Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 iunie 2014

Ce vrea Rusia pentru pacea din Ucraina

Ministerul rus de Externe a precizat, luni, că pentru a avea pace în estul Ucrainei este nevoie de un „armistițiu durabil”. „În acest moment, un armistițiu durabil este necesar drept condiție ireversibilă pentru începerea pașilor practici în direcția unui dialog între autoritățile din Kiev și reprezentanții protestatarilor din sud-estul Ucrainei”, a arătat MAE rus, după o discuție telefonică între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, scrie Voice of Russia. Noul președinte ucrainean a ordonat, săptămâna trecută, un armistițiu unilateral de o săptămână, însă luptele dintre trupele Kievului și separatiști au continuat în pofida acestui fapt. Separatiștii refuză să predea armele, cu toate că Poroșenko le-a promis amnistie, dacă nu au comis crime.

Poroșenko și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au subliniat necesitatea dialogului pentru a pune capăt revoltei din estul Ucrainei, sprijinită de Moscova. Poroșenko a arătat că soluționarea pașnică a acestui conflict este „planul A” al Kievului, însă autoritățile vor răspunde oricui se folosește de negocierile de pace pentru a „trage de timp și a-și regrupa forțele”. La rândul său, Putin a promis să sprijine eforturile pentru pace ale lui Poroșenko, atâta vreme cât acestea conduc la „dialog substanțial” și etnicii ruși obțin libertăți și drepturi mai mari.

Armata ucraineană se luptă de trei luni cu separatiștii din estul țării. Kievul acuză Moscova că alimentează cu oameni și echipamente de luptă grupările separatiste din regiunile Donețk și Luhansk. Moscova, care a masat mii de trupe la granița cu Ucraina, neagă aceste acuzații.

Putin, sfătuit să reia negocierile la gaze

Hollande și Merkel îl îndeamnă pe Putin să „reia negocierile asupra modalităților de livrare a gazelor din Rusia către Ucraina”. Acest îndemn intervine după ce Rusia a sistat luni livrările de gaze către Ucraina, o măsură calificată de Kiev drept „o nouă agresiune” împotriva statului ucrainean. În cursul unei convorbiri telefonice între cei trei lideri, Hollande și Merkel au reiterat, de asemenea, „importanța ca Rusia să contribuie la încetarea luptelor în estul Ucrainei, cu scopul de a stabiliza situația în regiune și de a crea condițiile necesare unei detensionări reale”, relatează Președinția într-un comunicat, conform Mediafax.

În contextul în care președintele ucrainean Petro Poroșenko „a anunțat că dorește o încetare unilaterală a focului în estul țării”, Hollande și cancelarul german i-au cerut lui Putin „să depună toate eforturile necesare pentru a convinge grupurile armate” proruse să înceteze luptele, pentru „a parveni cât mai curând posibil la o încetare a ostilităților”, potrivit comunicatului. La rândul său, președintele rus și-a „exprimat preocuparea profundă față de continuarea operațiunii militare a Kievului în sud-estul Ucrainei”, anunță Kremlinul. Putin și-a „exprimat speranța că asigurările date de Kiev cu privire la intenția sa de a pune capăt violențelor și de a iniția un dialog național vor fi puse în aplicare imediat”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!