Flash fără frontiere

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 octombrie 2015

Scandalul Volkswagen continuă: încă un software suspect

Volkswagen a anunțat că a folosit un al doilea software pentru a falsifica testele privind emisiile de noxe ale modelelor diesel din 2016 (cel mai probabil care urmau să fie produse începând cu aceste luni). Astfel, producătorul german a confirmat, pentru Associated Press, că folosirea acestui software a fost dezvăluită autorităților americane. Dispozitivul auxiliar în cauză, de control al emisiilor, operează diferit de software-ul inclus de companie în modelele fabricate în perioada 2009-2015, care a fost și el dezvăluit luna trecută și care a generat scandalul la nivel mondial, ce a zguduit cel mai mare producător auto al lumii.

Noul soft face ca un catalizator de control al poluării să se încălzească mai repede.

Purtătorul de cuvânt al Volkswagen, Jeannine Ginivan, a declarat că noua problemă ce privește modelele diesel din 2016 a fost dezvăluită pentru prima oară, săptămâna trecută, Agenției americane de Protecție a Mediului.

Tiraspolul acuză Chișinăul și face o promisiune Rusiei

Aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în regiunea transnistreană face parte din războiul geopolitic împotriva Transnistriei, Rusiei și aliaților săi, a acuzat liderul separatiștilor transnistreni, Evgheni Sevciuk, dând în același timp asigurări că Tiraspolul nu va trăda Moscova. Într-un mesaj adresat cetățenilor din stânga Nistrului, în contextul crizei economice cu care se confruntă regiunea și al alegerilor „parlamentare” ce urmează să aibă loc la 29 noiembrie, Sevciuk a acuzat Republica Moldova și Uniunea Europeană că încearcă să „submineze statul și viitorul țării”, precum și „independența economică” a Transnistriei, prin manipularea opiniei publice, potrivit Independent.md.

„Noul regim de comerț liber cu UE, care va fi impus întreprinderilor transnistrene începând cu 1 ianuarie 2016, este parte a unui război geopolitic îndreptat împotriva Transnistriei, Rusiei și aliaților săi. Prețul cedării noastre va fi pierderea statalității și a libertății fiecărui locuitor al republicii moldovenești transnistrene. Indiferent de cum ne vor amenința, nu ne vor face să ne trădăm pe noi, să trădăm statul nostru sau Rusia”, a mai declarat Sevciuk.

Experții atenționează că refuzul Tiraspolului de a pune în aplicare Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat în iunie 2014, ar putea aduce Transnistria într-o „autoizolare economică”, care va aprofunda și mai mult criza economică și socială cu care se confruntă în prezent regiunea, notează sursa citată.

Uniunea Europeană „îngroapă” mașinile diesel

Uniunea Europeană ar putea „îngropa” mașinile diesel printr-o nouă reglementare drastică. În anul 2017, în spațiul comunitar va intra în vigoare un nou ciclu de omologare, denumit WLTP – Worldwide Harmonized Light-duty Test Procedures, care va stabili criterii dure pentru producătorii auto. Acest ciclu de omologare conține o componentă denumită RDE – real driving emissions, prin care autoritățile competente pot testa nivelul emisiilor de noxe în condiții reale de trafic.

Conform francezilor de la AutoActu, miza este această componentă RDE. Producătorii și Comisia Europeană au stabilit anterior ca RDE să reprezinte un coeficient de 1,6 din nivelul de noxe obligatorii conform normei Euro de poluare.

Concret, norma Euro 6 stabilește un nivel maxim al emisiilor de oxizi de azot (NOx), care este de 80 mg/km. Acest nivel trebuie atins în testele de laborator, iar în testele de stradă, RDE urma să fie mărit cu acel coeficient de 1,6, ajungându-se la emisii reale de NOx de 128 mg/km.

Ca urmare a scandalului Volkswagen, liderii europeni nu mai sunt de acord cu acel coeficient de 1,6, care a fost solicitat de către producători, și vor reducerea drastică a acestuia. Conform sursei citate, noul coeficient ar urma să fie de 1,1875, ceea ce înseamnă că motoarele diesel Euro 6, care vor deveni obligatorii pentru mașinile noi din 2017, ar urma să emită doar 95 mg/km de oxizi de azot în condiții reale de trafic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!