Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2014

Tensiuni în Irak. SUA pregătesc lovituri aeriene

Rebelii jihadiști din grupul Statul Islamic al Irakului și Levantului (ISIS) au capturat, luni, un alt oraș din nordul Irakului. Orașul Tal Afar, aflat la aproximativ 300 de kilometri sud vest de Bagdad, cu aproximativ 200.000 de locuitori, a fost capturat de jihadiști, potrivit relatărilor primarului acestui oraș, scrie The Guardian.

Alți locuitori au povestit că luptătorii islamiști au apărut pe străzi în camioane echipate cu mitraliere și steaguri islamiste, iar în cartiere s-au auzit schimburi puternice de focuri. ISIS a făcut publice fotografii și filme în care prizonierii luați din rândul armatei irakiene par să fie executați în desert, lângă Tikrit, orașul în care s-a născut Saddam Hussein. Capturarea orașului Tal Afar vine la doar câteva ore după ce Nouri al-Maliki, premierul Irakului, a promis că guvernul va recâștiga fiecare palmă de pământ pierdută în fața islamiștilor.

În acest timp, Statele Unite au luat măsuri pentru o posibilă evacuare a tuturor cetățenilor americani din zonă. Potrivit Marinei militare a SUA, vasul USS Mesa Verde, cu aproximativ 500 de pușcași marini la bord, a intrat în Golful Persic, în vederea posibilelor măsuri, acesta fiind a patra navă americană aflată în zonă, potrivit Fox News. În plus, un oficial al armatei a confirmat că SUA au trimis 100 de soldați americani pentru a asigura securitatea Ambasadei SUA, o parte din personal fiind deja trimis către alte locații consulare din Irak.

Mai mult, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat luni că țara sa este deschisă discuțiilor cu Iranul în legătură cu escaladarea crizei din Irak și pentru o posibilă cooperare militară. Kerry a susținut că SUA iau în considerare „analizarea oricărei opțiuni disponibile”, inclusiv a unor discuții cu Iranul și a atacurilor cu drone militare, despre care a afirmat că „pot fi o opțiune”, potrivit Business Insider.

Ucraina rupe cooperarea militară cu Rusia

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat, luni, la întâlnirea Consiliului Național de Securitate și Apărare, încetarea cooperării cu Rusia în domeniul militar-industrial. Vicepremierul ucrainean Vitali Iarema a declarat că „începând de astăzi (luni, 16.06), președintele a interzis aproape orice cooperare în sfera militar-industrială cu Federația Rusă”, scrie Voice of Russia. Iarema a amintit că, anterior, președintele în exercițiu ucrainean a emis un decret privind încetarea cooperării militare în ceea ce privește producerea și livrarea de arme Rusiei, însă era încă permisă cooperarea în domeniul producerii de bunuri de uz dual, precum motoare pentru elicoptere, ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare.

Poroșenko a anunțat, tot luni, că intenționează să preia controlul și să încheie conflictul din estul separatist până la sfârșitul acestei săptămâni. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat, săptămâna trecută, că granița Ucrainei cu Rusia va fi închisă complet, după ce o parte a frontierei a început să fie sigilată în urmă cu o săptămână, în dreptul regiunilor sud-estice Donețk și Luhansk.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!