Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 16 ianuarie 2015

PE SCURT:

  • Francez, arestat în Bulgaria pentru legături cu teroriștii din Paris
  • Bulgaria, decuplată de România în problema Schengen
  • Cyprus Airways a dat faliment

Francez, arestat în Bulgaria pentru legături cu teroriștii de la Paris

Un francez, care a fost reținut în Bulgaria la începutul acestui an pentru că ar fi încercat să-și răpească copilul și să ajungă cu el în Siria, a fost arestat, luni, după ce procurorii bulgari au primit un mandat european de arestare care arată că bărbatul are legături cu teroriștii din Paris. Francezul era căutat în țara sa pentru terorism și pentru că intenționa să-și ia fiul cu el în Siria, pentru a-l educa în spiritul islamului radical, scrie Focus. Fritz Jolie Joaquin, în vârstă de 29 de ani, cetățean francez de origine haitiană, a fost arestat când încerca să traverseze granița de sud-est a Bulgariei, la trecerea Kapitan Andreevo, înspre Turcia, la 1 ianuarie.

El era căutat și pe numele său era un mandat european de arestare emis de către un tribunal francez, după ce soția l-a reclamat că l-a răpit pe fiul lor în vârstă de trei ani, pe 30 decembrie. Soția spunea că el intenționează să-și ducă copilul în Siria pentru a-l educa într-o comunitate jihadistă.

Luni, procurorii bulgari au primit un nou mandat european de arestare pentru Joaquin, emis de un tribunal francez. „Acuzațiile sunt participare într-un grup de crimă organizată și planificarea de acte teroriste”, arată procurorii bulgari. Presa bulgară mai scrie că bărbatul are legături cu unul dintre frații Kouaci, care au comis atacul sângeros de la redacția revistei Charlie Hebdo din Paris, miercuri.

 

Bulgaria, decuplată de România în problema Schengen

Bulgaria se confruntă cu o ameninţare gravă de a rămâne şi mai mult în urma României după ce Comisia Europeană va prezenta un raport „foarte critic” în această lună în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat Radan Kanev, copreşedinte al Blocului Reformator din Bulgaria, aflat în coaliţia de guvernământ, relatează Novinite. Radan Kanev, care este copreşedinte al BR, crede că situaţia din sistemul judiciar din Bulgaria ar putea duce la raport „negativ” în cadrul MCV. Potrivit lui Kanev, România a avut un „uriaş” succes în combaterea corupţiei, în timp ce ţara sa fie duce lipsă de politici anticorupţie, fie înregistrează un trend contrar, notează Novinite.

„Chiar dacă riscul nu se va adeveri, trebuie să acceptăm faptul că asta se va întâmpla din milă, că este un gest faţă de noul guvern al Bulgariei. Dacă nu suntem decuplaţi, asta nu ar trebui perceput ca o mare victorie, pentru că victorie este doar dacă ai învins corupţia”, a mai spus liderul politic bulgar.

Pentru a face parte din spaţiul Schengen al ţărilor fără controale la frontiere, un stat trebuie să dovedească că este pregătit din punctul de vedere al securităţii frontierelor aeriene, al vizelor, cooperării poliţieneşti şi protecţiei datelor. Eforturile de combatere a corupţiei şi de continuare a reformei judiciare din România şi Bulgaria sunt monitorizate prin intermediul MCV din 2006. Totuşi, notează Novinite, unii oficiali UE sunt de părere că rapoartele MCV nu ar fi trebuit să fie o precondiţie pentru aderarea la spaţiul Schengen.

 

Cyprus Airways a dat faliment

Românii care și-au cumpărat bilete de avion de la compania aeriană națională din Cipru, Cyprus Airways, trebuie să știe că această companie a dat faliment.  Conducerea companiei a anunțat că, începând cu data de 9 februarie, va intra în lichidare, iar piloții și ceilalți angajați nu mai lucrează. MAE îi informează pe cei care și-au cumpărat bilete pentru a zbura cu această companie că vor fi redirecționați spre alte companii sau vor primi înapoi banii dați pe bilete.  Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează pe teritoriul Ciprului să contacteze în avans compania aeriană sau agenția de turism de la care au achiziționat biletele pentru obținerea unor informații actualizate.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!