problema și vom stabili care este cea mai bună opțiune. Sincer, ne este jenă”, a declarat McCain, candidatul republican la alegerile prezidențiale din anul 2008, pentru Gândul.info. Statele Unite ale Americii nu mai au ambasador în România de un an și jumătate, de când Mark Gitenstein și-a încheiat mandatul, în luna decembrie 2012. De atunci, trimisul SUA în țara noastră este Duane Butcher, care este însărcinat cu afaceri.

Tensiuni SUA – Franța

Sancțiunile economice aplicate Rusiei sunt un eșec, având în vedere că Franța nu a renunțat la planul său de a livra Moscovei două nave de război, consideră un analist american. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a precizat recent că țara sa va construi cele două nave militare Mistral pentru statul condus de Vladimir Putin, contract ce valorează 1,6 miliarde de dolari. Președintele american Barack Obama a subliniat că este îngrijorat în ceea ce privește această vânzare, în contextul tensiunilor din Ucraina. În consecință, șeful de la Casa Albă a susținut că Franța ar trebui să sisteze acest proiect. Vânzarea navelor „este un semn evident că sancțiunile americane împotriva Rusiei sunt un eșec și e clar că nu vor avea efectul scontat”, a opinat analistul Randy Short, potrivit PressTV. Rusia amenință că dacă nu îi sunt livrate vasele, Franța ar trebui să-i plătească peste 1,2 miliarde de euro, compensație pentru înghețarea contractului, sumă ce include prețul celor două nave Mistral și penalități.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!