Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 3 iulie 2014

Nicolas Sarkozy, reținut

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost reținut (garde a vue, în legislația franceză), după ce fusese chemat la audieri într-un dosar mai vechi privind finanțarea ilegală a campaniei electorale a partidului său, UMP. Garde a vue este, în dreptul francez, o măsură privativă de libertate luată de către un ofițer de poliție pentru a menține la dispoziția anchetatorilor o persoană suspectată de un delict. Această măsură poate fi luată pentru o perioadă de 24 de ore, putând fi prelungită doar cu aprobare de la un procuror sau instanță. Procurorii francezi dețin înregistrări audio care îl încriminează pe fostul președinte al Franței și pe avocatul său. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă fostul președinte francez a încercat să obțină, cu sprijinul avocatului său, informații de la un magistrat în legătură cu o anchetă care îl viza, oferind în schimb promisiunea unei funcții mai bune.

Aliații de centru-dreapta ai fostului președinte Nicolas Sarkozy, reținut marți pentru trafic de influență, susțin că acesta este anchetat din motive politice. Președintele socialist al camerei inferioare a parlamentului francez, Adunarea Națională, Claude Bartolone, a avertizat împotriva punerii pe seama motivelor politice a cercetării fostului lider al Franței, transmite BBC. „Justiția își face treaba și este în interesul tuturor să o lăsăm să-și facă treaba”, a spus Bartolone, citat de cotidianul Liberation. De asemenea, acesta le-a recomandat apropiaților lui Sarkozy să fie atenți la declarațiile pe care le fac în acest context.

Atac informatic în domeniul energetic

Peste o mie de firme, inclusiv din România, care activează în domeniul energetic, au fost infectate cu un virus cibernetic sofisticat, prin care hackerii au obținut acces la sistemele de control ale centralelor electrice. Numit „Ursul energetic”, softul malițios (malware) a fost descoperit de compania de securitate Symantec, potrivit Daily Mail. Se pare că virusul permitea hackerilor să monitorizeze consumul de energie în timp real și să paralizeze turbinele de vânt, gazoductele și centralele electrice doar printr-un singur click. Atacatorii, cunoscuți sub numele de Dragonfly (libelula – n.r.), au reușit să compromită mai multe companii strategice și să le spioneze. Mai mult, dacă au sabotat sistemele respective, atunci au cauzat perturbări în distribuția electricității.

Hackerii au pătruns în calculatoarele a peste o mie de organizații din 84 țări, inclusiv din România, într-o campanie care a durat 18 luni. „Printre țintele atacului se numără operatori și producători de energie, firme care controlează conducte de petrol și furnizori de echipamente industriale”, susțin cei de la Symantec. Activitatea cea mai intensă a avut loc în SUA, Spania, Franța, Italia, Germania, Turcia și Polonia, în timp ce în România au avut loc doar 5% dintre atacuri. Stuart Poole-Robb, fondatorul firmei de securitate KCS Group, a susținut că este un atac de amploare, astfel că bănuiește că în spatele lui s-ar afla agenția de spionaj electronic a Rusiei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!